In prezent sunt inregistrate peste 700.000 de nume de domenii .ro

Detinatorii de domenii de internet .ro vor plati o taxa anuala de reinnoire - proiect de Hotarare de Guvern

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 4 decembrie 2013, 21:46 Economie | Telecom


 documente
(04 Dec 2013) PDF, 83KB
Proprietarii de domenii de internet .ro vor plati o taxa anuala de reinnoire, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern. Fata de practica existenta, proiectul vizeaza modificarea taxei unice pentru inregistrarea domeniilor '.ro' in taxa anuala. In acest sens taxa anuala de inregistrare si reinnoire al unui nume de domeniu .ro se stabileste, la propunerea Registrului (n.a RoTLD), prin ordin al ministrului pentru Societatea Informationala si  poate fi platita anual sau in avans pentru maxim 2 ani.

 • "Pentru numele de domenii existente inregistratorii au obligatia reinnoirii acestora in termen de maxim 3 luni de la data publicarii in Monitorul Oficial a ordinului dar pentru numele de domenii inregistrate in ultimele 24 de luni, reinnoirea se face in momentul in care dreptul de folosinta a numelui de domeniu este egal cu 24 luni, pe considerentul ca taxa se poate plati pentru 2 ani in avans".

Autoritatile propun in acest document ca "numele de domenii .ro sa fie inregistrate pentru o perioada determinata de mimin un an, care ulterior poate fi prelungita prin reinnoire. Perioada maxima pentru care se poate face inregistrarea sau reinnoirea unui nume de domeniu .ro este de 2 (doi) ani.

 • Situatia existenta si motivatia proiectului de act normativ

In nota de fundamentare a acestui act normativ se mentioneaza ca "pe plan national, din 1993 si pana in prezent, Registrul national (RoTLD - n.a Departament din cadrul ICI - Institutul National de Cercetare in informatica) a practicat o taxa unica de inregistrare pentru domeniile .RO, care nu se reinnoia anual.

Ca urmare a analizei tendintelor si practicilor pe pietele internationale si luand in considerare:
- cheltuielile cu mentenanta;
- costurile pentru asigurarea securitatii datelor;
- investitiile necesare pentru echipamente dedicate si teste de penetrare;
- cheltuielile de intretinere cu baza de date pusa in serviciul public in vederea interogarii datelor (Whois), cu respectarea legislatiei privind  protectia datelor cu caracter personal;

s-a concluzionat ca in acest moment este necesara schimbarea politicii in domeniul inregistrarii numelor de domenii in Romania prin introducerea taxei pe perioada determinata (taxa anuala).
Prin introducerea taxei pe perioada determinata (anuala) Registrul RoTLD va beneficia de informatii actualizate in ceea ce priveste domeniile active, domeniile folosite si cele nefolosite, va putea debloca domeniile achizitionate si nefolosite in vederea punerii la dispozitia utilizatorilor a dreptului de folosinta a numelor respective".

In prezent costul pentru un domeniu .ro este 51,26 USD + TVA (24%) si nu exista o taxa dementenanta, conform datelor de pe site-ul RoTLD.

In nota de fundamentare se mentjoneaza ca proiectul va avea impact macroeconomic, impact asupra mediului de afaceri si "un impact social indirect datorat faptului ca cetatenii, detinatori sau potentiali detinatori de domenii .ro vor beneficia de imbunatatirea serviciilor oferite prin aplicarea taxei anuale".

 • Gheorghe Serban, director executiv Asociatia furnizorilor de internet (ANISP): Principala problema este ca foarte multe din cele peste 710.000 domenii .ro nu mai sunt utilizate

In document se mai mentioneaza ca pe acest subiect s-a organizat o intalnire de catre ANISP, asociatia de profil care reuneste furnizorii de internet din Romania. Contactat de HotNews.ro, Gheorghe Serban, directorul executiv al ANISP, a precizat ca aceasta intalnire a avut loc saptamana trecuta, la ea participand reprezentanti ai furnizorilor de internet membri ai asociatiei si reprezentanti ai Departamentului RoTLD, serviciul de administrare de domenii .ro.

 • "Formularea (n.a din proiectul de HG) nu este foarte clara. Noi am discutat la reuniunea avuta saptamana trecuta ca este necesara rezolvarea unei situatii cu numele de domenii, in sensul ca foarte multe nume de domenii nu mai sunt utilizate si datele respective nu sunt actualizate. La noi, de la inceput, domeniile .ro au fost alocate practic pe viata. De fapt nu s-a precizat niciodata pentru ce termen se aloca un nume de domeniu si sunt foarte multe situatii de firme care si-au inregistrat nume de domenii in anii 1995-1996, 2000 chiar si mai curand, si care nu mai exista. Au disparut, in mod natural. Aceste nume de domenii ar trebui sa fie disponibilizate dupa o anumita procedura. Pentru noi taxa este o consecinta a procedurii care se va adopta, nu un scop in sine. Sunt inregistrate peste 710.000 de nume de domenii, din care 36% sunt pentru persoane fizice, iar 64% sunt alocate unor persoane juridice. Sigur exista un numar destul de mare de nume domenii inactive, in care nu se face nimic", a declarat pentru HotNews.ro Gheorghe Serban, directorul executiv al ANISP.

In privinta reinnoirii numelor de domenii .ro, Serban sustine ca prevederile ar mai trebui analizate.

 • "Cu privire la reinnoirea numelor de domenii deja alocate cred ca ceea ce prevede proiectul de HG este putin pripit. Dupa parerea mea trebuie o perioada putin mai mare de tranzitie astfel incat pe durata de exemplu a 2-3 ani toate numele de domenii sa poata fi revizuite, in sensul ca detinatorii numelor de domenii sa-si actualizeze datele. Evident acesta este un serviciu si probabil va trebui sa existe o taxa", a spus Gheorghe Serban.

In cadrul intalnirii dintre ISP-isti si RoTLD s-a adus in discutie ideea unei taxe anuale de pana in 10 euro

Intrebat daca s-a discutat si problema taxei anuale, Gheorghe Serban a spus ca au existat anumite exprimari din partea furnizorilor de internet, dar ca aceasta trebuie sa fie fundamentata pe costuri.

 • "Subiectul taxa s-a discutat, dar pentru noi taxa este doar o consecinta. Registrul are in vedere si taxa pentru ca o foloseste pentru acoperirea cheltuielilor operationale si dezvoltare. Au fost exprimari privind o taxa anuala sub 10 euro, dar au fost doar niste afirmatii. In mod normal, entitatea juridica insarcinata cu administrarea numelor de domenii trebuie sa faca anual un buget si in functie de acest buget, de cati bani are nevoie sa fie sustinut, sa fie stabilita taxa", a spus directorul ANISP.

Intrebat ce parere are despre nivelul acestei taxe, Serban a spus:

 • "Incercati sa inmultiti 710.000 de nume de domenii .ro cu o taxa care ar fi reinnoita anual, in care fiecare plateste 10 euro. Chiar si in cazul in care, sa zicem, s-ar renunta la un sfert dintre domeniile .ro tot raman sume foarte mari. De aceea trebuie facuta o fundamentare, un buget si un plan al acestui Registru", a spus directorul ANISP.

