Apple estimeaza ca va putea vinde 3,5 milioane de telefoane iPhone 3G in Rusia in urmatorii doi ani, dupa ce a batut palma cu doi operatori locali, scrie Reuters. Un al treilea operator s-ar putea adauga la anul pe piata rusa unde, pana acum au intrat circa 600.000 de iPhone-uri, chiar daca nu exista un operator agreat.

Joi, Reuters a scris, citand surse din piata, ca Mobile TeleSystems (MTS), cel mai mare operator de telefonie din SUA, s-a inteles cu Apple si va aduce terminalul din octombrie. Un analist al Mobile Research Group a declarat ca are informatii cum ca MTS ar vrea sa vanda un milion de unitati in urmatorii doi ani. Alti doi operatori care ar putea semna cu Apple, Vimpelcom si MegaFon, nu au dorit sa comenteze.

Apple si-a propus sa vanda 10 milioane de iPhone-uri anul acesta pe plan momdial, insa analistii se asteapta ca numarul sa fie mai mare, dupa lansarea noii generatii. Eldar Murtazin, analist la Mobile Research Group, crede ca operatorii vor cumpara iPhone-ul de la Apple cu 399 de dolari si il vor vinde cu 990 de dolari, sub pretul la care il vand acum dealerii neautorizati, dar peste pretul la care poate fi luat din strainatate.

Ivan Shuvalov, analist la Alfa Bank, crede ca operatorii nu-si vor indeplini tinta de vanzari daca rusii vor considera ca pretul e prea mare. Daca insa clientii vor cumpara, operatorii vor castiga si fiindca un smartphone stimuleaza clientul sa utilizeze servicii cu valoare adaugata, precum mobile internet si transmisie de date.

Orange a lansat telefonul in Romania saptamana trecuta si il vinde la un pret minim de 179 euro, pentru varianta de 8GB, impreuna cu un abonament de 59 euro pe luna timp de doi ani si la un pret maxim de 489 euro, pentru varianta de 16GB, impreuna cu un abonament de 39 euro pe luna timp de un an. Telefonul iPhone 3G poate fi cumparat si fara abonamentul Orange, putandu-se folosi o cartela prepay, la pretul de 519 euro (inclusiv TVA) pentru varianta de 8GB si 609 euro (inclusiv TVA) pentru varianta de 16GB.