Ghiseul.ro, sistemul national de plata online a taxelor si impozitelor, a fost luni dimineata tinta unui atac cibernetic dar nu s-a reusit blocarea sistemului, care functioneaza fara probleme, a declarat miercuri pentru HotNews.ro Valerian Vreme, ministrul Comunicatiilor. Aceasta platforma nationala de plata online a taxelor a fost lansata saptamana trecuta, dupa o intarziere de peste doua luni, si in prezent doar cine are domiciliul in Targu Mures si sectoarele 2 si 6 din Bucuresti va putea sa-si plateasca online cu cardul prin acest sistem orice taxa incasata acum la ghiseele primariilor.

Ghiseul.roFoto: Hotnews
  • "Nu a fost absolut nici o problema, nu au reusit sa-l dea jos sau sa-l blocheze. Din punctul meu de vedere rezultatele imi spun ca sistemul este solid", a mentionat Valerian Vreme.

De asemenea, Ionut Gogu, consilier al ministrului comunicatiilor a mai precizat ca: "a fost un atac de tip DDoS (Distributed Denial of Service) care a durat vreo 40 de minute. Sunt alocate opt servere (n.a pentru Ghiseul.ro), au intrat patru si au preluat traficul generat de acest atac, iar celelalte nu au avut nici o problema".

Intr-un atac DDoS (Distributed Denial of Service), un hacker foloseste o retea de calculatoare infectate cu un tip de virus pentru a trimite unui server un numar extrem de mare de solicitari in fiecare secunda, in incercarea de a depasi capacitatea maxima a serverului. Practic, daca un server poate procesa 1000 de solicitari pe secunda si un hacker trimite 1001 solicitari pe secunda, serverul va ceda si va deveni temporar nefunctional.

Ghiseul.ro va putea fi accesat si prin 800 de biblioteci publice informatizate, sustine ministrul

Ministrul a fost prezent miercuri la o conferinta dedicata programului Biblionet, initiativa a Fundatiei Bill & Melinda Gates in valoare totala de 26,9 milioane de dolari pe o durata de cinci ani, care urmareste cresterea gradului de acces la internet a romanilor in bibliotecile publice. In Romania sunt 2933 de biblioteci publice, iar pana in prezent prin acest program aproape 800 de biblioteci au fost dotate cu 3800 de calculatoare cu acces public la internet si peste 1190 de bibliotecari au fost instruiti in folosirea resurselor electronice.

  • "Cele 800 de biblioteci reprezinta o treime din totalul bibliotecilor publice din Romania, iar 80% din cele 800 de biblioteci sunt in zonele rurale. Prin aceste centre, sunt foarte multi oameni care au invatat sa foloseasca un calculator sau sa comunice cu rudele din afara", a precizat Doina Popa, prededintele Asociatiei Nationale a Bibliotecarilor din Romania.

UPDATE MCSI: 244 de plati au fost efectuate pana in prezent prin Ghiseul.ro de la lansarea acestuia in 30 martie

Ministerul Comunicatiilor a transmis miercuri seara o scurta declaratie privind numarul de tranzactii efectuate pana acum prin Ghiseul.ro:

  • "Incepand cu data de 30 martie 2011 pana in prezent au fost efectuate un numar de 244 de plati prin intermediul Sistemului National Electronic de Plata a Taxelor si Impozitelor cu cardul bancar - Ghiseul.ro. Mai mult, s-au facut plati intre orele 22.00-06.00. In ceea ce priveste site-ul https://www.ghiseul.ro, conform statisticilor, acesta a fost accesat de un numar de 18.743 vizitatori unici".

Ghiseul.ro a fost lansat miercuri de autoritati, dupa o intarziere de peste doua luni si cu mai putine primarii inrolate in sistem decat se anuntase initial. Mai exact, pentru moment doar cetatenii cu domiciliul in Targu Mures si sectoarele 2 si 6 din Bucuresti vor putea pentru inceput sa-si plateasca online cu cardul prin Ghiseul.ro orice taxa incasata acum la ghiseele primariilor.

Platforma Ghiseul.ro a fost pusa la dispozitie gratuit de Asociatia Pentru Plati Electronice din Romania (APERO).