Premierul Calin Popescu-Tariceanu a semnat luni decizia de eliberare din functia de presedinte al Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI) a lui Dan Georgescu, informeaza un comunicat de presa al Guvernului. Surse oficiale au declarat pentru HotNews.ro ca "decizia a fost luata in urma unei evaluari a activitatii institutiei".

Reprezentantii Guvernului spun ca nu a fost stabilit inca cine va lua locul lui Dan Georgescu la conducerea autoritatii nationale de reglementare in comunicatii.

"Nu a fost luata inca o decizie in privinta inlocuitorului presedintelui ANRCTI, dar cand se va face aceasta va fi anuntata public. In medie numirea unui inlocuitor dureaza maxim o saptamana, insa nu exista prin lege un termen limita pentru aceasta", au declarat pentru HotNews.ro, reprezentantii biroului de presa al Guvernului.

Dan Georgescu nu intelege motivele destituirii sale

Presedintele ANRCTI, Dan Georgescu, a declarat pentru HotNews.ro ca premierul nu i-a impartasit nicio nemultumire legata de activitatea desfasurata.

"Astazi 19.08.2008 am aflat despre decizia Prim-ministrului cu nr. 165/18.08.2008 prin care am fost revocat din functia de presedinte al ANRCTI. Motivele evocate in decizie sunt nefondate. Nu am avut nicio discutie cu Primul-ministru pentru a intelege nemultumirile sale privind activitatea mea, dar am convingerea ca dinamica pietei de comunicatii electronice din Romania, precum si aprecierile pozitive repetate ale Comisiei Europene privind activitatea ANRCTI vorbesc de la sine despre cei patru ani in care am condus arbitrul telecomunicatiilor din Romania", a spus Georgescu.

Nicolae Oaca: Decizia demisiei este surprinzatoare

Masura este surprinzatoare la nivelul pietei telecom, in conditiile in care Dan Georgescu a fost numit in functie chiar de catre premierul Tariceanu, care l-a destituit mai intai pe fostul presedinte, Dan Smeeianu, masura care a generat, la acea vreme, un adevarat scandal.

"Decizia este surprinzatoare, mai ales ca guvernul este la final de mandat. Dan Georgescu a fost numit de catre liberali, iar daca este demis tot de catre acestia este surprinzator. Probabil ca aceasta masura ar putea fi corelata si cu decizia privind functionarea ANRCTI. In mod normal daca se aproba acest proiect, institutia va avea un nou statut, cu un nou regim de functionare si poate si aceasta ar putea fi o explicatie. Sper ca noul presedinte sa fie un liberal (in gandire), care sa inteleaga rolul unei competitii corecte in dezvoltarea telecomunicatiilor romanesti", a declarat pentru HotNews.ro, dr. Nicolae Oaca, analist al pietei telecom.

In cursul anului 2005, Dan Smeeianu a fost demis din functia de presedinte al ANRC, de catre premierul Tariceanu, in locul sau fiind numit Dan Georgescu. In 2006, in urma procesului pe care i l-a intentat premierului, pe motivul demiterii abuzive, Smeeianu a avut castig de cauza la Inalta Curte de Casatie si Justitie si urma a fi repus in functie. In iarna lui 2006, insa, o decizie adoptata de Guvern, in prag de sarbatori, a desfiintat ANRC-ul, stabilind infiintarea unei alte autoritati, cu activitate similara, sub denumirea ANRCTI. Presedinte al noii autoritati a fost numit Dan Georgescu.