Politica de concurenta a Comisiei Europene a provocat "multe pagube", in special in sectorul telecomunicatiilor, acuza, in editia de luni a cotidianului Le Figaro, presedintele-director general al Orange, Stephane Richard, evocand o "incrancenare" impotriva grupului sau, scrie AFP.

"De 20 de ani, Bruxellesul nu face decat un singur lucru: antitrust. Bruxellesul nu pare sa inteleaga ca lumea se schimba, ca nu mai suntem vechile monopoluri istorice de mult timp si ca am plonjat intr-o lume ultra-concurentiala", spune seful grupului francez de telecomunicatii.

In opinia sa, "in transportul aerian, in energie, in telecomunicatii, Bruxelles face din concurenta salbatica alfa si omega politicii economice. Aceasta ideologie a provocat multe pagube".

Aceasta politica "a facut deja pe larg jocul asiaticilor punand in practica o reglementare care vizeaza doar reducerea preturilor si punand presiune pe producatorii europeni ca Alcatel sau Nokia".

PDG-ul Orange califica drept "incrancenare" inspectiile surpriza, din 11 iulie, ale Comisiei Europene in sediile mai multor grupuri de telecomunicatii europene, printre care si germanii Deutsche Telekom sau spaniolii Telefonica.

"Este a patra oara de cand eu sunt in fruntea grupului si autoritatile de concurenta fac acest tip de operatiuni. Dificil sa nu vezi aici o forma de incrancenare".

UE suspecteaza operatorii, printre care Orange, Deutsche Telekom si Telefonica, ca au incalcat regulile europene in materie de abuz de pozitie dominanta in conflictul cu americanii Cogent.

"Este stupefiant ca Bruxellesul devine complicele unui actor american impotriva intreprinderilor europene care angajeaza si investesc masiv in Europa. In Statele Unite, reciproca nu este probabila", adauga Richard.