Acordul de liber schimb UE-SUA (TTIP) ofera ocazia intaririi cadrului institutional in domeniul serviciilor financiare si "nu ar trebui sa existe vreun motiv pentru ca aceste servicii sa nu fie incluse in acord", potrivit unui studiu realizat de Centre for European Policy Studies (Bruxelles) si dat recent publicitatii.

Acesta arata ca TTIP ofera aceasta posibilitate avand in vedere dimensiunile pietelor financiare din SUA si Europa, simetria aplicarii standardelor inaintate de Grupul celor 20 de tari dezvoltate si faptul ca ambele blocuri economice au reactionat in mod similar la criza financiara, intarindu-si cadrul de reglementare si supraveghere si adoptand recomandarile G-20.

Totodata, arata studiul, atat SUA, cat si UE au intarit reglementarile in domeniul protectiei consumatorului, indeosebi in SUA.

Includerea serviciilor financiare (in TTIP - n.r.) ar putea fi, totodata, o oportunitate de intarire a reglementarilor in domeniul protectiei consumatorilor, deoarece ar duce la o examinare si recunoastere a celor mai bune practici in domeniu. Nu in ultimul rand, includerea serviciilor financiare le va transforma intr-un subiect al dialogului permanent in domeniul reglementarii, dialog ce va fi stabilit in urma adoptarii cu succes a TTIP, argumenteaza studiul.

Vezi estimarile complete ale CEPS pe tema includerii serviciilor financiare in TTIP