Nokia - cel mai mare producator mondial de telefoane mobile - a anuntat ca profitul net a sczut cu 30% in al treilea trimestru, pe fondul scaderii pretului mediu al telefoanelor, scrie Bloomberg. Actiunile Nokia au scazut initial, insa si-au revenit dupa ce finlandezii au spus ca in ultimul trimestru vor recupera terenul pierdut.

Profitul net al Nokia a scazut de la 1,56 miliarde euro in al treilea trimestru din 2007, la 1,08 miliarde euro trimestrul trecut. Vanzarile au scazut cu 5%, spre 12,2 miliarde euro. Analistii chestionati de Bloomberg anticipau vanzari de 12,7 miliarde euro si profit de 1,12 miliarde euro.

Actiunile Nokia au scazut initial la Helsinki, dar si-au revenit dupa ce compania a spus ca si-ar putea mari cota de piata trimestrul curent. Pana astazi actiunile Nokia s-au depreciat cu 56% anul acesta din cauza temerilor ca pe pietele mature oamenii isi vor schimba mai rar telefoanele, pe fondul crizei economice. In segmentul telefoanelor scumpe Nokia a pierdut cota de piata in lupta cu RIM si Apple.

Compania a anuntat o cota de piata de 38% pentru perioada iulie - septembrie, inferioara celei din trimestrul doi, 40%, dar si din T3 2007 - 39%.

Nokia estimeaza ca pe plan mondial s-au vandut 310 milioane de telefoane mobile in trimestrul al treilea, crestere de 8% comparativ cu perioada similara din 2007. Finlandezii au comercializat 117 milioane de terminale, crestere de 5%. Pretul mediu al unui telefon Nokia a scazut de 74 euro in T2, la 72 de euro in trimestrul trei.

Producatorul estimeaza ca in 2008 se vor vinde circa 1,26 miliarde de terminale pe plan mondial, fata de 1,14 miliarde anul trecut.

Vanzarile de telefoane mobile sunt afectate de criza si scad in Occident, insa cresterile mari din pietele emergente compenseaza totul.