Vezi atasate atat proiectul de Hotarare de Guvern cat si Nota de Fundamentare.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

26760 vizualizari

 • +70 (78 voturi)    
  stoarceti tot (Miercuri, 4 decembrie 2013, 22:04)

  mihaiff [utilizator]

  nu lasati nimic netaxat, necrescut....
  • +19 (19 voturi)    
   mda (Joi, 5 decembrie 2013, 8:21)

   Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui mihaiff

   niste cretini...

   domeniile vandute pe viata , trebuie sa ramana neatinse de taxa asta idioata.
   • +5 (5 voturi)    
    si daca nu sunt folosite ? (Joi, 5 decembrie 2013, 15:01)

    Ed___ [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

    este dreptul fiecaruia sa le foloseasca sau nu !!

    de ce ? daca cumperi un cuptor cu microunde vine guvernul si te obliga sa il folosesti ??
  • +18 (18 voturi)    
   sa stoarca (Joi, 5 decembrie 2013, 9:57)

   Tovarasul_Mos_Craciun [utilizator] i-a raspuns lui mihaiff

   facem pariu ca banii obtinut din taxa nu se vor duce in educatie, pensii si alte investitii esentiale?
   • +5 (5 voturi)    
    bani in buzunarii coruptilor (Joi, 5 decembrie 2013, 13:06)

    Un4Seen [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasul_Mos_Craciun

    Bine zis, frate! Banii vor intra in buzunarele politicienilor corupti, doar de aia se taxeaza, nu?
   • +4 (4 voturi)    
    pensii (Joi, 5 decembrie 2013, 14:00)

    raduteleaga [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasul_Mos_Craciun

    In pensii trebuie investit, cat mai mult.. asta e viitorul. Numai de pensii si bugetari se discuta in tara asta de kkt,
  • +7 (7 voturi)    
   ... (Joi, 5 decembrie 2013, 12:21)

   BogdanNicolaescu1329251870457 [anonim] i-a raspuns lui mihaiff

   Mie mi se pare o incalcare flagranta a dreptului la exprimare. Si nu mi se pare corect sa se revizuiasca retroactiv regulile uni contract, desi acoperire legala exista. Asta semnezi cand cumperi domeniul... o mizerie, dar n-ai ce face...

   "5. MODIFICARI ALE INTELEGERII (CONTRACTULUI). Sunteti de acord ca in perioada acestui (Intelegere) Contract noi putem:
   (1) revizui termenii si conditiile acestui (Intelegere) Contract; si
   (2) schimba serviciile furnizate in cadrul acestui (Intelegere) Contract. "
  • +1 (1 vot)    
   Sugestie pentru buget. (Joi, 5 decembrie 2013, 21:07)

   Non.e [utilizator] i-a raspuns lui mihaiff

   taxa pentru taxele de plată.
 • +58 (66 voturi)    
  Urmeaza taxa pe aerul inspirat. (Miercuri, 4 decembrie 2013, 22:04)

  dezamagitul [utilizator]

  Cred ca urmeaza taxa pe aerul dintre stalpi . pe cosul de fum si pe mersul pe jos , fiindca pe mijloace de transport s-au pus accize.
  • +11 (11 voturi)    
   ai uitat (Joi, 5 decembrie 2013, 4:35)

   banateanul. [utilizator] i-a raspuns lui dezamagitul

   sa adaugi si aerul ne-inspirat !
  • +3 (3 voturi)    
   @dezamagitul (Joi, 5 decembrie 2013, 12:15)

   adrian_rolland [utilizator] i-a raspuns lui dezamagitul

   vezi ca exista taxa dpentru cosul de fum, data de curind! dar eu care am platit acum X ani un domeniu dat de "geniile" de la ROTDL pe viata, care este folosit, de ce mai trebuie sa platesc chirie la el? "profesionistii" de acolo pot sa vada care din " cele peste 710.000 domenii .ro nu mai sunt utilizate" si sa-i taxeze pe propietari.
 • +59 (67 voturi)    
  O da... (Miercuri, 4 decembrie 2013, 22:11)

  cmg_george [utilizator]

  Cum ar fi daca iti cumperi un televizor, in platesti, ajungi acasa si te suna vanzatorul si-ti spune ca s-au razgandit smecherii de la guvern si daca vrei sa-l bagi in priza trebuie mai platesti anual cate 100lei... felicitam mintile luminate.

  Mai au si tupeul sa o intoarca: "Pentru noi taxa este o consecinta a procedurii care se va adopta, nu un scop in sine." Pai atunci puneti o taxa de 1ban/an pentru cei care au domenii deja inregistrate. Cine le foloseste o sa plateasca si o sa aveti evidenta de va trebuie cine nu... pa ... realocati domeniile si gata.

  10Euro/an adica exact ca la domeniile .com? Really?

  Apoi domnul Gheorghe se mai gandeste: "... 710.000 de nume de domenii .ro cu o taxa care ar fi reinnoita anual..." Deci va pasa de taxa ce ne mai mintiti ca nu asta este scopul?
  • +19 (23 voturi)    
   uhmm (Joi, 5 decembrie 2013, 0:40)

   BogdanFlorin [anonim] i-a raspuns lui cmg_george

   Pai daca ai TV platesti taxa radio-tv si daca imi aduc bine aminte, te duce peste 100 de lei pe an, asa ca stai linistit, n-au iertat-o nici pe asta de la taxare :)
  • +36 (38 voturi)    
   nu cred ca e legal (Joi, 5 decembrie 2013, 2:40)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui cmg_george

   pe langa faptul ca domeniile .ro s-au cumparat pe viata si nu imi pot imagina ca un vanzator, fie el si statul, are voie sa vina sa-ti mai ceara bani dupa ce ti-a vandut deja bunul, unul care si-a cumparat domeniul acum 10 ani vs unul care si l-a cumparat in urma cu 2 ani vor fi tratati diferit desi au platit acelasi 'one-time fee'.
   cel mai probabil se vor trezi cu cateva mii de procese pe care le vor pierde si vor renunta la aberatie, dar pana atunci toata lumea va pierde timp si bani pentru ca amaratii astia semianalfabeti nu sunt in stare sa gandeasca o singura lege de la cap la coada..
   • +24 (26 voturi)    
    Evident ca nu e legal... (Joi, 5 decembrie 2013, 3:09)

    matache [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    ...sa schimbe unilateral si retroactiv contractul, dar in nemernicia mea cred ca astia sunt in stare sa puna o taxa pe domeniu - sper sa nu le dau idei :(
   • -3 (11 voturi)    
    nu e masina de spalat (Joi, 5 decembrie 2013, 8:20)

    a2t [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    E un drept de utilizare. Ce metoda propui tu in schimb, ca sa deblochezi domeniile cumparate "pe viata" si nefolosite? Domeniile nu sunt facute sa fie cumparate ca "portofoliu de domenii" - asta se cheama specula - ci pentru ca cineva care are ceva de spus pe net, sa poata spune: un business, un blog, o lucrare de arta. Sunt de acord cu o taxa anuala, dar nu sunt de acord sa fie 10 euro, ci mai mica.
    • +10 (12 voturi)    
     taxa mica...praf in ochi pentru naivi (Joi, 5 decembrie 2013, 10:15)

     zambara [utilizator] i-a raspuns lui a2t

     Stai linistit cu taxa mica. Taxa va fi mica va fi la inceput ca sa-ti inchida gura. Apoi in timp, va ajunge suficient de mare incat sa-ti para rau de idee.
     Vezi taxele la universitate, coplata in sanatate...samd
    • -3 (5 voturi)    
     Simplu (Joi, 5 decembrie 2013, 10:16)

     cmg_george [utilizator] i-a raspuns lui a2t

     Foarte simplu

     O taxa de 1ban ar fi prima masura si reglemantat prin lege ca daca domeniul nu este utilizat(page underconstruction sau record DNS lipsa) timp de 2 ani(de exemplu) sa se suspende automat si sa fie realocat.
    • +6 (6 voturi)    
     interesant punct de vedere (Joi, 5 decembrie 2013, 13:45)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui a2t

     si daca eu iti vand tie drepturile de autor pentru o lucrare (suma fixa), inseamna ca peste cativa ani am voie sa-ti mai cer niste bani?
     • +2 (2 voturi)    
      ... (Joi, 5 decembrie 2013, 23:51)

      a2t [utilizator] i-a raspuns lui pehash

      Asta face statul prin impozitul pe case, masini, terenuri.. Le-ai platit o data, dar statul tot te pune sa platesti anual diverse sume pe care le modifica dupa cum pofteste, si totusi nu va deranjeaza atat.. Casa e a ta pe viata, nu? Dar uite ca ti se mai cer bani dupa aia si daca nu platesti vine tot statul si te executa.
  • 0 (0 voturi)    
   Preturi la altii (Duminică, 8 decembrie 2013, 19:51)

