Economist, cu experienta de peste 20 de ani in functii de conducere in afaceri cu saltele (Relaxa) si mobila (Elvila), dupa cum afirma in CV-ul de pe blogul sau, Gabriel Sandu este acum noul ministru al comunicatiilor din Romania. Vrea internet in banda larga, in toata Romania, pana in 2010-2011, are multe planuri legate de e-guvernare, incurca digitalul cu analogicul si ANRC sau ANRCTI, Viviane Reding este comisarul pe IT care a vrut sa deschida procedura de infringement pe 112, iar Tudor Chiuariu este un idiot. Ce il califica drept ministru telecom: a condus 12.500 de oameni si este manager inainte de toate.

HotNews.ro: Sa incepem cu intrebarile mai usoare. Care ar fi prioritatile in mandat?

Gabriel Sandu: Din punctul meu de vedere intentionez ca pana in 2010-2011 sa fie introdus internetul in banda larga in toata Romania. In al doilea rand vreau ca serviciul universal sa devina operational pana la sfarsitul acestui an, iar din punctul de vedere al sistemelor IT am cateva obiective foarte clare. Unu: e-Guvernare in momentul asta exista doar ca portal. Eu consider ca trebuie sa plecam de la e-Romania care inseamna o prezentare a tuturor localitatilor din Romania incepand de la Bucuresti pana la ultima comuna, mai apoi e-turism (trasee si obiective turistice) si e-cultura (care poate fi folosita in zona de turism).

Mergem apoi pe e-educatie, unde vreau sa traspun toate programele scolare pe suport informatic si tot ce inseamna programa de la clasa I pana la a XII – pana la sfarsitul anului cu aprobarea Ministerului Invatamantului. Am o colaborare cu Ministerul Sanatatii pe e-sanatate prin care le vom face cel mai mare portal de urmarire a tot ce inseamna achizitii in sistemul de sanatate si ajungem pana la colaborarea cu Ministerul Mediului pe e-dezastre.

Hotnews.ro: Deci acestea ar fi punctele cheie..

Gabriel Sandu: Nu, punctul cheie al mandatului meu ti-l explic imediat si pornim de la e-justitie. Deci avem e-guvernare, e-administratie, e-taxe.

Hotnews.ro: Dar ce sunt acestea: e-guvernare…e…e…

Gabriel Sandu: Sunt portaluri unde tu.. Hai s-o luam de la sfarsit, da? Tu te duci si vrei sa ai acces la orice informatie din domeniul public. Din punctul meu de vedere comensurarea activitatii acestui minister se va face in functie de cate minute iti vor lua tie pentru a obtine orice informatie de care ai nevoie, respectiv cazierul fiscal, judiciar, orice licitatie la care vrei sa participi, tot ce inseamna partea de taxe si impozite. Pe mine la sfarsitul mandatului ma intereseaza cate minute ti-au luat tie ca sa-ti faci legatura cu administratia publica locala, in cate minute te-ai informat si in cate minute ti-ai platit de acasa orice taxa, orice impozit etc. E-Guvernare de exemplu trebuie sa fie poarta de intrare pentru informatii pe toate ministerele si pe Guvern. Pe e-Administratie trebuie sa am acces la tot ce inseamna consilii judetene si municipii de localitati si pe e-Tax trebuie ca tot poporul roman sa poata sa-si plateasca darile prin internet si-n acelasi timp sa poata avea orice informatie la nivelurile care-l intereseaza.

HotNews.ro: Ati estimat ce costuri ar fi?

Gabriel Sandu: Astazi (marti) voi prezenta la Ministerul de Finante bugetarea in legatura cu toate aceste lucruri.

HotNews.ro: Tot n-am inteles care va fi prioritatea..

Gabriel Sandu: Am spus, prioritatea mea va fi ca timpul pe care cetateanul roman il va utiliza pentru a avea acces la orice informatie si pentru a obtine orice document de care are nevoie, sa fie cel mai scurt posibil, pentru ca eu nu fac programe care sa aiba obiective in neant. Obiectivul meu este informarea si micsorarea timpului pierdut de catre cetatean.

HotNews.ro: Fostul ministru, Karoly Borbely, isi stabilise ca prioritati listarea Romtelecom si acordarea licentelor WiMAX in 2008. Nu s-a intamplat. Stiti ceva in aceasta directie?

Gabriel Sandu: Bineinteles ca stiu. Sunt cele trei licente, dintre care una a luat-o Radiocomunicatiile (n.r. Radiocom) si care este functionala momentan. In prezent insa mi se face o auditare a intregului minister, dupa care voi solicita o auditare a tuturor institutiilor subordonate ministerului. Din punctul meu de vedere internetul de banda larga plus partea de televiziune analogica vor fi doua obiective care in 2010 si 2011 vor fi finalizate si la ora actuala fac o analiza pentru a vedea care este implicarea ministerului vis-a vis de ce inseamna cele trei licente. Aceste licente trebuie analizate in conditii de infrastructura, pentru ca Radiocomunicatii chiar daca are suportul, sistemul de decontari din interiorul Guvernului am inteles ca lasa un pic de dorit si atunci trebuie sa urmaresc si partea de finalizare.

