Consiliul Concurentei a autorizat preluarea distribuitorului de produse si servicii de telecomunicatii Proton Tehnologies de catre Vodafone Romania, a anuntat luni autoritatea. Proton Tehnologies a fost unul dintre cei mai importanti parteneri de distributie ai Orange Romania, fiind achizitionat la sfarsitul lunii martie a acestui an de catre Vodafone Romania. Valoarea tranzactiei nu a fost dezvaluita.

"Autoritatea romana de concurenta a analizat operatiunea de concentrare economica atat prin prisma cotelelor de piata a societatilor implicate cat si a lipsei barierelor la intrarea pe piata. Astfel, Consiliul Concurentei a constatat ca efectele acestei concentrari economice asupra mediului concurential nu sunt semnificative si acesta operatiune nu conduce la restrangerea, inlaturarea sau denaturarea semnificativa a concurentei pe pietele relevante identificate", precizeaza comunicatul autoritatii.

Potrivit legii, sunt supuse controlului si trebuie notificate Consiliului Concurentei, pentru analiza compatibilitatii lor cu un mediu concurential normal, operatiunile de concentrare economica ce depasesc pragurile valorice prevazute de lege.

Acestea sunt indeplinite daca cifra de afaceri cumulata a agentilor economici implicati intr-o operatiune de concentrare economica depaseste echivalentul in lei a 10 milioane euro si exista cel putin doi agenti economici implicati in operatiune, care sa realizeze pe teritoriul Romaniei, fiecare in parte, o cifra de afaceri mai mare decat echivalentul in lei a 4 milioane euro.

Pe 26 martie, Vodafone a anuntat preluarea pachetului majoritar de actiuni al Proton Tehnologies, 34% din actiuni ramanand sub controlul fostului proprietar, Gabriel Cristian Sandu.

Reteaua de distributie a Proton cuprinde 73 de magazine, cele mai multe fiind situate in judetele Suceava, Iasi, Brasov, Constanta, Cluj, si in Bucuresti. Potrivit informatiilor Vodafone Romania, Proton Tehnologies isi va pastra, in urma tranzactiei, cei peste 200 de angajati.

Anterior acestei tranzactii, Proton Tehnologies a fost unul cei mai importanti parteneri de distributie ai Orange Romania. Conform declaratiilor reprezentantilor Orange, in 2007, Proton Tehnologies s-a clasat pe locul patru in topul vanzarilor de produse si servicii Orange, iar la inceputul lui 2008, ajunsese pe locul cinci.

In replica, in aceeasi zi, Orange a anuntat semnarea unui parteneriat strategic cu MCS Communications, compania care detine reteaua nationala de magazine Say, formata din 63 de magazine.