Curtea de Apel Bucuresti a hotarat, printr-o sentinta din 17 noiembrie, anularea in totalitate a deciziei prin care Consiliul Concurentei a amendat UPC Romania, in anul 2006, cu circa 2,1 milioane de euro, in legatura cu o posibila practica anticoncurentiala, potrivit NewsIn. Sentinta Curtii de Apel poate fi atacata de Consiliul Concurentei cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

"Dupa aproape trei ani de dezbateri, Curtea de Apel Bucuresti a hotarat, printr-o sentinta din data de 17 noiembrie, anularea in totalitate a deciziei nr. 237/2006 prin care Consiliul Concurentei a amendat UPC Romania cu o suma de aproximativ 2,1 milioane de euro in legatura cu o posibila practica anticoncurentiala de partajare a pietei serviciilor de retransmisie prin cablu a programelor TV din municipiul Timisoara (cartel)", se arata intr-un comunicat al casei de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii care a reprezentat UPC.

In decembrie 2006, Consiliul Concurentei a sanctionat companiile UPC Romania, RCS&RDS, Astral Telecom si Cablevision of Romania cu amenzi in valoare totala de 25,94 milioane de lei (aproximativ 7,5 milioane de euro), acestea fiind acuzate de incheierea unei intelegeri de tip cartel.

In urma investigatiilor derulate, autoritatea de concurenta a constatat ca, in anul 2001, intre societatile UPC Romania si HI-FI Quadral s-a incheiat o intelegere de tip cartel, avand ca obiect impartirea pietei serviciilor de cablu din municipiul Timisoara.

In consecinta, UPC a fost sanctionata cu 7,25 milioane de lei (echivalentul a peste 2,1 milioane de euro), iar compania RCS&RDS, in calitate de succesor de drept al HI-FI, cu amenda de 807.275 lei (echivalentul a peste 235.000 de euro).

Totodata, Consiliul Concurentei a constatat ca societatile Astral Telecom si Cablevision of Romania au savarsit, in Bucuresti, un abuz de pozitie dominanta, manifestat prin impunerea de tarife majorate in mod nejustificat de cresterea costurilor.

In acest caz, autoritatea a decis sanctionarea Cablevision of Romania cu amenda de 273.766 lei (echivalentul a peste 79.000 de euro) si a companiei UPC, in calitate de succesor de drept al Astral, cu amenda de 17,60 milioane de lei (echivalentul a peste 5,1 milioane de euro).