HotNews.ro: Si referitor la listarea Romtelecom? A tot fost promisa si amanata..

Gabriel Sandu: Tu crezi ca eu voi accepta vreodata sa fac listarea Romtelecom fara o auditare si in conditiile in care toata piata cade? Aceasta decizie o voi lua pe baza unor informatii foarte, foarte clare si numai in conditiile in care vom avea o consultanta super profesionista, care o sa-mi spuna clar valoarea Romtelecom si timpul exact pentru vanzarea acestuia la cota maxima.

HotNews.ro: Veti lista tot pachetul de actiuni sau doar o parte, in functie de ce?

Gabriel Sandu: Ce faci tu, supozitii?

HotNews.ro: Ok. Ati spus de internetul in banda larga si televiziune digitala in 2010-2011.

Gabriel Sandu: Pe strategia pe care o avem noi trebuie sa ajungem la televiziunea analogica in proportie de 100% undeva la sfarsitul lui 2011.

HotNews.ro: Dar parca nu aveam strategie de trecere la televiziune digitala..

Gabriel Sandu: Nu numai ca avem strategie dar e facuta pe etape, cu obiective foarte clare si cu jucatorii din piata. Undeva pana la sfarsitul lui februarie vom avea obiective, termene si responsabilitati.

HotNews.ro: Referitor la trecerea la televiziunea digitala...

Gabriel Sandu: Exact. Deci de la analogic la digital. Strategia de banda larga este foarte clara si in momentul asta se va armoniza legislatia din Romania cu aquis-ul comunitar. Va fi corelata cu partea de tot ce inseamna telecentre, serviciul universal si cu noile solutii pe care le va propune ministerul.

HotNews.ro: D-nul Liviu Nistoran va fi schimbat de la ANC?

Gabriel Sandu: Nu e treaba mea. ANC e in subordinea directa a d-nului vicepremier Nica, dar noi trebuie sa facem o adresa oficiala catre Viviane Reding in care sa mentionam clar situatia prezenta si propunerea noastra.

HotNews.ro: Si care va fi propunerea dumneavoastra referitoare la ANC? Are prea multe atributii?

Gabriel Sandu: Nu. Eu nu am nicio propunere in momentul asta. Am dat in lucru acum o ora in minister sa mi se prezinte situatia privind atributiile noastre si ce ne-a mai ramas noua in urma ultimei ordonante de guvern si ce are ANC. In momentul in care voi avea o baza si voi sti clar, va trebui sa ma pun in acord si cu vicepremierul Nica, pentru ca el raspunde direct de ANC si vom avea o solutie pe care o vom propune de comun acord catre Comisia Europeana, deci nu se face nimic izolat.

HotNews.ro: Bun..dar sa inteleg totusi ca va ganditi ca ANC ar avea prea multe atributii...

Gabriel Sandu: Nu forta, aici e o fortare a ta. Deci eu nu ma gandesc nici ca are prea multe, nici prea putine. Vreau sa stiu clar, daca respectam legislatia comunitara. ANC are reglementarea, urmarirea, emiterea, controlul, incasarea si au luat si domeniile.ro, inclusiv fostul IGC. Perfect. In prezent daca vicepremierul Nica impreuna cu Puscas si cu UE spun ca asa e bine, asa e bine. Daca nu, de comun acord toti vom gasi o solutie agreata de UE.

HotNews.ro: Aveti de gand sa treceti ANC sub control parlamentar?

Gabriel Sandu: In mod normal, la un moment dat, dupa ce se va stabili foarte clar nivelul ei si va fi o decizie politica. Sa vedem, insa, ce trece. Este foarte important sa delimitam clar cadrul legal in care acest ANC va functiona.

HotNews.ro: Dar stiti ca toate aceste atributii i-au fost acordate tot prin hotarari de urgenta..

Gabriel Sandu: Sunt trei, da..(n.r referindu-se la Ordonantele de urgenta) a fost ANRCTI, dupa care s-a adaugat IGC, dupa care si domenii.ro.

HotNews.ro: Intentionati privatizarea SNR?

Gabriel Sandu: Este prematur sa discutam asa ceva, de vreme ce noi nu avem la ora actuala un audit si o evaluare a ceea ce inseamna SNR. Eu am cerut in momentul asta un raport sa vad cat isi acopera ei din cheltuieli si la ce nivel, ce inseamna nivelul de investitii si cel de incasari si care ar fi obiectivele pe 2009 - 2010. A vorbi despre SNR si privatizare fara evaluarea lui este un non sens.

HotNews.ro: Termenul de infringement va spune ceva? Viviane Reding?