   Asapti [utilizator] i-a raspuns lui cmg_george

   Oare D-l Gheorghe nu stie cat sunt preturile la altii ?
   O sa-i spun eu :
   - domeniul .us - 5,85 Euro/an
   - domeniul .de - 6,15 Euro/an
   - domeniul .fr - 6,63 Euro/an
   (valori gasite de mine pe namecheap.com)
   Cum se face ca noi suntem condusi incontinuu de oameni care in loc sa ne ajute, cauta doar sa ne faca rau, sa ne suprataxeze, sa ne ia ultimul ban daca se poate ?
 • +51 (53 voturi)    
  taxatoarea de serviciu (Miercuri, 4 decembrie 2013, 22:17)

  liviusmaximus [utilizator]

  O sa-si ia toti domenii .eu si ati rezolvat-o si pe asta. Inteligentilor !
  • -16 (20 voturi)    
   lol... mai bine taceai (Miercuri, 4 decembrie 2013, 22:39)

   gimini [utilizator] i-a raspuns lui liviusmaximus

   Pai si alea .eu tot cu taxa anuala sunt!
   • +17 (17 voturi)    
    mai bine taceai tu (Joi, 5 decembrie 2013, 0:22)

    Dan123 [utilizator] i-a raspuns lui gimini

    uita-te cat e taxa anuala la domeniile .eu si fa comparatia cu taxa anuala de 10 euro + taxa de inceput de 51,26 USD + TVA (24%) cat e la domeniile .ro. lol
    • +1 (3 voturi)    
     pretul nu este totul (Joi, 5 decembrie 2013, 8:54)

     nellino [utilizator] i-a raspuns lui Dan123

     daca unul are domeniul abc.ro si ar vrea sa isi ia abc.eu, s-ar putea sa aiba o surpriza...
     si nu e legata de pretul mai bun!
     • 0 (0 voturi)    
      Domeniile .de (Duminică, 8 decembrie 2013, 19:54)

      Asapti [utilizator] i-a raspuns lui nellino

      Cum se face ca la nemti se poate cu o taxa anuala de 6,15 Euro ( ca sa nu mai vorbim de americani care vand domeniile .us la doar 5,85 euro), macar ca toate domeniile sunt primite de la americani (mai precis de la ICANN) la acelasi pret undeva sub 1 Dolar ?
   • +10 (10 voturi)    
    nu intelegi (Joi, 5 decembrie 2013, 0:24)

    gigel de luxembourg [utilizator] i-a raspuns lui gimini

    da, gogule, dar sunt .eu, daca tot platesti macar ai .eu
   • +2 (2 voturi)    
    efecte perverse (Joi, 5 decembrie 2013, 12:48)

    liviusmaximus [utilizator] i-a raspuns lui gimini

    my dear,
    1. Cum ar spune Mugurel Isarescu, banii nu fac politica; la preturi comparabile, alegi o piata cu multe sute de mil de utilizatori.
    2. Aplicarea retroactiva este oricum imposibila d.p.d.v. legal.
    3. Logica asta ne duce la efectele REALE, unele urmarite, celelalte din nefericire nu:
    Detinatorii unor domenii in care s-a investit, vor achita probabil in avans pe 10 ani. Asta va aduce niste banuti pt folosinta politica imediata, dar va afecta grav incasarile pe anii urmatori. De ce ? Pai, aici apar efectele de la pct 1. Nu este deloc o forma de incurajare a noilor investitii in IT. Argumentul ca si altii fac la fel, imi da de fapt dreptate. Avem resurse umane pt IT, incurajeaza-i sa investeasca in acest domeniu, nu te uita dupa o incasare rapida a catorva milioane de eur(cu noroc), ucigand cresterea viitoare...Dar, gura bate fundul, ca sa revin la zicerile lui Mugurel...
    • 0 (0 voturi)    
     Maxim 2 ani (Duminică, 8 decembrie 2013, 17:42)

     kvala [utilizator] i-a raspuns lui liviusmaximus

     Plata in avans se poate face pe maxim 2 ani
 • +63 (63 voturi)    
  Looser-lor (Miercuri, 4 decembrie 2013, 22:21)

  DanDare [utilizator]

  Mergeti pe teren si recuperati TVA handicapatilor nu tot taxati pe aia cinstiti !

  Boi cu pedale ce sunteti !
  • +1 (1 vot)    
   raspuns DanDare (Joi, 5 decembrie 2013, 16:28)

   LiviuDrula [anonim] i-a raspuns lui DanDare

   Corect dar marii evazionisti sunt baronii USL de care poti sa te atingi fiindca asigura votul USL
 • -44 (52 voturi)    
  Asa e in toata lumea (Miercuri, 4 decembrie 2013, 22:23)

  ccc111 [utilizator]

  Doar pentru ca ati vazut scris acolo "Hotarare de guvern" si sunteti platiti sa criticati tot ce scoate guvernul, macar nu fiti penibili.

  In toate statele civilizate taxa este anuala. De la domenii .uk, .de, .fr, .at, .us, .au pana la cele internationale .com, .net, .org se plateste taxa anuala.

  Daca voi imi aratati un stat civilizat unde inregistrarea domeniilor este pe "viata" cum era in Romania...eu imi cumpar 5 domenii din acel stat.
  • +23 (27 voturi)    
   gandesti? (Miercuri, 4 decembrie 2013, 22:41)

   sn [utilizator] i-a raspuns lui ccc111

   De ce trebuie sa facem parte din gramada? De ce trebuie neaparat sa platim taxe anual, doar pentru faptul ca celelalte tari practica asta? De ce trebuie sa ne uitam in gradina la altii?

   Pentru re-activarea pe piata a domeniilor inactive puteau trimite email-uri o data la doi ani in care cereau proprietarilor sa dea click pe un link astfel confirmand faptul ca datele personale sunt actualizate si ca inca doreste sa pastreze domeniul activ. Astfel se evita creearea unei noi taxe.
   • +7 (7 voturi)    
    Nu faci parte din gramada.... (Joi, 5 decembrie 2013, 6:36)

    belurt [utilizator] i-a raspuns lui sn

    Dar faci parte din .ro is in tara cu .ro se afla cei mai mari mafioti care in loc sa stea dupa gratii stau foarte comfortabil in fotolii de piele mai valoroase decit masinilie sau casele si apartamentele multora la Parlamentul .ro, asa cum au furat o tara intreaga de fabricile si uzinile ei vor pute foarte usor sa fure si ce le-a promis ...( fraierilor de I-a crezut ) pe viata... asa cunm au crezut si CARITASUL si Banca Religiilor and etc...si asa cum au furat totul for fura si .ro adica il vor privatiza si cu un nou proprietar acel proprietar v-a implementa foarte legal noul agreement dintre user si domeniu ... ohhh nu cumva sa credeti ca e-mailurile si facebook, twitter si toate acounturile care le aventi online sant ale voastre....mai ganditi-va pt data viitoare cand vine cineva sa va ofere ceva pe viata ca si un domeniu ca .ro, deocamdata guvernul din .ro nu area a face cu nimic in a fi parte la proprietar de internet.... oricum intrebarea e cine e ownerul internetului ?
   • -3 (5 voturi)    
    pai uitatul in gradina la altii este sport nationa (Joi, 5 decembrie 2013, 8:59)

    nellino [utilizator] i-a raspuns lui sn

    si din asta se insipra si aia care se uita si vor capra vecinului si aia care se uita si vor servicii medicale ca in Vest.

    referitor la domeniile .ro exista o mica diferenta pe care nu prea o sesizeaza nimeni: domeniile .ro sunt ale noastre (nici macar ale urmasilor urmasilor etc) ci ale statului roman. Noi platim o taxa de utilizare si am fost fraieri sa credem ca o vom plati o singura data toata viata..

