​Cititorul de amprente integrat in butonul de start al noului iPhone 5S este una dintre cele mai vizibile schimbari cu care vine varful de gama al Apple si o tehnologie prin care producatorul american incearca sa se diferentieze in piata. Am testat cum functioneaza noul sistem de securitate, inregistrarea amprentei dureaza putin, scurteaza timpul de accesare a telefonului, dar mai apar si erori.

Cum functioneaza tehnologia Touch IDFoto: Hotnews

VIDEO Cum functioneaza cititorul de amprente de pe iPhone 5S:

Amprenta inregistrata

Amprenta inregistrata

Foto: Hotnews

Pentru inregistrarea unei amprente trebuie stabilit mai intai un cod de deblocare a ecranului. Pentru aceasta trebuie intrat in meniul 'Configurari'. Dupa activarea acestui cod de acces, avem posibilitatea de a ne inregistra o amprenta, accesand sectiunea 'amprente'. Degetul trebuie ridicat si sprijinit de mai multe ori pe butonul start pana cand apare mesajul: 'Touch ID este gata. Amprenta dvs. poate fi utilizata pentru a va debloca iPhone-ul'.

Odata inregistrata, amprenta poate fi folosita ca alternativa la codul de acces sau poate fi utilizata in locul parolei de ID Apple atunci cand vrei sa cumperi din iTunes si App Store. Exista posibilitatea de a inregistra mai multe amprente, in acest mod putandu-se oferi accesul si altor persoane apropiate.

Evident ca stabilirea unui cod pentru accesarea iPhone-ului si, mai mult, a unei amprente pentru deblocarea ecranului, sunt doar niste optiuni care ar putea fi alese sau nu de catre utilizatorii de iPhone 5S. Unii utilizatori mai putini ingrijorati de aspectele de securitate considera, nu fara temei, ca introducerea unei parole de fiecare data cand deschid telefonul este stresanta si ingreuneaza tot procesul de folosire a dispozitivului.

Din acest punct de vedere deblocarea telefonului prin citirea amprentei scurteaza totul - intr-o secunda ai acces imediat la toate resursele iPhone-ului.

Din ce am testat personal, tehnologia Touch ID mai da insa si rateuri.

Astfel, in situatia in care degetul nu este tinut intr-o pozitie corespunzatoare pe butonul start, nu poti intra in meniul telefonului. Asa ca ori mai incerci, ori introduci codul de acces.

Eroare la descarcarea din App Store

Eroare la descarcarea din App Store

Foto: Hotnews

Din aceeasi cauza probabil, mi s-a intamplat sa primesc eroare si atunci cand am vrut sa-mi instalez un joc din App Store folosind amprenta. In acest caz mi-a aparut mesajul:

'Your Touch ID is expired or invalid. To continue, you must sign in with your Apple iD and password'.

Ar mai fi de spus si faptul ca utilizatorii de iPhone 5S au posibilitatea de a sterge oricand amprentele de pe telefon, tot accesand meniul 'Configurari'.

Terminalul iPhone 5S Space Gray (modelul de 16 GB) a fost oferit spre testare de catre evoMag, retailer online care il vinde acum la un pret de 4.499 lei.

Pentru a vedea unde mai puteti momentan cumpara acest terminal si la ce preturi cititi si: