Comisarul european pentru Comert, Cecilia Malmstrom a declarat ca executivul comunitar va continua sa negocieze viitorul acord transatlantic de liber-schimb, cu partea americana, conform mandatului de negociere votat unanim de statele membre UE, insa un oficial inalt al Guvernului francez a sustinut ca Franta nu a votat in Consiliul UE pentru introducerea controversatei clauze de protectie a investitorilor (ISDS) in viitorul acord.

Malmstrom a prezentat, marti, la Paris, avantajele pe care ar urma sa le aduca viitorul Parteneriat Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP), economiei europene in general si celei franceze in special.

Referindu-se la controversatul mecanism ISDS (investor-state dispute stettlement - solutionarea litigiilor dintre state si investitori), care ofera investitorilor posibilitatea de a se judeca la curti de arbitraj cu statele gazda, Malmstrom a sustinut ca executivul comunitar continua sa negocieze TTIP cu partnerii americani conform mandatului votat unanim de statele membre UE.

"Nu trebuie sa uitam ca mii de acorduri similare exista deja peste tot in lume. Franta are aproape o suta nu vor disparea pur si simplu. Vom incepe prin a incerca sa facem reforme considerabile pentru a le face mai deschise, mai legitime, mai limitate, daca este posibil. Daca nu este posibil, va trebui sa vedem", a spus comisarul suedez, citat de Euractiv.com.

De partea cealalta, secretarul de stat pentru comert international din Guvernul francez, a contrazis-o pe Malmstrom.

"Franta nu a solicitat ca aceste tribunale de arbitraj sa fie incluse in mandatul de negociere. Trebuie sa se pastreze dreptul statului de a stabili si aplica propriile lor standarde, pentru a mentine impartialitatea sistemului judiciar si pentru a permite oamenilor din Franta, si din intreaga lume, sa-si afirme valorile", a declarat Matthias Fekl,, recent, in fata Senatului francez.

La Paris, comisarul european pentru Comert, Cecilia Malmstrom, a aratat ca viitorul TTIP va aduce Frantei crestere economica, intensificarea exporturilor si locuri de munca pentru cetatenii sai.