    Frankly eu ma gandesc la asta ca la o oportunitate de a vana niste domenii care poate nu mai sunt active de multa vreme.
   • -2 (2 voturi)    
    gramada (Joi, 5 decembrie 2013, 9:42)

    mano74 [utilizator] i-a raspuns lui sn

    pai tocmai asta e problema noastra, daca am face parte din "gramada" asta, cum ii spui tu, am fi departe. faptul ca trebuie reinnoit la un termen mi se pare salutar, ca cer o taxa prea mare este adevarat. dar, pana la urma, sunt niste costuri de intretinere ale rotld, care trebuie acoperite anual. ca banii nu vor ajunge toti sau deloc acolo, iar e probabil adevarat, dar sunt o groaza de domenii care au fost luate si nu sunt folosite pt ca anumiti smecheri vor sa scoata profit din asta. sa-i vad cand va trebui sa plateasca 100-200 de domenii anual, daca le mai da mana sa stea cu 200 de domenii pe taraba.
  • +29 (29 voturi)    
   nu e chiar asa (Miercuri, 4 decembrie 2013, 22:50)

   VBotnari [utilizator] i-a raspuns lui ccc111

   Un domeniu .co.uk costa 5 euro pe an iar unul .ro cost 40 euro pe "viata". Corect ar fi rotld sa reduca pretul la domenii si alea noi sa se emita cu taxa anuala. Am lucrat pentru cea mai mare companie de webhosting din uk. De multe ori se faceau oferte gen £1 taxa pe an per domeniu, chiar s-au oferit si domenii gratuite (fara sai platesti webfosting). Deci daca rotld taxeaza 40 eur pt un domeniu e un pret corect pe "viata".
   • -2 (2 voturi)    
    Cum asa? (Joi, 5 decembrie 2013, 12:33)

    TreiClase [utilizator] i-a raspuns lui VBotnari

    Ceva, ceva, stii tu, insa...

    "deci", suna genial in filmul "Filantropica".

    Ma pune pe ganduri faptul ca ai lucrat pentru o firma de webhosting fie ea in UK sau Botswana, si fabulezi (agramat) cand spui "domeniu gratuit(fara sai platesti webfosting)". Domeniul este una, serviciul de gazduire alta.
    Domeniul gratuit il poti primi pentru un an, apoi platesti, insa, in niciun caz nu primesti si domeniu si gazduire ("webfosting") free. Fie primesti gazduire fara domeniu, la modul "try it", fie primesti domeniu gratuit cand achizitionezi un pachet hosting. T&C apply :)
  • +31 (31 voturi)    
   stai linistit (Miercuri, 4 decembrie 2013, 22:54)

   I [utilizator] i-a raspuns lui ccc111

   il criticam pe gratis!

   in .de e 9 euro pe an. Ce piata este Germania si ce piata e Romania? De ce sa-ti iei domeniu .ro si sa te limitezi la Romania cand poti sa-ti iei .com sau .eu daca tot il platesti anual? Guvernul se uita cu jind la numarul de domenii, il inmulteste cu 10 euro si hopa! au mai strans niste bani de dat aiurea la primari sa organizeze festivaluri cu doi mici si o bere. Plus ceva posturi caldute la rotld pentru amante.
   Daca pun taxa, cei care nu folosesc oricum domeniile nu vor plati, restul vor migra spre domenii mai importante, .com .eu si tot nu cred ca o sa faca mare branza.

   Daca in schimb taxa este mica, o sa cheltuie mai mult cu adunarea banilor.

   Domeniile care nu sunt folosite se pot suspenda dupa un timp si asa cum e acum. La domeniile folosite se plateste anual gazduire + tva. Acel tva ar trebui sa fie mai mult decat suficient si pentru rotld.

   In sfarsit, dupa cum vezi pretul unui domeniu .ro nu este modica. Acei bani ar trebui sa le ajunga cel putin 50 de ani pentru a gestiona acel domeniu, pentru ca mai mult de 0.5 euro pe an per domeniu nu se justifica.
   • +24 (24 voturi)    
    corect! subscriu 100% (Joi, 5 decembrie 2013, 0:37)

    vali_m2000 [utilizator] i-a raspuns lui I

    eu zic ca puna si taxa pe buletin de ro, de la an la an. ce pot oferi ei in plus pentru acesti bani? poate primim cate o diploma de proprietar .ro ...
    • +3 (3 voturi)    
     Exista taxa pe buletin :) (Joi, 5 decembrie 2013, 12:37)

     TreiClase [utilizator] i-a raspuns lui vali_m2000

     Hahaha! Trseste-te, tinere! Exista taxa pe buletin romanesc, caci nu ti-l schimba nimeni moka. Bine, nu anual, dar il poti pierde, deteriora de 10 ori pe an si tot de atatea ori vei plati pentru a obtine unul nou :)
     Daca esti norocos si traiesti peste 60 de ani, s-ar putea sa nu te bata la cap cu schimbatul acestuia, decat cu un certificat de deces, dar si acela o sa te coste, ferice de tine ca nu o sa-ti mai pese :))
   • 0 (0 voturi)    
    Domeniile .de (Duminică, 8 decembrie 2013, 19:55)

    Asapti [utilizator] i-a raspuns lui I

    Eu am gasit domenii .de la doar 5,85 Euro (pe namecheap.com) si nu la 9 Euro cum zici .
  • +12 (16 voturi)    
   Nu chiar asa... (Miercuri, 4 decembrie 2013, 22:56)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui ccc111

   Sunt de acord ca exista taxe anuale sau lunare, dar cat? Pot gasi cu $12/an. Si nu cred ca in Romania sunt salariile din vest... Asa ca...
   • +1 (1 vot)    
    Am uitat sa adaug (Joi, 5 decembrie 2013, 14:22)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

    Ca asta include si gazduirea domeniului, eventual si e-mail.
  • +18 (20 voturi)    
   la noi e altfel (Miercuri, 4 decembrie 2013, 23:02)

   gigi1 [utilizator] i-a raspuns lui ccc111

   In alte state nu costa 60$ inregistrarea domeniului si nu stiu ce mentenanta e la un domeniu care e doar o amarata de inregistrare intr-o baza de date.
  • +21 (23 voturi)    
   stai linistit (Miercuri, 4 decembrie 2013, 23:09)

   ouyang [utilizator] i-a raspuns lui ccc111

   nu trebuie sa fii platit sa vezi incompetenta cumplita si hotia din tara asta. trebuie sa fii platit sa aperi guvernu “al mai cinstiti". ai incurcat taberele. si by the way pana nu aud si cuvantu basist aruncat ca raspuns, sper ca basescu sa nu mai incerce sa ridice nimic, sa isi dea demisia si sa va scoateti toti ochii cand ramane doar “buna guvernare” sa va spalati pe cap cu ea. astept cu interes momentu in care pontalaul se prinde ca intra bani prin paypal la mucosi si ar fi cazu sa taxeze cumva sumele alea.
  • +19 (21 voturi)    
   asa si? (Miercuri, 4 decembrie 2013, 23:13)

   Stefan-cel-Mare [utilizator] i-a raspuns lui ccc111

   Asa era peste tot in lume si in anii 90 cind au luat decizia asta. Eu folosesc doemniul in scop pur privat si nu vad de ce ar trebui sa platesc anual pt. Ponta ca ma rog, au ei "foame de bani, foame de bani".
  • +31 (31 voturi)    
   problema e la plata retroactiva (Joi, 5 decembrie 2013, 0:10)

   rzzsmurf [utilizator] i-a raspuns lui ccc111

   daca eu am cumparat un domeniu .ro cu 35 de euro pe viata nu mi se pare deloc legal sa vina acum sa imi spuna ca trebuie de acum incolo pe langa taxa de 35 euro one shot sa mai platesc si anual. zi-mi tu mie o tara civilizata din vestul europei care ti-a spus la inceput ca cumperi ceva pe viata si apoi te-a pus sa platesti si abonament anual. E ca si cum ai merge la orange sau vodafone, ti-ai lua un telefon cu 100 de euro si dupa 1 an te suna de la magazin sa iti spuna ca mai ai de plata si abonament. ia gandestete cum ti-ar pica. problema nu e taxa in sine. problema e modul pseudoretroactiv in care se percepe.
  • +4 (4 voturi)    
   Si cine a platit? (Joi, 5 decembrie 2013, 10:22)

   cmg_george [utilizator] i-a raspuns lui ccc111

   Si cine a platit de ce ar trebui sa inceapa sa plateasca anual? Asta se intampla in tarile civilizate?
 • +25 (25 voturi)    
  Ce nu se spune in justificare... (Miercuri, 4 decembrie 2013, 22:31)

  matache [utilizator]

  ... este ca taxa de inregistrare era mult mai mare decat pentru un domeniu .com (de exemplu), tocmai pentru ca era un domeniu inregistrat pe viata. Ar trebui ca toti care au inregistrat pana acum un domeniu sa nu plateasca taxa periodica, deoarece prin aceasta masura se schimba unilateral conditiile unui contract.
  Daca asa vrea muschiu' lu' Ponta... se poa' ca nu ii afecteaza direct pe cei 70%...
 • +22 (24 voturi)    
  hoti (Miercuri, 4 decembrie 2013, 22:37)

  sn [utilizator]

  Sa multumim incaodata PSDului si PNL-ului pentru faptul ca sunt cei mai inventivi in creearea de taxe noi, desigur pe carca populatiei. Aviz celor 7 milioane de votanti USListi... primiti ce ati votat, prostilor!

