Compania Huawei, care trimestrul trecut a vandut peste 27 de milioane de smartphone-uri in lume, vrea sa devina in cinci ani numarul unu mondial pe piata smartphone-urilor, cu o cota de peste 25%, scrie Wall Street Journal. Acum, Samsung si Apple sunt pe primele locuri, iar Huawei este pe locul trei, cu 8% din piata. Compania are interdictie in a vinde echipamente telecom in SUA, dar are planuri mari pentru smartphone-uri pe piata americana.

Sigla HuaweiFoto: Hotnews

Huawei Technologies Co are afaceri anuale de 60 miliarde dolari si un numar de 170.000 de angajati in lume. Compania are ca principala activitate vanzarea de echipamente telecom, insa este tot mai puternica pe vanzarea de smartphone-uri.

A vandut 27,5 milioane unitati in primele trei luni ale anului, avand 8% din piata, primele locuri fiind ocupate de Samsung (24%) si Apple (15%). Richard Yu, seful diviziei consumer, spune ca ar vrea ca in cinci ani compania sa devina numarul unu mondial, cu peste 25% din piata. In trimestrul trecut vanzarile Huawei au crescut cu 58%, cele ale Samsung au scazut cu 1%, iar la Apple declinul a fost de 16%.

Cel mai nou telefon al marcii, P9, are camera foto dezvoltata in colaborare cu Leica, iar compania chineza vrea sa insiste pe segmentul telefoanelor premium pentru a-si creste vanzarile.

Compania nu are voie sa vanda echipamente telecom in SUA, dupa ce in 2012 un raport al Congresului SUA a recomandat evitarea achizitiilor de la companie, de teama ca informatiile sa nu ajunga pe mana autoritatilor de la Beijing. Huawei a negat vehement orice legatura cu Beijingul.

Huawei a investit mult in achizitia de brevete de inventie care sa-i permita sa concureze pe pietele mari cu Samsung si Apple, iar bugetul de cercetare-dezvoltare a fost anul trecut de 9,2 miliarde dolari (Samsung a raportat 12,5 mld dolari, iar Apple, 8,1 mld dolari).

Vanzarile de smartphone-uri Huawei au crescut enorm. Daca in 2010 nu depaseau 8 mlioane de smartphone-uri pe trimestru si in 2012 in cel mai bun trimestru se depaseau 13 milioane, in prezent vanzarile in trei luni trec de 25 milioane.