Ministerul Comunicatiilor va prezenta in circa 2-3 luni o noua strategie privind trecerea la televiziunea digitala terestra, proces prin care romanii vor putea receptiona gratuit servicii TV in format digital prin antena terestra, a anuntat miercuri ministrul Comunicatiilor Valerian Vreme. Noul document se va sincroniza si cu deciziile asteptate din partea Consiliului Europei, a mai spus ministrul. In vara acestui an, autoritatile au blocat o licitatie internationala in acest sens, hotarand sa amane procesul de incetare a transmisiilor TV in sistem analogic terestru de la 1 ianuarie 2012 pana la 1 ianuarie 2015.

Tranzitia la DVB-T in EuropaFoto: ANCOM

"In privinta trecerii la televiziunea digitala terestra, ministerul (n.r MCSI) va prezenta cat de curand o strategie. Exista in minister un departament care se ocupa de acest lucru. Se doreste o sincronizare si cu deciziile Consiliului Europei, noi am amanat pana in 2015, practic punctul final al trecerii la televiziunea digitala. Acum in cadrul Consiliului Europei se fac ajustari, asteptam si de la ei ultimele modificari si cat de repede, in circa 2-3 luni, vom aduce in Guvern si in fata Parlamentului noua strategie", a declarat miercuri noul ministru al Comunicatiilor Valerian Vreme.

  • Valerian Vreme: Sunt mai multe opinii privind modul de alocare a multiplexelor digitale. Inclusiv Televiziunea Romana poate fi partener la un multiplex

Saptamana trecuta, Valerian Vreme a declarat pentru Mediafax ca "MCSI intentioneaza sa acorde unei entitati controlate de stat una din cele doua licente de televiziune digitala, care va fi operata de SNR (Radiocom)".

SNR (Radiocom), companie detinuta de stat si care asigura transmiterea programelor publice de televiziune inca din anul 1957, se numara printre cele sapte companii care au cumparat caiete de sarcini in vederea participarii la procedurile de acordare a licentelor de televiziune digitala terestra, alaturi de: RCS&RDS, Romtelecom, TDF S.A.S., Media Sat, Osterreichische Rundfunksender GmbH & Co KG (ORS) si General Satellite Sofia.

Intrebat miercuri in legatura cu acesta declaratie, Valerian Vreme a spus ca sunt mai multe variante discutate in prezent.

"Exista mai multe opinii luate in calcul vis-a vis de modul cum vor fi alocate acele multiplexoare. Punem in balanta si trusturile. Inclusiv Televiziunea Romana poate fi un partener al unui multiplexor. Dati-mi voie sa venim intai cu strategia", a spus ministrul.

In urma cu circa zece zile, potrivit Mediafax, presedintele autoritatii de reglementare in Comunicatii (ANCOM), Catalin Marinescu, a declarat ca institutia va sustine tranzitia la televiziunea digitala terestra la nivelul anului 2013, si nu 2015, asa cum a stabilit Guvernul in luna august.

"ANCOM sustine o readucere a acestui orizont de timp la nivelul anului 2013 si nu 2015, alimentat de faptul ca la nivelul Uniunii Europene se va aproba in aceasta toamna programul de politica a utilizarii spectrului radio. Va trebui sa ne adaptam si noi la cerintele europene. Noi am facut o propunere in acest sens Ministerului Comunicatiilor si cred ca se va merge spre aceasta cale", a afirmat Marinescu.

  • Cum s-a blocat procesul de trecere la televiziunea digitala terestra

Receptia prin antena terestra in format analogic a programelor TV ar fi trebuit sa inceteze pana la 1 ianuarie 2012, conform obligatiilor asumate de Romania fata de UE. In mod suprinzator insa, pe 11 august, Guvernul a emis o Hotarare care modifica tot acest proces si mentioneaza ca finalizarea procesului de incetare a transmisiilor TV analogice terestre se va face pana la 1 ianuarie 2015.

Cel putin oficial, asa cum se mentioneaza in nota de fundamentare la aceasta Hotarare de Guvern, motivele tin de situatia economica dificila si de faptul ca Romania este obligata sa inceteze emisia TV analogica terestra abia in 2015, cu toate ca a anuntat la nivel european ca va termina la 1 ianuarie 2012. Prin urmare, spun autoritatile, decizia nu va aduce atingeri dreptului comunitar.

Nu trebuie uitat insa ca anterior acestei Hotarari de Guvern, autoritatile au incercat in luna iulie din acest an sa atribuie direct catre SNR o licenta de televiziune digitala terestra. Motivele invocate de autoritati pentru acel proiect de act normativ au fost "conditiile drastice" de atribuire a licentelor, care ar putea impiedica participarea SNR la procedura de selectie.