Prin comunicatul din 16 februarie 2016, Telekom Romania anunta incheierea unui "acord de roaming national cu Orange Romania, care in urma caruia clientii Telekom Romania vor putea utiliza reteaua Orange 4G/4G+", dand la schimb acces la reteaua fixa urbana de fibra optica. Acordul permite operatorului "Orange sa intre pe piata serviciilor de comunicatii fixe si sa ofere clientilor sai Internet fix de mare viteza, precum si servicii TV imbunatatite".

Nicolae OacaFoto: Hotnews

Interventiile oficialilor Telekom veneau sa dea asigurari ca in urma acestui acord Telekom isi va intari pozitia pe piata. Ultima interventie, prezentata in Ziarul Financiar din 8 martie 2016, era facuta de personalitati de marca al operatorului OTE. Michael Tsamaz, director executiv OTE, se astepta la o imbunatatire a rezultatelor Telekom la finele acestui an. 'Ne asteptam de asemenea ca veniturile sa inceapa sa inregistreze beneficii de pe urma cooperarii cu Orange Romania', declara si Babis Mazarakis, directorul financiar grup OTE.

  • Ce a oferit RomTelekom?  Reteaua fixa, activ strategic pe care Orange nu l-ar putea avea!

In acest acord RomTelekom ofera un activ strategic - reteaua sa de acces la punct fix - activ pe care Orange Romania probabil nu l-ar putea avea vreodata, decat printr-o achizitie (putin probabil). Construirea ar cere mult timp, bani, etc. RomTelekom are o retea de comunicatii fixe cu acoperire nationala este adevarat construita pe baza cablului simetric cu fire de cupru in zona de acces, dar la care in ultimii ani perechea simetrica este inlocuita tot mai mult cu fibra optica, operatorul avand in plan sa conecteze pana la finele acestui an 2 milioane de locuinte cu fibra. Dar si restul retalei, cu cablu simetric in reteaua de acces, poate fi folosita pentru transmisii de date folosind tehnologii DSL, cum are de gand grupul Telekom sa faca in alte tari.

'In Romania vom inlocui reteaua veche de cupru cu una de fibra optica, in timp ce in alte tari am decis sa implementam o tehnologie care permite imbunatatirea serviciilor de date prin liniile de cupru. In mod specific, in Romania avem in plan 2 milioane de gospodarii acoperite de reteaua de fibra optica pana la sfarsitul acestui an', declara Claudia Nemat, membru in boardul Deutsche Telekom, in cadrul unei conferinte de presa care a avut loc la Barcelona in 22 februarie 2016.

  • Ce a primit Telekom? Aces la reteaua LTE a operatorului Orange

Potrivit comunicatului 'acordul de roaming national dintre Telekom Mobile si Orange Romania acopera serviciile de date 4G si 4G+, precum si serviciile de voce prin intermediul retelei LTE, oferind clientilor Telekom o experienta superioara in utilizarea serviciilor de broadband mobil. Acest lucru va fi posibil prin utilizarea retelei Orange 4G/4G+, care acopera 72% din populatie la nivel national si 96% din populatia urbana'.

Continuare pe http://nicolaeoaca.blogspot.ro/