​Samsung Electronics, cel mai mare producator de telefoane mobile si televizoare, a raportat un profit operational record de 8,8 trilioane woni (8,3 miliarde dolari) in ultimele trei luni ale anului trecut, in crestere cu 89% fata de aceeasi perioada a anului anterior, conform unor rezultate preliminare anuntate marti de companie, informeaza Bloomberg. Rezultatul este peste estimarile analistilor si se datoreaza succesului vanzarilor de smartphone-uri Galaxy Note II si Galaxy S III. Se estimeaza ca in ultimele trei luni din 2012, Samsung ar fi vandut cu 17 milioane mai multe smartphone-uri decat producatorul amenrican Apple.

Samsung Galaxy S IIIFoto: Reuters

Estimarile a 35 de analisti consultati de Bloomberg indicau ca Samsung va inregistra in ultimele trei luni din 2012 un profit operational de 8,5 trilioane woni, iar rezultatele preliminare anuntate marti de Samsung arata ca aceste asteptari au fost depasite. Vanzarile au crescut cu 18% pana la o valoare de 56 de trilioane woni, gratie cererii puternice pentru Galaxy Note II si Galaxy S III.

"Samsung a fost principalul beneficiar a vanzarilor sub asteptari inregistrate de Apple cu iPhone 5. Cea mai mare provocare pentru Samsung va fi sa-si mentina competitivitatea pe piata smartphone in conditiile in care se asteapta ca noi produse de top sa fie lansate de jucatori mari precum Apple si Google", a declarat James Song, analist in cadrul firmei de consultanta Daewoo Securities Co. din Seul.

Estimarile acestei firme indica faptul ca Samsung ar fi vandut in ultimele trei luni din 2012 circa 62 de milioane de smartphone-uri, comparativ cu 45 de milioane de smartphone-uri vandute de Apple, principalul rival. iPhone 5, cel mai avansat smartphone din portofoliul Apple, a fost lansat in luna septembrie 2012.

Vanzarile de Galaxy S III au atins 30 de milioane de unitati la cinci luni de la lansarea acestui smartphone in luna mai a anului trecut, a anuntat producatorul sud-coreean in luna noiembrie a anului trecut. Compania inregistreaza rezultate bune si cu telefonul-tableta - Galaxy Note II, introdus in septembrie 2012, si din care a vandut peste 5 milioane de unitati pana la sfarsitul lunii noiembrie a anului trecut.

Principalul rival pe piata smartphone - Apple - a pus in vanzare in luna septembrie iPhone 5, cel mai avansat iPhone de pana acum, si a vandut peste 5 milioane de unitati in trei zile de la lansarea acestuia pe 21 septembrie dar sub asteptarile analistilor.