  Pentru re-activarea pe piata a domeniilor inactive puteau trimite email-uri o data la doi ani in care cereau proprietarilor sa dea click pe un link astfel confirmand faptul ca datele personale sunt actualizate si ca inca doreste sa pastreze domeniul activ. Astfel se evita creearea unei noi taxe.

  Am 5 domenii .ro pentru care am platit approx. 50euro per domeniu pentru inregistrare.
  • +22 (22 voturi)    
   Din pacate (Joi, 5 decembrie 2013, 2:58)

   sln [utilizator] i-a raspuns lui sn

   Cei "7 milioane de votanti USL" (care nu au fost nici pe departe 7, a se vedea votul mortilor, scorurile de 250% prezenta la vot etc.) n-au nici o legatura cu domeniile de internet, ci mai degraba cu circiuma satului.
   Iar cei care au legatura - ar face bine sa iasa la vot de acum incolo, in loc de a-si exprima superior scirba ca "toti sint la fel". Iacata ca unii sint muuult mai prosti si/sau hoti.
   Nu votati - voteaza in locul vostru cei care n-au habar de domenii internet si va hotarasc soarta.
 • -13 (17 voturi)    
  salut ideea, dar 2 ani... (Miercuri, 4 decembrie 2013, 22:37)

  gimini [utilizator]

  ...e mult prea putin. Trebuie sa ai posibilitatea sa poti inregistra un domeniu chiar si pentru 10 ani. Cu cat domeniul e inregistrat pe o perioada mai lunga cu atat e mai credibil pentru criteriile Google.

  Cei care se plang ar trebui sa vada cum e in afara. La noi e inacceptabil ca 50% din internet contine domenii nefolosite pentru ca apropritarul a dat coltul de ani buni.
 • +5 (9 voturi)    
  Din pacate ... (Miercuri, 4 decembrie 2013, 22:42)

  Ronis ot Astria [utilizator]

  ... NU se face nicio diferentiere intre web siteurile culturale / non-profit si cele de firma ... pentru cineva care mentine prin propriile forte un site cu strict profil cultural-stiintific este foarte greu sa plateasca aceasta taxa ...
 • +24 (24 voturi)    
  domeniul .ro e luat pe viata. (Miercuri, 4 decembrie 2013, 22:48)

  ouyang [utilizator]

  o sa va treziti cu 700.000 de procese. succes!
 • -8 (22 voturi)    
  SUNT CURIOS (Miercuri, 4 decembrie 2013, 22:50)

  ny1 [utilizator]

  Ce ai fi spus daca taxa asta era introdusa de Boc.
 • +28 (28 voturi)    
  ca in romania (Miercuri, 4 decembrie 2013, 22:51)

  dum_i [utilizator]

  odata ce ai cumparat un domeniu care prin contract este "pe viata", cum sa mai vii dupa sa pui taxa pe el?

  Adica dau 50 euro cand il cumpar si mai dau dupa, pt ca ponta are nevoie de bani pt uslam, inca 10 euro pe an.

  Spre comparatie, macar un domeniu .com platesc 5 euro pe an si stiu asta de la inceput.

  Scarbelor. Probabil ca o sa imi inchid domeniile.
 • +13 (13 voturi)    
  Expirare (Miercuri, 4 decembrie 2013, 22:54)

  vladdro [utilizator]

  E interesant de vazut care va fi procesul prin care publicul va primi o sansa egala sa obtina domeniile care nu se vor reinnoi. Nu m-ar mira ca "baietii destepti" sa puna mana pe "stiri.ro" sau alte domenii similare inregistrate dar nementinute in prezent.

  Ma tem ca vom reasista la un episod myx:

  http://www.zoso.ro/cum-faci-bani-lucrand-la-vodafone/
  • -2 (2 voturi)    
   tocmai (Joi, 5 decembrie 2013, 9:56)

   mano74 [utilizator] i-a raspuns lui vladdro

   exact asta este motivul pt care solutia de reinnoire este salutara. sa-i vad pe cei cu 200 de domenii platind taxe anuale!!! pe domenii folosite nu ai cum "sa pui mana", in mod normal ai dreptul de preemtiune, ca si registrant.

   Apropos HN, pdf-ul la care duce link-ul este gol, are ceva bullet-uri fara continut si atat!!!
   • +3 (3 voturi)    
    Specula (Joi, 5 decembrie 2013, 10:27)

    cmg_george [utilizator] i-a raspuns lui mano74

    Specula se face de ani buni si cu domeniile .com
    asa ca stai linistit ca nu taxa lunara este solutia.
 • +23 (23 voturi)    
  La mai mult de atat va duce capul? (Miercuri, 4 decembrie 2013, 22:58)

  EMP [utilizator]

  OK, e nevoie de fonduri pentru mentenanta s.a.m.d.
  Dar in afara de noi si noi taxe, unele amintind de arhaicele "fumarit" si "vinarit", va mai duce capul la ceva? Cateva masuri de bun simt pentru stimularea economiei?
  Sunteti penibili. In ceea ce ma priveste, nu v-as incredinta nici administrarea unei gradini de zarzavat. Ati pune probabil taxa pe melci.
 • +18 (18 voturi)    
  copy-paste scrie in proiect (Miercuri, 4 decembrie 2013, 23:07)

  I [utilizator]

  "3. Impactul social: Proiectul de act normativ are impact social indirect datorat faptului că cetăţenii, deţinători sau potenţiali deţinători de domenii .ro vor
  beneficia de îmbunătăţirea serviciilor oferite prin
  aplicarea taxei anuale."

  Iata ce crede guvernul despre dvs.: crede ca va merge bine doar cand platiti taxe!
 • +15 (15 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 4 decembrie 2013, 23:10)

  [anonim]

 • +14 (14 voturi)    
  un pic...... (Miercuri, 4 decembrie 2013, 23:32)

  ganjaman [utilizator]

  Un pic de aici in pic de dincolo, o as faca bani la buget pentru toate mofturile lor. Mai au sa puna contoare la internet si sa platesti la trafic. Sa vezi veselie atunci.
 • +16 (16 voturi)    
  nu e bai, renunt si la site si la tot (Miercuri, 4 decembrie 2013, 23:37)

  visio [utilizator]

  in promisiunile electorale au spus ca vor elimina impozite si taxe...e drept ca nu au spus in ce mileniu....
 • +14 (14 voturi)    
  ... (Miercuri, 4 decembrie 2013, 23:53)

  rocknum [utilizator]

  le-a picat faza cu 7 centi pe litru si acum s-au gandit sa scoata de aici...

