Nokia a prezentat marti sapte noi modele de telefoane precum si servicii de Internet menite sa intareasca pozitia producatorului finlandez in pietele emergente, informeaza Reuters. Printre telefoane se numara Nokia 1202, urmasul lui Nokia 1200, care va costa 25 euro, cel mai ieftin telefon al producatorului finlandez de pana acum. Conform informatiilor companiei, serviciile de Internet vor viza servicii de e-mail si informatii din domeniile agriculturii si educatiei si vor fi disponibile la inceputul lui 2009.

Potrivit comunicatului de presa al producatorului, preturile de retail estimate pentru cele sapte dispozitive anuntate variaza intre 25 euro, in cazul Nokia 1202, cel mai ieftin telefon din portofoliul Nokia, si 90 euro, pentru modelul Nokia 5130 XpressMusic, cel mai ieftin telefon pentru muzica produs de Nokia pana acum. Nokia 1202, dar si alte modele prezentate astazi, vor incepe a fi comercializate din ultimul trimestru din acest an. Nokia 5130 XpressMusic va fi livrat pe piata in primul trimestru din 2009.

Servicii de e-mail si informatii din agricultura si educatie de la Nokia

Primele servicii de Internet care se adreseaza pietelor emergente vor viza servicii de e-mail, precum si informatii despre agricultura si educatie direct pe telefonul mobil. Astfel, serviciul Mail pe Ovi (portalul de servicii de internet al Nokia) va permite utilizatorilor crearea si folosirea unui cont de e-mail direct pe telefonul mobil. O versiune de proba a acestui serviciu va fi lansata in cateva piete pana la sfarsitul lui noiembrie 2008, serviciul urmand a fi disponibil la nivel global pe telefoanele care ruleaza pe sistemul de operare Nokia Series 40 pana la sfarsitul acestui an.

Un alt serviciu, Nokia Life Tools, va cuprinde informatii din domeniile agriculturii si educatiei vizand in special utilizatorii din zonele rurale si din orasele mici. In domeniul agriculturii, furnizorul informatiilor va fi Reuters Market Light (RML), serviciu de informatii mobile al Reuters. In domeniul educatiei, informatiile vor viza pentru inceput lectii de limba engleza si informatii generale, urmand ca pe viitor serviciul sa ofere inclusiv rezultatele examenelor sustinute.

Mai multe informatii privind telefoanele si serviciile anuntate de Nokia.

Nokia va disponibiliza circa 600 de angajati la inceputul lui 2009

Intr-un comunicat separat, Nokia a anuntat ca va disponibiliza circa 600 de angajati din cadrul departamentelor de vanzari si marketing si cercetare, din care 200 de angajati sunt din Finlanda, mai informeaza Reuters. Producatorul finlandez a mai anuntat de asemenea inchiderea fabricii din orasul Turku din Finlanda si relocarea celor mai multe activitati de aici in orasul Salo. Intentia Nokia este ca cei 220 de angajati ai fabricii din Turku sa-si continue activitatile in fabricile din Salo sau din Helsinki.

Masurile privind disponibilizarile dar si inchiderea fabricii Turku sunt prevazute pentru luna ianuarie 2009.