Verizon Wireless a anuntat miercuri un acord cu Alcatel-Lucent si Ericsson, in valoare de mai multe miliarde de dolari, pentru crearea unei retele wireless ultra rapide prin tehnologia LTE (Long Term Evolution), care ar permite internet mobil la viteze mult mai mari decat prin retelele 3G sau liniile fixe de internet broadband, primele servicii comerciale urmand a fi lansate in 2010, informeaza CNN. In Europa, Vodafone, France Telecom (Orange) si Deutsche Telekom nu vad necesara lansarea acestor servicii mai devreme de 2011-2012.

Potrivit testelor efectuate de Verizon Wireless, tehnologia LTE ar permite viteze de descarcare a internetului mobil de pana la 50-60 Mbps, performanta cu mult peste viteza de 400 Kbps-700Kbps a actualei retele 3G EV-DO a operatorului american, potrivit Cnet.

Los Angeles Times scrie ca trecerea la platforma 4G prin LTE va plasa Verizon la polul opus grupurilor Sprint Nextel, Google, Comcast si Intel, care sprijina WiMAX, tehnologie care promite performante similare.

Verizon Wireless, un joint-venture al grupului american Verizon Communications (VZ) si al celui britanic Vodafone, este cel mai mare operator de pana acum care a decis implementarea unei retele 4G prin tehnologia LTE. In Japonia, tehnologia LTE a fost implementata anul trecut prin DoCoMo. Verizon promite lansarea primelor servicii comerciale in anumite regiuni din Statele Unite ale Americii in 2010 si in toata America pana in 2015.

Vodafone, France Telecom si Deutsche Telekom: Servicii 4G in Europa, nu mai devreme de 2011-2012

In alte parti ale lumii insa, operatorii ezita in a investi masiv in aceasta tehnologie, mai ales in conditiile financiare actuale, care au pus o presiune enorma pe cheltuielile de capital. In Europa, potrivit Financial Times, Vodafone, Deutsche Telekom si France Telecom (Orange) isi vor amana investitiile de miliarde de euro in trecerea la retele 4G pentru cel putin doi-trei ani.

Seful Vodafone, Vittorio Colao nu vede posibila trecerea la platforma 4G pana in 2012, principalul motiv in opinia acestuia fiind acela ca tehnologia 3G poate satisface clientii pentru inca doi trei ani. Si Didier Lombard, directorul executiv al France Telecom (Orange) este de parere ca tehnologia LTE nu este necesara pentru cel putin inca vreo cativa ani, sustinand ca este destul de oferit prin tehnologiile 3G si 3G+. De asemenea, Hamid Akhavan, seful T-Mobile, divizia de telefonie mobila a Deutsche Telekom, crede ca "lansarea la scara larga in Europa a serviciilor LTE nu va putea fi probabil facuta mai devereme de 2011".