'As vrea sa lansez urmatoarea provocare pentru tot mediul de business: sa construim primul smart city din Romania pana in 2018 si acest oras sa fie Alba Iulia. Vrem ca in luna septembrie din acest an sa lansam un proiect de oras inteligent la Alba Iulia, unde speram sa avem acoperire 5G pilot", a declarat miercuri ministrul Comunicatiilor, Marius Bostan. De ce Alba Iulia? 'In afara de faptul ca sunt 100 de ani de la Unire, este unul dintre primele primele orase care au avut o strategie de dezvoltare pe termen lung lansata in 2002-2003 si s-au tinut de ea, are cea mai mare rata de absorbtie a fondurilor UE pe cap de locuitor si a inceput sa aiba un sistem inteligent de transport", a spus ministrul.

Marius Bostan, ministrul ComunicatiilorFoto: AGERPRES

Ministrul Marius Bostan a facut aceste declaratii in cadrul evenimentului Ziua Comunicatiilor.

Analistul telecom Nicolae Oaca preciza intr-o analiza publicata pe HotNews.ro in aceasta luna ca 'desi Romania nu este un stat fruntas in adoptarea acestor aplicatii, totusi preocupari privind orasele intelingente sunt tot mai multe in ultima vreme, dar nu din partea autoritatilor, ci a pietei - marii operatori de telecomunicatii au lansat diverse aplicatii sau chiar mici proiecte pilot (Telekom in Bucuresti), fabricantii au in oferta astfel de aplicatii".

Incepand cu luna aprilie, in Parcul Tineretului din sectorul 4 al Capitalei, mai precis zona Oraselul Copiilor, exista un proiect integrat de tip Smart City, care ofera parcare inteligenta, conectivitate gratuita Wi-Fi, iluminat inteligent, toate integrate pe o platforma dedicata de tip Internet of Things (IoT).

Exista de asemenea initiative de genul Smart Cities si in alte orase din Romania, una dintre acestea fiind in Piatra Neamt care si-a propus sa fie un oras intelligent in anul 2020.