Pana in acest moment, 04.09.2013, ora 11.15, s-au emis 1.250 de decizii de incetare a contractului de munca, cu acordarea preavizului legal de 20 de zile lucratoare, a declarat pentru HotNews.ro Dan Dumitrescu, purtatorul de cuvant al Postei Romane. Acesta a mai precizat ca 'decizia de incetare a contractului de munca poate fi contestata in termen de 45 de zile la tribunal' si ca 'nu s-au inregistrat contestatii in urma testarii profesionale'.

Posta Romana a anuntat marti, 3 septembrie, ca a finalizat selectia personalului aferent procesului de restructurare, in urma caruia 3650 de angajati vor fi concediati. Incepand cu 3 septembrie 2013 se vor emite deciziile de incetare a contractului de munca, cu acordarea preavizului legal de 20 de zile lucratoare. Drepturile cuvenite salariatilor disponibilizati se vor acorda conform prevederilor OUG 36/2013, corelate cu prevederile Contractului Colectiv de Munca 2008/2018. Pentru anul 2013, din bugetul asigurarilor pentru somaj au fost alocate 7,4 milioane lei, pentru platile corespunzatoare personalului disponibilizat de la Posta Romana.

Procesul de restructurare a Postei Romane are ca obiectiv pe termen scurt restabilirea echilibrului intre volumul de prestatii postale si numarul de angajati ai companiei, asigurand astfel premisele cresterii competitivitatii Postei Romane pe piata serviciilor postale, piata liberalizata incepand cu luna ianuarie 2013.

In cadrul procesului de restructurare a companiei vor fi disponibilizati 3.650 de angajati, pe baza procedurii si a setului de criterii stabilite de conducerea companiei, de comun acord cu Sindicatul Lucratorilor Postali din Romania.

In conformitate cu calendarul procesului de restructurare, in perioada 28 - 31 august 2013, a avut loc testarea profesionala a angajatilor, avand ca obiectiv selectarea personalului excedentar. In perioada 18 - 23 august 2013, un numar de 2.392 de angajati ai companiei au optat individual, in scris, pentru disponibilizarea colectiva.

Posta Romana este lider pe piata serviciilor postale in Romania, are o cifra de afaceri anuala de peste 1,2 miliarde lei si opereaza printr-o retea de peste 5.600 de oficii postale cu acoperire nationala. Anual, sunt procesate sute de milioane de trimiteri postale si sunt distribuite catre 5.000.000 de beneficiari drepturi banesti aferente sistemului public de pensii, al asigurarilor sociale de stat, IOVR, agricultori si pensii militare.