Valerian Vreme, noul ministru al Comunicatiilor (MCSI), a declarat marti ca una din prioritatile mandatului sau va fi aceea ca institutiile statului sa fie fortate sa vorbeasca acelasi limbaj prin interconectarea sistemelor IT si formarea unei platforme comune, parte a strategiei eRomania. Acest lucru are un termen limita de doi ani si se va face prin Hotarari de Guvern si decizii CSAT. Un al doilea proiect care are termen limita 1 ianuarie 2011 este cel de creare a sistemului national de plati online a tuturor taxelor si impozitelor.

Valerian VremeFoto: Camera Deputatilor

HotNews.ro a transmis LIVE TEXT principalele declaratii ale ministrului:

  • in privinta persoanei mele, sunt venit din mediul privat, am 33 de ani in IT sunt absolvent al unui liceu de informatica, iar in politica sunt doar de 10 ani.
  • in privinta mandatului meu, acesta este legat de tehnicizarea ministerului si orientarea spre societatea informationala. Mandatul meu se va concentra pe informatica, pe societatea informationala, domeniu care are acum o lentoare, si s-a dezvoltat in mai multe directii.
  • princialii parteneri vor fi institutiile statului pe care le vom forta sa vorbeasca acelasi llimbaj. Este vorba de interoperabilitate si integrarea sistemelor si formarea unei platforme comune care sa raspunda necesitatilor date de dezvoltarea actuala a societatii
  • avem 2 deadline-uri: 31 decembrie - sistemul de plati online a tuturor taxelor si impozitelor. La ora actuala exista echipe care lucreaza si la 1 ianuarie 2011 vom avea aceasta schimbare. Al doilea proiect major - integrarea si interoperabilitatea sistemelor din institutiile publice. In ultimii 11 ani, s-a putut observa ca exista ministere foarte bine dezvoltate din punct de vedere al informatizarii si alte institutii care abia stiu sa foloseasca PC-urile. Vom crea platforme care sa poata comunica intre ele, iar pentru aceasta avem termen doi ani.
  • Iin ceea ce priveste MCSI, am demarat o actiune de audit, care atunci cand va fi finalizata va fi comunicata catre dumneavoastra.
  • eRomania este o strategie frumoasa care in final va trebui sa genereze o proiectie a Romaniei in virtual. Acesteia ii putem atasa mai multe proiecte, eSanatate, eComert etc. Absolut toate componentele care vor fi dezvoltate pe aceasta strategie vor fi prezentate explicate si abia dupa ce vom avea un feedback corespunzator le vom transpune in practica.
  • In privinta institutiilor subordonate, avem si planuri de comasare a unor institutii (n.r. ministrul a spus ca se vor analiza proiectele de comasare dintre Institutul National de Studii si Cercetari pentru Comunicatii (INSCC) si Institutul National de Cercetare-Dezvoltare din Romania (ICI) si cele doua centre nationale, Centrul National de Management pentru Societatea Informationala (CNMSI) si Centrul National "Romania Digitala")
  • iin privinta procesului de trecere la televiziunea digitala terestra, procesul va continua, exista o Hotarare din 11 august 2010 de modificare a strategiei de trecere la digital. In termen de 45 de zile se va da un HG care sa continue calendarul acestei licitatii.
  • nu exista un proiect eRomania, e doar o strategie care va avea mai multe componente
  • Romania la 31 decembrie va avea sistemul de plati online. Acest sistem e coordonat impreuna cu bancile. In privinta costurilor nu va pot da detalii pentru ca este un contract al acestui consortiu.
  • instruirea in domeniul IT in institutiile publice dezastru. In primarii functionarii si-au luat certificate ECDL si nu stiu sa foloseasca un calculator.
  • auditul a fost demarat saptamani si va fi finalizat in circa 2-3 saptamani.
  • Vom forta institutiile publice sa interconecteze sistemele IT, incepand cu Hotarari de Guvern si hotarari ale CSAT care sa vina cu o greutate care sa apese pe cei care nu se supun si prin impunerea unor norme foarte clare privind interoperabilitatea.
  • La SNR nu s-au facut inca disponibilizari. Se lucreza in continuare la acest proces pt ca trebuie respectata legislatia. Exista o discutie cu sindicatele
  • la Posta Romana vom face o analiza intr-o saptamana pentru a vedea daca se impun disponibilizari
  • in urmatoarele zile, vom lansa un apel de fonduri europene in valoare de 40 milioane euro pentru Casa Nationala de Sanatate pentru fisa electronica si prescriptia electronica.

HotNews.ro a transmis LIVE TEXT principalele declaratii ale ministrului.

Valerian Vreme, care a preluat functia de ministru al Comunicatiilor la inceputul acestei luni in urma remanierii guvernamentale, a fost anterior numirii in aceasta functie vicepresedinte al Comisiei IT&C din Camera Deputatilor.

Absolvent al Facultatii de Electrotehnica, sectia Automatizari si calculatoare din Iasi si cu mai multe specializari tehnice, Valerian Vreme a avut din 2008 si pana in prezent 23 de initiative legislative, cateva dintre acestea chiar in domeniul comunicatiilor. Detine actiuni in cadrul Erste Bank, dar si in firme precum UM-Soft si Microtec din Onesti.