Primul telefon-ceas cu ecran tactil al LG, compatibil cu tehnologiile 3G/3G+ care permite conectarea la internetul mobil de mare viteza, GD910, poate fi cumparat exclusiv in Romania prin operatorul Orange la pret de 499 euro (TVA inclus) cu un abonament de 20 de euro pe doi ani si 849 euro (TVA inclus) fara abonament, a anuntat marti LG Electronics. Acesta este al treilea smartphone distribuit exclusiv de Orange in Romania in acest an, dupa iPhone 3G S si TG01.

Telefonul-ceas LG-GD910 este primul dispozitiv de acest fel oferit de LG compatibil HSDPA 7.2 Mbps, care permite navigarea pe internetul mobil cu viteze superioare si realizarea de video-apeluri datorita camerei incorporate. Terminalul mai dispune de ecran tactil de 3.63 cm (1.43 inci), interfata intuitiva optimizata pentru utilizarea pe un ecran mic, functie de recunoastere vocala, hardware rezistent la apa, Bluetooth, MP3, cronometru si microfon.

Acesta este al treilea telefon de tip smartphone distribuit, cel putin oficial, in exclusivitate de Orange in Romania in acest an, dupa iPhone 3GS al Apple si TG01 al Toshiba.

Vodafone, al doilea mare operator de telefonie mobila din Romania, a anuntat luni lansarea in exclusivitate pe piata locala a noului telefon cu platforma Android de la Google, HTC Magic.

Miza contractelor de exclusivitate pentru vanzarea unor astfel de telefoane de tip smartphone o reprezinta veniturile semnificative obtinute prin atragerea clientilor de servicii 3G. La sfarsitul celui de-al doilea trimestru din acest an, numarul de clienti Orange in Romania depasea 10,354 milioane utilizatori, din care peste 2,2 milioane utilizatori foloseau si serviciile de date mobile in banda larga, in crestere cu 97% fata de perioada similara a anului 2008.

Vodafone avea peste 9,53 milioane utilizatori in Romania in perioada mentionata, dar operatorul nu a mai oferit informatii despre numarul clientilor 3G. In primul trimestru din 2009, insa, numarul utilizatorilor 3G in reteaua Vodafone Romania depasise 1,13 milioane utilizatori, in crestere anuala cu 78,3%.

Cosmote, al treilea operator de telefonie mobila din Romania, nu ofera in prezent servicii 3G, dar grupul Cosmote a preluat in iunie Telemobil (Zapp) operator care detine si opereaza o retea 3G. Tranzactia asteapta acum aprobarea autoritatilor. Un alt operator care detine licenta 3G in Romania este RCS&RDS, dar de la castigarea licentei in 2006 si pana in prezent operatorul nu a lansat servicii de internet mobil.