France Telecom analizeaza o posibila preluare a companiei suedeze de telecomunicatii TeliaSonera, printr-un schimb de actiuni care ar putea declansa un val de consolidari in Europa, potrivit cotidianului Le Figaro, citat de Reuters. Aceasta preluare ar face din grupul francez al treilea mare operator de telefonie fixa si mobila din Europa, depasind Deutsche Telekom.

Reprezentantii France Telecom si cei ai TeliaSonera nu au putut fi contactati pentru comentarii, iar cei ai guvernului suedez au refuzat sa comenteze.

Le Figaro noteaza ca preluarea TeliaSonera este discutata de oficialii France Telecom si cei ai guvernului francez, ce detine o participatie importanta la grupul francez, care ar fi diminuata in urma acestei tranzactii.

Grupul rezultat in urma preluarii ar putea include si fonduri suverane de investitii, iar Suedia si Finlanda ar detine participatii in noul grup.

Le Figaro mai scrie ca tranzactia ar urma sa fie anuntata oficial in urmatoarele cateva saptamani, fara a mentiona insa sursa informatiilor.

France Telecom, ce detine brandul Orange, are o capitalizare de piata de 91,38 miliarde de dolari, iar TeliaSonera de 34 miliarde dolari, potrivit Reuters. Grupul rezultat in urma preluarii ar avea o valoare de piata de 125 miliarde de dolari, peste cea de 76,6 miliarde de dolari a Deutsche Telekom, dar sub cea a Telefonica, de 139 miliarde de dolari.

Operatorul britanic Vodafone are o valoare de piata de 157 miliarde de dolari.

TeliaSonera a fost formata in 2002 prin fuziunea operatorilor de telecomunicatii din Suedia si Finlanda.