RCS&RDS a fost lider detasat anul trecut in privinta vitezelor medii de internet fix, cu o viteza medie de download de 101,3 Megabiti pe secunda (Mbps) si o viteza medie de upload de 103,3 Mbps, arata masuratorile oficiale realizate de ANCOM. In privinta vitezelor de internet mobil, la nivelul intregului an, lider a fost Orange cu viteze medii de download de 43,72 Mbps si cu viteze medii de upload de 17,63 Mbps in afara cladirilor (outdoor). Totusi, in ultimul trimestru al anului trecut, Vodafone a depasit Orange in privinta vitezelor medii de download si upload in interiorul cladirilor (indoor), dar si la viteza medie de upload in afara cladirilor.

Vodafone a depasit Orange in ultimul trimestru din 2015Foto: ANCOM
  • Topul vitezelor de internet fix

vitezele de internet fix

vitezele de internet fix

Foto: ANCOM

Datele oficiale comunicate miercuri de Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) arata ca RCS&RDS a fost lider detasat anul trecut in privinta vitezelor medii de internet fix furnizate abonatilor, cu o viteza medie de download de 101,3 Megabiti pe secunda (Mbps) si o viteza medie de upload de 103,3 Mbps.

RCS&RDS este lider pe piata de internet fix, cu peste 2 milioane de abonati de internet fix la sfarsitul anului 2015, potrivit datelor anuntate de companie.

Pe locul secund in privinta vitezelor s-a aflat NextGen Communications, firma de cablu a Telekom Romania, care a furnizat o viteza medie de download de 61,6 Megabiti pe secunda (Mbps) si o viteza medie de upload de 75,54 Mbps.

Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom), care avea 1,18 milioane de abonati de internet fix la finele anului trecut (cifra care include si abonatii NextGen) s-a situat abia pe pozitia cinci in privinta vitezelor de internet, cu o viteza medie de download de 31,3 Megabiti pe secunda (Mbps) si o viteza medie de upload de 28,2 Mbps.

Pe locul trei in topul vitezelor de internet fix s-a aflat UPC Romania, al doilea mare operator de cablu, care avea 488.800 de abonamenti de internet fix la sfarsitul anului trecut. UPC a furnizat in 2015 o viteza medie de download de 59,6 Megabiti pe secunda (Mbps), dar o viteza medie de upload de 12,6 Mbps sub performanta Telekom Romania.

Pe locul patru in topul vitezelor de internet fix s-a aflat Digital Cable Systems (AKTA), cu o viteza medie de download de 48,3 Megabiti pe secunda (Mbps) si o viteza medie de upload de 57,9 Mbps.

  • Topul vitezelor de internet mobil

vitezele de internet mobil

vitezele de internet mobil

Foto: ANCOM

In privinta vitezelor de internet mobil, la nivelul intregului an, lider a fost Orange cu viteze medii de download de 43,72 Mbps si cu viteze medii de upload de 17,63 Mbps in afara cladirilor (outdoor).

Pe locul secund s-a situat Vodafone cu viteze medii de download de 33,03 Mbps si cu viteze medii de upload de 15,49 Mbps in afara cladirilor (outdoor).

Pe locul trei s-a aflat Telekom Mobile (fostul Cosmote) cu viteze medii de download de 14,11 Mbps si cu viteze medii de upload de 6,97 Mbps in afara cladirilor (outdoor).

Pe ultimul loc s-a situat RCS&RDS cu viteze medii de download de 3,43 Mbps si cu viteze medii de upload de 0,46 Mbps in afara cladirilor (outdoor).

  • De remarcat este faptul ca, in ultimul trimestru al anului trecut, Vodafone a depasit Orange in privinta vitezelor medii de download si upload in interiorul cladirilor (indoor), dar si la viteza medie de upload in afara cladirilor.

Vodafone a inceput sa depaseasca Orange la vitezele de internet mobil

Vodafone a inceput sa depaseasca Orange la vitezele de internet mobil

Foto: ANCOM

Astfel, in ultimul trimestru din 2015, Vodafone a furnizat viteze medii de download indoor de 27,64 Mbps (peste Orange, care a furnizat viteze de 25,6 Mbps) si viteze medii de upload indoor de 12,92 Mbps (peste Orange care a furnizat viteze de 9,62 Mbps).

In ultimul trimestru din 2015, Vodafone a depasit Orange si in privinta vitezelor medii de upload in afara cladirilor (outdoor) cu viteze de 19,31 Mbps, peste Orange care a avut viteze de 17,74 Mbps.

Detalii despre statisticile ANCOM:

Statisticile pentru internet fix si mobil in anul 2015 au fost generate de Netograf.ro pe baza unui numar de peste 170.000 de teste efectuate de utilizatori, dintre care aproximativ 135.000 au fost validate si utilizate in procesul de generare a statisticilor oficiale. Aplicatia testeaza calitatea conexiunii intre echipamentul terminal al utilizatorului final si un server de test amplasat intr-un nod de tip internet interexchange. Masuratorile indica o valoare a parametrilor aproape de experienta reala a utilizatorului in accesarea internetului, deoarece calea masurata include toata reteaua furnizorului, precum si, in cazul furnizorilor de talie mica, alte retele interconectate cu reteaua proprie.

Netograf.ro este aplicatia de monitorizare si evaluare a calitatii serviciului de acces la internet dezvoltata de ANCOM pentru a le oferi utilizatorilor din Romania un instrument independent (nu depinde de serverele puse la dispozitie de furnizori si/sau de amplasarea acestora), obiectiv (prezinta calitatea serviciului de acces la internet asa cum este ea experimentata de utilizator, aceasta masurandu-se in raport cu un punct unic pentru toti utilizatorii de servicii de acces la internet din Romania) si accesibil gratuit.