Operatorii de telefonie mobila, obligati sa decodeze telefoanele captive in retea
Informatia pe scurt:
1. Un proiect de decizie al autoritatii de reglementare telecom (ANC) obliga operatorii de comunicatii electronice sa deblocheze terminalele blocate in retelele proprii.
2. Deblocarea se va face la solicitarea utilizatorilor si va fi gratuita daca perioada minima obligatorie de ramanere in retea stabilita prin contract s-a terminat, in caz contrar trebuind achitate diferente de pret.
3. Oficialii Cosmote spun ca masura nu afecteaza compania, deoarece telefoanele vandute sunt necodate, in timp ce oficialii Orange si Vodafone analizeaza noul proiect.
Potrivit proiectului, daca utilizatorul cere deblocarea inainte de sfarsitul perioadei minime prevazute in contract, furnizorul are obligatia de a face deblocarea, dar numai in conditiile in care obligatiile pe care utilizatorul si le-a asumat prin contract au fost indeplinite (achitarea unor diferente de pret sau penalitati de reziliere).
"Am introdus portabilitatea, dar utilizatorul trebuie sa isi poata lua cu el nu doar numarul, ci si telefonul atunci cand alege serviciile unui alt furnizor. Pentru asta, operatorii trebuie sa asigure clientului deblocarea terminalului, astfel incat acesta sa poata fi folosit in orice alta retea”, a declarat Liviu Nistoran, presedintele ANC.
Deblocarea, care la majoritatea telefoanelor mobile se face prin introducerea unui cod prin tastatura telefonului, ar trebui sa se realizeze in maxim 5 zile lucratoare de la inregistrarea unei cereri in acest sens.
Furnizorul va avea totodata obligatia ca, inaintea incheierii contractelor de furnizare a serviciilor de comunicatii electronice, sa informeze utilizatorul cu privire la costurile ce vor trebui suportate in situatia deblocarii terminalului inainte de implinirea perioadei pentru care a fost incheiat contractul.
Contactati de HotNews.ro, oficialii Cosmote au tinut sa precizeze ca masura nu-i afecteaza intrucat vand telefoane necodate.
Cosmote Romania si partenerii sai comerciali – Germanos, Internity si dealerii nostri independenti, comercializeaza telefoanele mobile din oferta Cosmote necodate, atat in cazul celor cumparate impreuna cu un abonament sau in cadrul unei promotii, cat si in cazul celor vandute “la liber.” Cosmote a avut aceasta politica comerciala inca de la intrarea sa pe piata", au precizat oficialii operatorului.
Reprezentantii Orange si Vodafone au declarat ca in prezent analizeaza acest proiect de decizie.
Proiectul de decizie este scos spre consultare publica pana la data de 20 februarie.

Liberalizarea pieței energiei / Diferențe de până la 19% dintre prețul serviciului universal și cel mai mic preț de pe piață
UPDATE Cîmpeanu: „Elevii care au vulnerabilități sau aparținători cu vulnerabilități, certificate medical, vor putea învăța online; profesorii vor putea preda online” / Petiție pentru reintroducerea sistemului hibrid
Boeing 737 MAX va zbura din nou în UE. Interdicția impusă acum 22 de luni, după două accidente aviatice, a fost ridicată
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
Daca se vor lua masuri "normale"ca in Franta inseamna ca vei plati pentru o cartela de 5 euro cu numar aproximativ 30 de euro(SFR si Orange)...in plus...costurile lunare se ridica la minim 25 de euro (asta daca tii telefonul inchis si nu vorbesti cu nimeni sau folosesti doar minutele si mesajele "gratuite"acordate)..
Asa ca ,intre noi fie vorba,masura e normala atata timp cat e in coerenta cu piata vizata.
Poate ca decizia de a debloca telefoanele este logica pentru consumator si in acelasi timp profitabila,dar nu si pentru firmele de telecomunicatii pentru ca, in cele din urma,abonamentul va fi transformat intr-un sistem de rate,iar clientii vor juca cu cine ofera mai mult.
Astfel concurenta va creste dand posibilitatea dezvoltarii unei piete mature ce va avea ca efect ,in cele din urma,aceleasi preturi ca in Franta.
Singura problema e ca SMIC(salariul minim) nu va fi la acelasi nivel, ceea ce va reduce indicele puterii de cumparare.
Prin urmare...e bine sau nu?tinand in cont si de context,desigur..;)
Nu vad de ce ar trebui sa creasca tarifele si sa ajunga la nivelul altor tari din UE, iar preturile din Franta nu cred ca sunt la acel nivel datorita acestei masuri pertinente. Dar asa suntem noi, gasim orice motiv stupid pt a creste artificial preturile si a declara profituri grase, mai bine sa nu le dam ideei, au si asa destule.
Ar fi normal sa nu mai dea atatea drepturi la operatorii astia care oricum castiga imens.
Vedeti in US cate gratificatii (nelimitat in retea, telefon gratis, decodare dupa 3 luni etc.) ofera operatorii (europeni chiar) si "acasa" cum jegmanesc fraierii care cu atata gresesc si ei saracii ...cumpara scump ca fraierii, sa se laude, fata de americani care se uita la fiecare "discount".