  Multumim USeLe
  • 0 (0 voturi)    
   electoratul usl nu stie sa foloseasca un tel.mobil (Joi, 5 decembrie 2013, 16:39)

   visio [utilizator] i-a raspuns lui rocknum

   prin electorat, ma refer desigur si la parlamentari; Ponta e ocupat cu Plagiatul; revenind la discutii serioase, poate parea absurd ce voi spune in continuare insa se leaga intre ele intr-un mod foarte ciudat: exista un plan de izolare a Romaniei; privind de anul trecut incoace, am observat o tendinta de deromanizare din partea usl-ului; ei vor neaparat sa scoata Romania din UE si nu neaparat de grija propriilor puscariabili; tot ce trebuie sa faca Plagiatorul este sa dea peste nas politicos UE cu proprii infractori; nimic mai mult si nimic mai putin; Belgia a fost 4 ani in framantari interne si fara un reprezentant legal; berlusconi a stat 10 ani pana sa capete o sentinta definitiva si UE nu a scos Italia din schengen; anul trecut usl-ul era foarte suparat pe ANI, CNSAS, CNA, etc; problema nu este nici macar ca iesim din UE; nu e o problema pentru ca lumea e mare, si sincer vorbind, Romania are mai mult de castigat cu SUA si China decat cu UE; noi nu avem capacitatea tehnica si umana necesara sa acoperim aceste doua piete; problema mare este ca USL-ul va deveni un partid de genul NAZI, unealta lui Hitler; de 2 ani USL guverneaza si tot sar la gatul lui basescu; sa ne reamintim: pnl a guvernat impreuna cu pdl pana in 2009, psd a guvernat cu pdl pana in 2011; despre ce vorbim? despre basescu? ce sunt cu vorbele astea goale? declaratiile publice ale Plagiatorului si ale lui Cacarau sunt la fel de inconsistente de informatie concreta si utila precum un balon plin cu aer; care e scopul acestor scandaluri? este mai mult decat un scandal si miza nu este Basescu care isi termina mandatul la anul; miza este controlul total al unui partid politic; prin ceea ce trecem noi azi, ucrainienii au trecut acum 4 ani; in ucraina vedem azi miscari de strada, la fel cum vor fi la noi peste 4 ani; asemanarea este ca politia romaneasca a intrat in licee sa ridice elevii anul trecut; ucrainieinii abia ieri au verificat "prezenta"...intrebarea este: vrema sa repetam perioada 1990-2013?
 • +19 (19 voturi)    
  Inca o gaura neagra ... (Miercuri, 4 decembrie 2013, 23:58)

  BPM [utilizator]

  ...in care se vor duce banii colectati in special de la intreprinzatorii care isi fac un site. Ma indoiesc ca asistatii social care sunt electoratul USL isi vor face vreunul...

  Concret, care sunt bai parazitilor serviciile imbunatatite din "nota de fundamentare" (era sa cad pe spate) de care vor beneficia contribuabilii?

  Va fi ca si cu rovigneta ... soferii platesc taxa de drum ca sa beneficieze de "infrastructura la standarde ..." cand de fapt nimeni nu stie pe ce se cheltuie acei bani...
 • +16 (16 voturi)    
  ce vor spune... (Joi, 5 decembrie 2013, 0:12)

  ribelalu [utilizator]

  zecile de mii de cetateni straini si firme straine care detin domenii ".ro" si care nu citesc Monitorul Oficial cand se vor trezi cu PROPRIETATEA lor nationalizata de statul roman?
  Eu am cateva site-uri ".ro" cumparate pe viata. Unele le folosesc, altele nu intrucat proiectele nu sunt gata. Dar e numai treaba mea daca imi folosesc bunul cumparat cu factura si "pe viata" si e doar treaba mea cum ma folosesc de propietatea mea. poate ca l-am cumparat sa-mi blochez concurenta. Sau poate ca am cumparat mai multe domenii cu denumire asemanatoare pentru a-mi proteja brandul de contrafaceri si concurenta neloiala. Si acum cand inregistrezi un domeniu ti se recomanda sa mai iei altele cu denumire asemanatoare ca sa te protejezi.
  Daca imi cumpar masina si nu o folosesc Ponta e in stare sa-mi bage alt impozit ca nu consum benzina superaccizata desi eu mi-am cumparat BMW-ul sa doarma cainele in el.
 • +16 (16 voturi)    
  nu se poate !!! (Joi, 5 decembrie 2013, 0:16)

  dkz [utilizator]

  hotie curata, acest guvern este unul de hoti!!!
  • 0 (0 voturi)    
   @dkz (Joi, 5 decembrie 2013, 14:46)

   rpd [utilizator] i-a raspuns lui dkz

   Buna dimineata.
 • +5 (9 voturi)    
  chiar nu as fi crezut... (Joi, 5 decembrie 2013, 0:33)

  vali_m2000 [utilizator]

  daca s-a ajuns cu impozitarea pana aici... ar trebui sa plecam toti din tara si sa-i lsam pe guvernanti sa isi munceasca salariile! imi este rusine pentru asa o idee. as fi deacord sa delaram razboi japonezilor iar apoi sa ne predam, sa vina sa faca curat prin guvern cu niste sabii de-ale lor. ne mandrim cu voi la guvern, egal din ce partide sunteti! rusine ca asa stiti sa va faceti bani de cheltuiala. citisem ca banii sunt si pentru "mentenanta..."eu stiam ca o fac cei ce gazduiesc site urile. sau mentenanta domeniilor ca sa nu ni le fure hackerii??? :) atitudini penibile...
  • +18 (18 voturi)    
   sa plecam noi? (Joi, 5 decembrie 2013, 2:34)

   Un Anarhist Moderat [anonim] i-a raspuns lui vali_m2000

   de ce sa plecam noi? sa plece ei! sa punem dracu' odata mana pe par si sa-i gonim pe (toti) nemernicii care ne jupoaie an de an, zi de zi, ceas de ceas... dar nu inainte de a le confisca toata agoniseala dobandita din jecmanirea nerusinata a banului public, din spagi si comisioane, din licitatii si privatizari trucate, din toate hotiile ordinare la care s-au dedat "democratic"...
 • +11 (11 voturi)    
  Urmeaza (Joi, 5 decembrie 2013, 0:38)

  kid_rahova [utilizator]

  Detinatorii de plamani vor plati o taxa anuala pentru aer
 • +12 (12 voturi)    
  Se poate aplica DOAR pentru domeniile viitoare (Joi, 5 decembrie 2013, 0:41)

  alex4321 [utilizator]

  Se poate aplica DOAR pentru domeniile viitoare

  Pentru cele "pe viata" NICI O LEGE NU SE POATE APLICA RETROACTIV
  • +4 (4 voturi)    
   ei nu , in romania se poate (Joi, 5 decembrie 2013, 8:06)

   rakleta [utilizator] i-a raspuns lui alex4321

   si inca cum ...
  • +2 (2 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 5 decembrie 2013, 8:48)

   [anonim] i-a raspuns lui alex4321

   • +1 (1 vot)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 5 decembrie 2013, 17:50)

    [anonim] i-a raspuns lui

    • +1 (1 vot)    
     Cum poate cineva semna un asa contract?? (Joi, 5 decembrie 2013, 19:50)

     LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui

     E clar aberant si ar trebui sesizate organele in drept. E ca si cum ai semna un contract de cumparare a unei case, iar vanzatorul scrie in contract ca poate veni sa-ti faca schimbari la casa, sau sa-ti ia si chirie. Cine poate fi asa de fraier??
     • -1 (1 vot)    
      Comentariu sters de utilizator (Joi, 5 decembrie 2013, 23:06)

      [anonim] i-a raspuns lui LiviuX

  • +2 (2 voturi)    
   ce LEGE? (Joi, 5 decembrie 2013, 10:29)

   varsator [utilizator] i-a raspuns lui alex4321

   Vorbim de un contract aici, intre o institutie de stat si persoane fizice/juridice, nu de o lege.

   Citez din contractul pe care se considera ca l-ai acceptat cand ai inregistrat un domeniu .ro:
   "5. MODIFICARI ALE INTELEGERII (CONTRACTULUI). Sunteti de acord ca in perioada acestui (Intelegere) Contract <<NOI>> putem:
   (1) revizui termenii si conditiile acestui (Intelegere) Contract; si
   (2) schimba serviciile furnizate in cadrul acestui (Intelegere) Contract."

