Nokia si-a prezentat joi primul sau telefon high-end pe care ruleaza un sistem de operare Linux, transmite Reuters. Numit Nokia N900, telefonul este bazat sistemul de operare Maemo 5, si va fi disponibil pe anumite piete incepand din octombrie 2009, la un pret estimativ de 500 de euro, suma care nu include taxele si subventiile aplicabile produsului, conform informatiilor producatorului finlandez.

“Datorita software-ului Linux, tehnologiei browser bazata pe Mozilla si conectivitatii mobile, Nokia N900 ofera o experienta mobila puternica. Nokia N900 arata directia in care ne indreptam cu Maemo si vom continua sa lucram cu comunitatea pentru a extinde utilizarea acestui software. Ceea ce ofera Maemo este o imbinare intre puterea unui computer, cea a Internetului si cea a unui telefon mobil si este de notat ca evolueaza in moduri interesante”, a afirmat Anssi Vanjoki, vicepresedinte executiv, markets, in cadrul Nokia.

Oficialul Nokia a mai precizat ca platforma Linux va fi folosita in paralel cu sistemul de operare Symbian pentru gama de dispozitive high-end.

"Nu punem nicidecum Symbian in pericol. Platforma open-source Symbian va fi principala noastra platforma de operare si o extindem si o dezvoltam pe cat putem, atat in termeni de functionalitate cat si in privinta distributiei", a declarat pentru Reuters, Anssi Vanjoki.

Nokia N900 este dotat cu un procesor puternic ARM Cortex-A8, ecran tactil WVGA de inalta rezolutie si conectivitate rapida 10/2 HSPA si WLAN, tastatura QWERTY, camera foto de 5MP si spatiu de stocare de 32GB, extensibil pana la 48GB printr-o cartela microSD.