Motorola a anuntat, joi, ca analizeaza posibilitatea separarii diviziei de telefonie mobila de restul afacerii, ca urmare a pierderilor inregistrate in ultima vreme pe acest segment, scrie Reuters. Masura este o concesie aparenta fata de presiunile unor actionari, precum miliardarul Carl Icahn, si a dus la o apreciere a actiunilor producatorului. Printre alte optiuni se numara inclusiv vanzarea acestei divizii care genereaza in prezent circa jumatate din veniturile Motorola. Speculatiile din piata indica drept investitori interesati producatori precum ZTE, Samsung si LG, noteaza Financial Times.

Greg Brown, cel care l-a inlocuit pe Ed Zander la conducerea Motorola, a tinut sa sublinieze faptul ca aceasta este doar una dintre optiunile analizate in prezent de conducerea companiei. Motorola incearca sa isi revina dupa un an 2007 dezastruos, in care cota de piata a companiei pe segmentul telefoniei mobile a scazut de la 23% la 13%.

Motorola e esuat atat in a valorifica succesul obtinut de modelul Razr, care a devenit cel mai bine vandut telefon mobil din lume, dupa lansarea acestuia la mijlocul anului 2004, cat si in a tine pasul cu cererea tot mai mare de dispozitive 3G avansate. La acestea s-a mai adaugat si scaderea preturilor la Razr, factori care au lovit profitul companiei.

Ca urmare, in 2007, Motorola a coborat pe locul trei in topul producatorilor de telefonie mobila la nivel mondial, fiind depasita de Samsung. Conducerea companiei a restructurat afacerea disponibilizand 7500 de angajati in incercarea de reducere a costurilor.

Reuters mentioneaza ca veniturile Motorola generate de divizia de telefonie mobila au scazut anul trecut cu 33% pana la 19 miliarde dolari, dar inca reprezinta aproximativ 52% din totalul veniturilor producatorului american. Divizia a inregistrat o pierdere neta de 1,2 miliarde dolari anul trecut, fata de un profit de 2,7 miliarde in 2006. Zvonurile din piata indica drept investitori interesati companiile ZTE, Samsung si LG.