   Inregistrarea "pe viata" a fost doar o chestie de marketing, care nu se regaseste ca atare in niciun contract sau factura. Toata lumea stia ca asta nu va dura o vesnicie (sic).

   Adevarata problema aici este ca am platit un pret mare la inregistrare si poate ca banii astia echivaleaza cu mai mult de doua taxe anuale, chiar si la valoarea de 10 EURO/an, care este cam mult peste taxele practicate pentru alte domenii.
 • +2 (2 voturi)    
  Cine stie (Joi, 5 decembrie 2013, 8:04)

  tanar_pensionar [utilizator]

  Poate o sa le platim si lunar o taxa pentru internet, asa cum e la radio-tv. Are, n-are aparate de receptionat, firma plateste 25 lei lunar.
  Si ce firma serioasa este aia care nu are pagina de internet.
  Nu mi-e teama ca le dau idei, sunt convins ca deja s-a gandit cineva la asta.
 • +4 (4 voturi)    
  au dreptate intr-un fel (Joi, 5 decembrie 2013, 8:08)

  catelu [utilizator]

  Comunitatea online este in general formata din oameni educati si informati, deci exact opusul masei electorale a USL.
  De fapt, daca citesti exclusiv ziare si forumuri online nu intelegi veci cum de a castigat USL alegerile.

  Si atunci nu e firesc sa fure de la un grup social care oricum ii antipatizeaza si nu ii vor vota vreodata?
 • +6 (6 voturi)    
  pe scurt (Joi, 5 decembrie 2013, 9:09)

  gigel de luxembourg [utilizator]

  pot intelege taxe de acum incolo, pt cei care vor cumpara domeniile, cei care le-au cumparat pana au platit o suma relativ mare si le-au cumparat PE VIATA. Cei care spumegati pe aici ca asa e in alte tari, ca platesti anual, uitati faptul ca in alte tari nu platesti 50 de dolari cand il cumperi, asa ca nu mai sustineti toate prostiile uslasilor doar pt ca sunt impotriva lui basescu.
 • +7 (7 voturi)    
  Gura! (Joi, 5 decembrie 2013, 9:14)

  Encounter [utilizator]

  Pe intelesul tuturor, pumnul in gura celor care isi exprimau pana acum liber si gratuit punctul de vedere pe net!
 • +6 (6 voturi)    
  Plata taxei se va face la ghiseu ;) (Joi, 5 decembrie 2013, 9:28)

  Alui [utilizator]

  Punem pariu? Nu cred ca site-urile pentru colectarea online a taxelor de la populație pentru care s-au cheltuit sute de milioane de euro vor funcționa vreodată.
 • +6 (6 voturi)    
  Rezolvam (Joi, 5 decembrie 2013, 10:02)

  societatea_civila [utilizator]

  O sa cream un fisier mare de hosts care sa contina
  toate cele 700 000 de domenii inregistrate.
  O sa-l tin eu pe server si il sincronizam toti.
  Asta ar trebui sa fie o metoda de a riposta impotriva acestor idioti.

  Facem noi in paralel , distribuirea unui fisier nu il pot pune ei in faptul ca gestionam domenii de internet , deci nu cadem sub incidenta lor.
 • +1 (1 vot)    
  O alta taxa de poluare (Joi, 5 decembrie 2013, 10:34)

  Adyk [utilizator]

  Nu s-au gandit decat ca vor avea incasari de 7 milioane de Euro daca pun o taxa de 10 Euro/an. In schimb cred ca se vor trezi cu 710.000 de procese de la clienti inselati carora le-au vandut domenii pe viata si acum vor plati in fiecare an. E la fel ca si in cazul taxei de mediu unde au calculat cat vor incasa dar nu s-au gandit cat o sa-i coste cererile de rambursare a acestei taxe. Pe de alta parte unele domenii nu pot fi cumparate si utilizate deoare exista inregistrata marca la OSIM.
  Pana la urma nu cei ce au stabilit taxa vor fi trasi la raspundere ci tot noi, cei care platim taxele vom trebui sa platim si gafele lor!
 • +1 (1 vot)    
  bullshit (Joi, 5 decembrie 2013, 11:00)

  DariusII [anonim]

  sa incerce sa contacteze pe cei care nu utilizeaza domeniile dar sa nu se atinga de taxarea in plus, acum in era cand totul se intampla in Cloud ei ne cred atat de tampiti sa credem povestile lor cu intretinerea domenilor? sau alte povesti cretine legate de siguranta..

  oare astia din conducerea acestor firme se servicii de internet sunt fosti vanzatori de portocale in piata!?
 • +3 (3 voturi)    
  nu mai aveti ce fura domnilor? (Joi, 5 decembrie 2013, 11:12)

  draq [utilizator]

  ce urmeaza?! taxa pe "platitul de taxe" ?
 • -3 (3 voturi)    
  O masura normala (Joi, 5 decembrie 2013, 11:51)

  ioantuns1252513843978 [utilizator]

  Peste tot in lume se plateste anual numele de domeniu, taxele variaza.
  In opinia mea este o masura normala pentru ai obliga pe cei ce nu le folosesc sa le elibereze sau sa le foloseasca.
  Intrebarea care se ridica, cat v-a fi aceasta taxa si cum o sa procedeze cu cei care au platit aproape 200Lei pentru un nume de domeniu pe viata.
  • +1 (1 vot)    
   statul schimbam regulile in timpul jocului? (Joi, 5 decembrie 2013, 13:10)

   Un4Seen [utilizator] i-a raspuns lui ioantuns1252513843978

   Da, e ok sa se introduca taxa. Dar nu e drept sa-i oblige sa plateasca pe cei care au cumparat domeniile in trecut. Schimbam regulile jocului in timpul jocului?! Si de ce se baga statul si in asta? Ar trebui sa fie decizia intitutiei independente care se ocupa de asta. Politicienii chiar nu au lucruri mai importante de facut si de decis? Isi baga nasul peste tot, vor sa controleze tot!
 • +1 (3 voturi)    
  Un nou pas in directia dictaturii Ponta (Joi, 5 decembrie 2013, 13:02)

  Un4Seen [utilizator]

  Daca o tinem tot asa, in curand statul va controla furnizarea curentului, furnizarea gazelor, etc. Peste cativa ani va disparea liberatea cuvantului, internetul va fi cenzurat, tiganii si maghiarii vor fi deportati, iar dictatura lui Ponta va fi in sfarsit deplina. Dar deocamdata romanii nu s-au trezit sa protesteze...
 • +4 (4 voturi)    
  Banii incasati de Rotld (Joi, 5 decembrie 2013, 13:18)

  maintreb [utilizator]

  eu imi pun o singura intrebare: undsunt banii incasati pana acum?
  51.6 usd x 710000 domenii = 33.636.000 usd
  fara tva
  asta numai pt ca ei au un monopol!
 • +1 (1 vot)    
  Motivatii (Joi, 5 decembrie 2013, 14:13)

  Lucris [utilizator]

  Se motiveaza astfel:
  ”- cheltuielile cu mentenanta;
  - costurile pentru asigurarea securitatii datelor;
  - investitiile necesare pentru echipamente dedicate si teste de penetrare;
  - cheltuielile de intretinere cu baza de date pusa in serviciul public in vederea interogarii datelor (Whois), cu respectarea legislatiei privind protectia datelor cu caracter personal;”

  Pai, rezervarea este una iar stocarea si protectia datelor (gazduirea), alta. Taxa asta este pentru rezervare. Gazduirea o platesc celui care imi asigura serviciul respectiv.
  Primul motiv invocat de catre Registru este mentenanta.
  Dumneavoastra, cei care scrieti pe aici, aveti cunostinta despre ce mentenanta se vorbeste? Poate sunt eu atat de nestiutor si confund niste notiuni...
  Puteti detalia?
  • +3 (3 voturi)    
   cost ROTLD (Joi, 5 decembrie 2013, 14:53)

   maintreb [utilizator] i-a raspuns lui Lucris

   Conform stirilor Hotnews: "Institutul National de Cercetare in Informatica (ICI) a cumparat in luna decembrie a anului trecut echipamente si servicii IT in valoare de peste 2,78 milioane lei (fara TVA) pentru buna functionare a Domeniilor.ro."
   Deci au platit aproximativ 900 mii USD si in timp au incasa 33 MILIOANE USD!!!!!
   NUMAI CA SA INTRETINA O BAZA DE DATE CU 710000 ABONATI!!!!!!!!
 • +2 (2 voturi)    
  domenii ".ro" non profit (Joi, 5 decembrie 2013, 15:27)

  Cristi_B [utilizator]

  Acum 1 an am achizitionat doua domenii ".ro", care nu-mi aduc nici un fel de profit. Unul din ele este un CV personal, in care eu mi-am prezentat realizarile (site care imi poate aduce doar oferte pentru un job mai bun), iar celalalt este este un blog cu forum... Daca se va introduce aceasta taxa voi fi nevoit sa renunt la unul din ele (la blog, mai exact).

