Comisia Europeana a adoptat joi o recomandare prin care autoritatile nationale de reglementare vor fi nevoite sa calculeze tarifele de interconectare de telefonie (tarifele pe care si le percep reciproc operatorii telecom pentru apelurile din afara retelelor proprii) pe baza costurilor reale, masura care ar aduce economii europenilor de cel putin doua miliarde de euro pana in 2012, a anuntat joi Executivul european. Romania, alaturi de Suedia, Finlanda, Franta, Italia si Austria, este data ca exemplu pentru reducerile efectuate la tarifele de interconectare ale operatorilor de telefonie mobila.

"In ciuda eforturilor facute de anumite autoritati nationale de reglementare pentru a reduce tarifele de interconectare la telefonia mobila in asa fel sa reflecte costurile reale ale operatorilor - ma refer aici in particular la Suedia, Finlanda, Franta, Italia, Austria si Romania, care au inceput sa mearga in directia buna in privinta tarifelor de interconectare ale operatorilor de telefonie mobila - inca suntem in situatia in care tarifele variaza considerabil de la un stat membru UE la altul", a declarat Viviane Reding, intr-o conferinta de presa pe aceasta tema.

Recomandarea Comisiei prevede factori de cost de care toate autoritatile nationale de reglementare in domeniul telecomunicatiilor din UE ar trebui sa tina seama atunci cand stabilesc tarife de terminare a apelurilor care nu sunt preturi fixate de piata, ci preturi reglementate de autoritatile nationale de reglementare. Acest lucru va permite realizarea convergentei tarifelor de terminare a apelurilor la un nivel considerabil mai mic fata de cel de astazi (la aproximativ 1,5 pana - 3 eurocenti/minut pana la sfarsitul anului 2012, conform unui document de lucru al serviciilor Comisiei care insoteste recomandarea).

Potrivit Comisiei, tarifele de terminare a apelurilor ar trebui sa se bazeze pe costurile unui operator eficient si sa se aplice tuturor operatorilor la acelasi nivel. Se admit exceptii in anumite conditii, pentru o perioada scurta de timp, in cazul unor diferente de cost independente de vointa operatorului.

In urma evaluarii a aproximativ 120 de propuneri de reglementare din partea autoritatilor nationale din domeniul telecomunicatiilor, Comisia a identificat existenta, pe teritoriul UE, a unor neconcordante in ceea ce priveste tarifele de terminare a apelurilor practicate in ultimii sase ani.

Cu o medie de 8,55 eurocenti/minut, tarifele de terminare a apelurilor mobile sunt, de asemenea, de aproximativ 10 ori mai mari decat tarifele de terminare a apelurilor fixe (care variaza in medie intre 0,57 si 1,13 eurocenti/minut). Autoritatea franceza de reglementare, ARCEP, estimeaza ca, pentru a fi eficiente, tarifele de terminare a apelurilor mobile ar trebui sa se situeze intre 1,00 si 2,00 eurocenti/minut.

Variatiile prezente, nu pot fi justificate, in opinia Comisiei Europene, prin diferente de costuri subiacente, retele sau caracteristici nationale. Acestea, sustine Bruxelles-ul, reprezinta o subventie indirecta, de care beneficiaza operatorii de telefonie mobila care detin o cota mare de piata, in detrimentul operatorilor de telefonie mobila mai mici sau a celor de telefonie fixa.

Toate autoritatile comunitare de reglementare ar trebui sa aplice abordarea recomandata la tarifele de terminare a apelurilor pana la sfarsitul anului 2012. Cu toate acestea, autoritatile nationale de reglementare cu resurse limitate pot utiliza abordari diferite, pentru o perioada suplimentara limitata, cu conditia sa atinga acelasi obiectiv pro-concurential.