Reprezentantii statului elen si cei ai Deutsche Telekom au ajuns la un acord privind vanzarea unei participatii detinute de stat in cadrul celui mai mare operator de comunicatii local, OTE, catre grupul german, a anuntat miercuri ministrul de finante al Greciei, George Alogoskoufis, citat de Reuters. Potrivit acestuia, "termenii tranzactiei au fost acceptati de catre ambele parti si documentul a fost aprobat".

Informatia pe scurt:

1. Statul grec si Deutsche Telekom au semnat miercuri acordul privind OTE: ambele parti vor urma sa detina cate 25% plus o actiune din OTE si vor avea cate cinci membri in echipa de conducere a OTE. Directorul executiv va fi numit de DT, dar statul elen va avea dreptul de veto asupra a cel mult doi candidati.

2. Statul va lua pe 3% din OTE 442,3 milioane euro. DT va plati pentru 25% plus o actiune din OTE 3,2 miliarde euro

3. Pana in 2011, DT ar putea cumpara inca 15% din OTE de la statul elen

4. Pana la sfarsitul lui 2011, DT nu are voie sa faca disponibilizari la OTE si nici sa vanda actiuni fara acordul Guvernului.

Negocierile oficiale dintre statul grec (actionarul majoritar la OTE cu 28% din actiuni) si Deutsche Telekom dureaza din luna martie a acestui an si de atunci au tot aparut nenumarate informatii pe surse privind stadiul discutiilor dintre cele doua parti. Presa internationala a relatat chiar ca cele doua parti au fixat data de 7 mai, ca termen limita pentru stabilirea unui acord, insa acest lucru nu s-a intamplat, principalele probleme fiind cele legate de pretul participatiei de la stat si de controlul managementului OTE.

Deutsche Telekom mai are nevoie de aprobarea Parlamentului din Grecia

Anuntul ministrului de finante vine dupa ce la inceputul zilei de miercuri, comisia de privatizari a Greciei s-a intrunit pentru a analiza termenii acordului prin care Deutsche Telekom va cumpara de la statul elen o participatie de 3% din OTE, participatie care se va adauga unui pachet de actiuni de 20% din OTE ce va fi preluat de la compania Marfin Investments (MIG). Presa a mai relatat ca DT va putea apoi sa achizitioneze inca 2% din OTE de pe piata libera, asa incat sa ajunga sa detina un pachet similar de actiuni cu acela al statului elen.

Deutsche Telekom a anuntat, la inceputul lunii martie, incheierea unui acord pentru cumpararea a 20% din OTE , pentru 2,5 miliarde euro, de la Marfin Investment Group (MIG).

Reuters informeaza ca pentru a-si majora participatia de 20% din OTE, DT are nevoie de acordul autoritatilor elene. Tranzactia ar avea nevoie de aprobarea Parlamentului, unde conservatorii, aflati la putere, au o majoritate fragila de 151 deputati plus inca un deputat independent din totalul celor 300 de alesi.

Ministrul elen de finante: statul va vinde 3% din OTE la pretul de 29,75 euro pe actiune

Potrivit ministrului grec de finante, George Alogoskoufis, citat de Reuters, statul si Deutsche s-au inteles atat asupra pretului participatiei de 3% din OTE, care se va vinde la 29,75 euro pe actiune, cat si asupra noii structuri a managamentului OTE.

In Romania, in urma tranzactiei, DT ar urma sa obtina control asupra Romtelecom, Cosmote si Germanos, unde OTE este actionar majoritar. Grupul OTE detine 54,01% din actiunile Romtelecom, in timp ce statul roman controleaza restul. In acelasit imp, OTE controleaza si operatorul de telefonie mobila Cosmote, companie cu 15 milioane de clienti in cinci tari din Balcani.

Pana in 2011: DT are drept de preemtiune pentru inca 15% din actiunile detinute de stat la OTE

Conform comunicatului oficial al grupului german, prin contractul aprobat, statul elen poate sa vanda in primele 12 luni, dar nu mai devreme de octombrie 2008 inca 5% din OTE pentru un pret stabilit la 27,5 euro pe actiune, care ar insemna circa 670 milioane euro.

De asemenea, exista o clauza similara referitoare la posibilitatea ca pana in 2011, statul sa vanda pana la inca 10% din actiunile pe care le detine la OTE. In compensatie, guvernul elen garanteaza DT drept de preemtiune asupra actiunilor detinute de stat in cadrul OTE.

De asemenea, exista o clauza similara referitoare la posibilitatea ca pana in 2011, statul sa vanda pana la inca 10% din actiunile pe care le detine la OTE. In compensatie, guvernul elen garanteaza DT drept de preemtiune asupra actiunilor detinute de stat in cadrul OTE.

Pana la sfarsitul lui 2011, DT nu are voie sa vanda actiuni fara aprobarea guvernului grec sau sa faca disponibilizari

Potrivit AP, citata de PR-inside.com, ministrul elen de finante Giorgos Alogoskoufis, a mai anuntat miercuri ca fiecare parte va avea cate cinci membri in echipa de conducere a OTE. Directorul executiv (CEO) va fi numit de catre Deutsche Telekom, in timp ce executivul elen va avea dreptul de veto asupra a cel mult doi candidati.

Actualul CEO al OTE, Panagis Vourloumis, va ramane in functie pe perioada de interimat. Alogoskoufis a mai declarat ca pana la sfarsitul anului 2011, DT nu va putea sa disponibilizeze angajati OTE si nici sa vanda din actiuni fara aprobarea Guvernului.