  Nu toate domeniile ".ro", aduc bani "proprietarilor" care le-au achizitionat. Este greu sa promovezi un site la un nivel la care sa ti se propuna sa afisezi reclame (ca sa mai reduci din cheltuieli), iar daca site-ul tau nu promoveaza o afacere personala, nu renteaza mentinerea acestuia, platind taxa celor de la USL.

  Aceasta taxa va lovi tot in cei mici si fara posibilitati financiare care vor fi nevoiti sa renunte la domeniile non profit, ceea ce va afecta liberatea informatiei si a liberei exprimari pe Internet...
 • 0 (0 voturi)    
  comentarii taxe internet (Joi, 5 decembrie 2013, 16:18)

  LiviuDrula [anonim]

  Mitomanul nu stie cum sa mai stoarca bani de la romanii ca sa plateasca pe baronii locali care sa-i asigure alegerea prin frauda si a mai infiintat o noua taxa pe internet care impreauna cu celelalte multe taxe si impozite create peste noapte vor distruge economia in prezent stabilzata datorita lui Bog si MRU - cat oare o sa-i mai suportam dragi romanii- o sa conduca precum ceausescu inca 25 ani?
 • -1 (5 voturi)    
  foarte bine (Joi, 5 decembrie 2013, 17:45)

  ClaudiuO [utilizator]

  Asa e in orice tara civilizata. Un domeniu nu are cum sa fie proprietatea ta pe viata. Asta e o tampenie. Un domeniu e proprietatea RoTLD-ului iar tu doar ai permisiune sa-l folosesti.

  Imi place ca sar toti bisnitarii care au cumparat domenii fara numar ,niciodata cu intentia sa le foloseasca altfel decat la bisnita,in speranta imbogatirii ulterioare.


  Sunt mii daca nu cumva zeci de mii de domenii nefolosite si pe care le-au luat cativa smecheri pe nume si adrese false pentru scopul de mai sus.

  Daca aveti businessuri care sa vi le tine foarte bine , achitati in fiecare da. Daca nu , valea, lasati care le cumpara altii si pun niste afaceri pe roate ...altele decat bisnita.
  • +1 (3 voturi)    
   De unde ai scos asta?? (Joi, 5 decembrie 2013, 19:43)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui ClaudiuO

   Vrei sa spui ca domeniul microsoft.com e proprietatea nu stiu carui furnizor iar Microsoft doar il inchiriaza si foloseste??
   • -1 (1 vot)    
    Am uitat sa adaug (Joi, 5 decembrie 2013, 20:30)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

    ca pe de alta parte, nu pot fi domenii pe viata (de unde sa se stie ca ai murit sau nu mai activezi?). Numai ca taxele trebuie sa fie mult mai mici, si adaptate la Romania. De ex., aici, https://www.register.com/promo/domain-to-website-v2.rcmx?trkID=WWWe01tI2W&gclid=CNP04eHambsCFclcMgodryMABA, un domeniu costa 50 centi/an!!! Si ei nu au salariile di Romania!. Asa ca 10 euro pe an e aberant!
   • 0 (0 voturi)    
    aha (Joi, 5 decembrie 2013, 20:48)

    ClaudiuO [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

    34. Registrul ROTLD poate anula, bloca sau suspenda un nume de domeniu:

    - daca exista o incercare de a revinde numele de domeniu respectiv;


    Daca e proprietatea ta , amice ... de ce nu il poti vinde ?

    Eu te sfatuiesc sa mai citesti un manual ceva , cred ca prin clasa a 3-4 se studia ce inseamna proprietate si drept de folosinta.
   • -1 (1 vot)    
    lovitura sub centura (Joi, 5 decembrie 2013, 20:57)

    ClaudiuO [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

    esti totusi uimitor cat de aeriana este lumea in acest domeniu insa ce-i drept stiu sa voteze.
    Pentru batuti in cap : NU, nu sunteti proprietarii domeniilor. Aveti doar drept de folosinta, ROtld este proprietarul domeniului. Din aceasta cauza nici nu il puteti vinde LEGAL (ca ilegal se poate orice) ci doar TRANSFERA dreptul de folosinta.
    • 0 (2 voturi)    
     Ha Ha Ha! (Vineri, 6 decembrie 2013, 14:32)

     LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui ClaudiuO

     Deci ROtld e proprietarul domeniului microsoft.com? Cu restul insa sunt de acord.
     • 0 (0 voturi)    
      razi de prostia ta sau cum? (Sâmbătă, 7 decembrie 2013, 8:47)

      ClaudiuO [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

      Dumneata ,din pacate, nu ai notiuni minime pentru a face diferenta intre proprietatea si drept de folosinta. Ce sa discut cu oameni ca dumneata decat meciuri ,politica si femei?

      Microsoft.com este domeniu international. RoTLD este un top level domain ROMANESC. Ce are Romania cu SUA si ce are o firma straina cu un TLD romanesc numai dumneata stii si cele 2 domenii alte dumitale.

      Si da, RoTLD este proprietarul domeniului tau iar tu ai drept/permisiune de folosinta.

      Nici nu stii ce ai in farfurie..
      • 0 (0 voturi)    
       Proprietarul nu este Rotld (Duminică, 8 decembrie 2013, 20:11)

       Asapti [utilizator] i-a raspuns lui ClaudiuO

       Proprietarul unui domeniu nu este Rotld !
       In 1994 s-a incheiat un acord intre guvernul Romaniei si Guvernul SUA , prin care guvernul Romaniei doar administreaza domeniile .ro.
       Domeniil de pe internet sunt ale SUA si administrate prin ICANN
  • 0 (2 voturi)    
   gresit (Joi, 5 decembrie 2013, 22:03)

   Cristi_B [utilizator] i-a raspuns lui ClaudiuO

   Prietene, eu am doua domenii ".ro" si crede-ma ca nu sunt bisnitar... Asa ca, te rog s-o lasi mai usor cu acele insinuari de genul: "toti bisnitarii"...

   Iar afirmatia ta: "Daca aveti businessuri care sa vi le tine foarte bine , achitati in fiecare da. Daca nu , valea, lasati care le cumpara altii si pun niste afaceri pe roate ...altele decat bisnita." este total aberanta... De ce trebuie ca eu sa am musai un bussines, ca sa-mi permit un domeniu ".ro"? Tu ai gandit ceea ce ai scris?... Poate ca ma pricep foarte bine la ceva anume si-mi doresc sa ofer si altora pe gratis cunostintele mele, asa ca ce te freaca grija pe tine ce fac eu cu acel domeniu?...

   Aroganta ta de patron smecher este de-a dreptul jignitoare...
 • 0 (0 voturi)    
  taxa pe cuvinte (Vineri, 6 decembrie 2013, 1:35)

  anca_n [utilizator]

  Dar ati putea taxa si numarul de cuvinte folosite pe domeniul de internet, ca sa nu va dea cu rest
 • 0 (0 voturi)    
  taxa pentru domeniu (Vineri, 13 decembrie 2013, 18:06)

  CojocaruGabriel [anonim]

  mi-se pare o mizerie eu platesc 2 milioane pentru .ro pe viata ca sa modifice ei regulile sa platesc pe an chiar nu respecta contractul cei de la ICI ROTLD ?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by