Gabriel Sandu: Pentru ce? 112 am inteles ca la ora actuala functioneaza, iar pentru infringement pe partea de ANC, ar insemna sa facem un lucru care sa fie total in opozitie cu directiile UE. In conditiile in care acum noi oferim varianta catre aprobarea UE, pentru noi nu exista acest termen.

HotNews.ro: Dar stiti nu, cu Viviane Reding, cu..?

Gabriel Sandu: Da, ea este cea care a vrut sa declanseze procedura de infringement pe 112, dar in prezent exista un sistem pentru care am primit informarea ca functioneaza cu niste costuri destul de mari, dar asta este, pentru ca trebuia sa-l facem.

HotNews.ro: Dar asa ca si functie ... stiti cine este Viviane Reding, nu?

Gabriel Sandu: Da.. este comisarul IT, dar tu ce faci aici ma testezi pe mine, ti-a dat cineva...?

HotNews.ro: Nu, nu, doar ca a iesit la TV Tudor Chiuariu, spre exemplu, acuzand ca nu stiti sa deschideti calculatorul..

Gabriel Sandu: E un idiot mah! Ca sa-ti fie clar. Deci problema este urmatoarea..

HotNews.ro: A vazut multa lume stiti si...

Gabriel Sandu: Nu ma intereseaza. Pentru ca eu iti spun ceva. Aici sunt 5 elemente foarte clare. Deci Chiuariu cand deschide gura trebuie sa inteleaga: (aratand pe degetele de la mana) in momentul in care eu am cinci elemente: am elementul politic pe care il reprezint eu, elementul de management pe care il reprezint tot eu, am elementul de organizare pe care il reprezint tot eu, am elementul de finantare cu obiectiv principal absorbtia 100% a fondurilor europene. Partea tehnica de IT si comunicatii inseamna maxim 20% din ministerul asta din care a functionat 5%. Ca sa-ti fie clar, 5% din 20%. Atat.

HotNews.ro: Nu vreau sa va suparati, pun doar o intrebare pe care si-ar pune-o oricine a vazut acea emisiune.

Gabriel Sandu: Deci daca eu ma raportez la Chiuariu atunci ma ridic si plec, ca sa-ti fie clar.

HotNews.ro: Ok, ok

Gabriel Sandu: In momentul asta obiectivele mele nu sunt politice. Partea de IT, in care ar trebui sa cunosc eu ce inseamna programe de calculator ma intereseaza atat cat am nevoie sa accesez toate portalurile si tot ce ti-am spus tie, ca sa-ti fie clar.

HotNews.ro: Ieri (marti) s-au pus pe site-ul Guvernului declaratiile de avere ale ministrilor..

Gabriel Sandu: Si a mea e acolo.

HotNews.ro: Este cea mai alba dintre toate

Gabriel Sandu: Stii ce se intampla? In momentul in care am avut un divort daca nu i-as fi dat nimic sotiei mele toata lumea ar fi zis: bah magarul a plecat si nu i-a dat nimic. In momentul in care i-am dat absolut tot.. bah ce prost e. Deci daca te uiti toata averea mea este pe fisa fostei mele sotii. Da recunosc in fata ta si a tuturor ca i-am dat absolut tot. Asa am considerat eu. Tot ce am strans noi in perioada cat am fost casatoriti i-am dat ei. Eu pot sa fac de la inceput, ea mai putin.

HotNews.ro: Nu aveti nicio firma? Pe declaratie de avere nu este nicio firma a dumneavoastra.

Gabriel Sandu: Fii serios mah. Uita-te mai bine. (n.r. figureaza in declaratia de interese) Firma Maximus este a mea 100%, sunt actionar, am administrator la ea. Multumesc…

HotNews.ro: Atat?

Gabriel Sandu: Atat, data viitoare mai mult.

HotNews.ro: O singura chestie: Ati avut afaceri cu saltele si mobila...

Gabriel Sandu: Am fost director la Relaxa, am fost sef export import, desfacere vanzari.

HotNews.ro: Ce v-ar califica pentru functia de ministru al comunicatiilor?

Gabriel Sandu: Aici? Am condus 12.500 de oameni, de 25 de ani conduc, da? Am condus intre 100 de oameni si 12.500 de oameni, da? Sunt om care a preluat afaceri, si luam Relaxa cum spui tu, am preluat Relaxa cand facea 500 de saltele si 500 de garnituri pe luna si am dus-o la 15.000 de saltele si am dus-o la 25.000 de garnituri 311 pe an. Iar in conditiile in care conduci 12.500 de oameni si ai 5 fabrici pe care le coordonezi si cand un popor intreg asteapta un milion de marci pe data de 1 si un milion pe data de 15, atunci o sa vezi. Si in toate afacerile pe care le-am avut, am condus. Asta m-a calificat in primul rand - sunt manager inainte de toate.

Sa ai o zi placuta!