Cresterea surprinzatoare de anul trecut a pietei telecom din Romania va fi urmata, in acest an, de o competitie feroce, dat fiind faptul ca doi noi jucatori, RCS&RDS si Zapp vor ataca podiumul ocupat de Orange, Vodafone si Cosmote, sustin analistii companiei de consultanta Deloitte.

Se estimeaza ca, in acest an, legaturile dintre operatorii de telefonie fixa si mobila se vor accentua si numai cativa jucatori vor putea acoperi ambele segmente de piata fara un aliat.

Rezultatele unui studiu privind evolutia pietei de telecomunicatii din acest an, realizat de Grupul Tehnologie, Media si Telecomunicatii din cadrul companiei Deloitte Touche Tohmatsu, arata ca piata telecom din Romania va fi foarte agitata in 2008.

"Romania a fost de multe ori “in pas cu dezvoltarea” in ceea ce priveste implementarea solutiilor noi de telecomunicatii, un ritm care va fi probabil pastrat si in 2008. Evolutia suprinzatoare din 2007 a pietei de telefonie mobila din Romania, care a demonstrat ca mai exista suficiente resurse de crestere atat ca numar de clienti noi cat si ca venituri, va trebui sa se adapteze competitiei feroce din 2008 cand vor intra doi noi jucatori (RDS&RCS si re-lansarea Zapp) si vor ataca podiumul ocupat de Orange, Vodafone si Cosmote", sustin analistii Deloitte.

Strategiile de marketing si PR dar si tenologia oferita vor face diferenta

Legaturile inchegate anul trecut intre operatorii de telefonie fixa si mobila se vor accentua in acest an.

“Piata de telecom din Romania in 2008 va oferi surprize interesante. Se vor accentua legaturile dintre operatorii de telefonie fixa si mobila. Aceste legaturi au inceput sa fie vizibile in anul 2007, dar in 2008 vor fi mult mai solide si promovate mai mult. Lupta pe piata de telecom va fi din ce in ce mai inversunata pentru clienti. Doar cativa jucatori vor putea sa acopere ambele zone (telefonie fixa si mobila) fara a avea nevoie de un aliat.“ a declarat Andrei Ionescu, Senior Manager Deloitte Romania.

Ionescu spune ca in ceea ce priveste tehnologia ritmul pe piata telecom din Romania va fi similar celui european. Diferenta pe piata va fi facuta de "strategiile de marketing si PR precum si de operatorii care vor sti sa ofere cel mai bun suport tehnologic".

Studiul Deloitte mai precizeaza ca in acest an, tehnologia GSM va ajunge la maturitate. Conform estimarilor Deloitte, pe 7 septembrie 2008, cand GSM va aniversa cel de-al 21-lea an de existenta, in cele peste 700 retele GSM din mai bine de 200 de tari se vor transmite sase miliarde de mesaje text si se vor consuma peste 16 miliarde de minute de convorbiri.