Principalele investitii in infrastructura pe care le va face Orange Romania in 2011 vor fi in realizarea retelei 3G in banda de 900 Mz, frecventa in care pana acum se furnizau exclusiv servicii GSM, a anuntat miercuri Dorin Odiatiu, directorul de marketing al operatorului. "Vom incepe dezvoltarea acestei retele in primul trimestru din 2011, astfel ca intr-un viitor foarte apropiat vom extinde serviciile de internet mobil broadband catre zonele rurale si putin acoperite in prezent", a spus acesta.

Dorin Odiatiu, director marketing OrangeFoto: AGERPRES

O decizie nationala de reglementare, care a transpus o directiva europeana si care a fost data in luna februarie din acest an, a dat posibilitatea operatorilor care aveau licente in banda de 900 MHz, anterior folosita exclusiv pentru servicii de voce si servicii de date prin GPRS si EDGE, sa ofere si servicii 3G.

Comparativ cu banda de 2100 MHz alocata in prezent pentru servicii 3G, folosirea unor benzi mai joase permite operatorilor ca la aceleasi investitii sa ofere o acoperire mai mare, tehnologia fiind mai potrivita pentru extinderea acoperirii 3G in mediul rural si in zonele izolate.

Orange este primul operator care a anuntat inca de la sfarsitul lui 2009 ca a inceput teste in "doua zone din Romania, una fiind zona Clujului", pentru furnizarea de internet mobil 3G in frecventa de 900 MHz.

Miercuri, in cadrul unui eveniment organizat de revista Comunicatii Mobile, Dorin Odiatiu, directorul de marketing al Orange Romania a reamintit ca operatorul a realizat teste in mai multe zone din tara fara a da mai multe detalii. Dezvoltarea retelei 3G in banda de 900 de MHZ va incepe in primul trimestru din 2011, iar lansarea comerciala a acestor servicii se va face treptat pe masura ce se vor finaliza lucrarile, a mai explicat acesta.

  • Vodafone primul operator 3G care a lansat aceste servicii. RCS&RDS ar putea primi compensatii pentru ca nu poate oferi aceste servicii

Cu toate acestea, primul operator de telefonie mobila 3G care a lansat aceste servicii a fost Vodafone, in luna aprilie din acest an. Problema este ca din cei patru operatori 3G din tara (Orange, Vodafone, Cosmote si RCS&RDS), doar RCS&RDS nu are o licenta in frecventa respectiva. La momentul aprobarii acestei decizii, Catalin Marinescu, presedintele ANCOM, a spus ca se va realiza un studiu pentru stabilirea impactului asupra concurentei si a se vedea daca se impun anumite remedii, estimand ca acest lucru se va face pana la sfarsitul acestui an. Planul de actiuni pentru 2011 al ANCOM arata insa ca finalizarea acestui studiu se va face in primul trimestru al anului viitor.

In vara acestui an, autoritatea de reglementare in comunicatiii a lansat o licitatie deschisa prin care aloca circa 200.000 euro (fara TVA) pentru realizarea unui studiu privind impactul asupra concurentei a utilizarii benzii de frecvente de 900 MHz. Presedintele autoritatii, Catalin Marinescu, a spus insa ca stabilirea castigatorului a fost intarziata de complexitatea ofertelor depuse.