Reprezentantii CE vor analiza contractele pe care Google le-a semnat pentru sistemul de operare Android cu diversi producatori de telefoane si cu operatori mobili, ingrijorarea fiind ca gigantul american obliga companiile sa instaleze tot setul de aplicatii. Google, citata de AFP, spune ca operatorii si fabricantii pot decide in ce mod vor sa instaleze Android.

Google AndroidFoto: Google

Comisarul european pe probleme de Concurenta, Margrethe Vestager, a declarat ca aceste contracte vor fi analizate pentru a se vedea daca Google a obligat in vreun fel companiile care pun Android pe telefoane sa instaleze tot pachetul de aplicatii s-au le-au lasat libertatea sa decida ce instaleaza. Daca Google a fortat companiile sa puna tot setul de aplicatii, miscarea a ingreunat accesul aplicatiilor concurente pe aceste telefoane.

Comisarul european a spus ca nu se stie daca Google a incalcat regulile si nici daca va fi deschisa o ancheta formala. Chestiunea este diferita de cea din 2015 cand s-a deschis o ancheta, tot pe tema sistemului Android.

Google a spus, in replica la declaratiile recente ale comisarului pentru Concurenta, ca fabricantii telefoanelor si operatorii pot decide cum vor sa utilizeze sistemul Android, iar consumatorii au ultimul cuvant cand este vorba de aplicatiile pe care doresc sa le instaleze.