Scandalul facturilor la energie: ANRE creează avantaje anticoncurențiale marilor furnizori

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Marţi, 5 ianuarie 2021, 9:44 Economie | Energie


Cresteri preturi energie
Foto: Asociatia Energia Inteligenta
​Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) emite ordine care ar putea favoriza furnizorii de ultimă instanță, adică ENEL, CEZ, Electrica, E.ON, în raport cu alți furnizori, în contextul liberalizării pieței energiei electrice. Teoretic, piața energiei s-a liberalizat de la 1 ianuarie 2021. Practic, reglementatorul intervine pe piață și prin tot felul de tertipuri creează avantaje acestor mari furnizori. Despre ce este vorba? Oferă furnizorilor de ultimă instanță posibilitatea să profite de statutul lor, în dauna tuturor celorlalți furnizori, pentru a-și ține clienții în "captivitate".

ANRE, o instituție de stat care ar trebui să fie independentă față de actorii de pe piață, permite prin legislație practici neconcurențiale.

Răzvan Nicolescu, expert și fost ministru al energiei, consideră că deciziile ANRE ar putea fi considerate ajutor de stat. "Măsura propusă ar putea fi declarată ilegală din perspectiva legislației europene de concurență, putând fi considerată un ajutor de stat pentru patru furnizori sau chiar o acțiune a ANRE de constituire de cartel și segmentare de piață", a scris Răzvan Nicolescu pe contul său de Facebook. Acesta susține ideea reorganizării ANRE și integrarea sa în Consiliul Concurenței. "Încă un argument că ANRE trebuie integrată în Consiliul Concurenței. Între furinzori trebuie să existe un mediu concurențial corect iar cei care aleg Hidroelectrica, de ex, nu trebuie penalizați", a mai scris Răzvan Nicolescu.

Și Asociația Energia Inteligentă remarcă ilegalitatea deciziilor ANRE. Potrivit Asociației sunt încălcate Legea Energiei și Codul Civil.

1. Încălcarea Legii energiei
În conformitate cu Legea Energiei ”prețurile se formează în baza cererii și ofertei, ca rezultat al unor mecanisme concurențiale” , fiind interzisă orice intervenție așa cum este articolul din ordinul ANRE.

2. Încălcarea Codului Civil
În conformitate cu jurisprundenta la Codul Civil ”în prezenţa unui contract cu executare succesivă (asa cum este energia electrica care este un bun de gen care este consumata imediat dupa ce este livrata/masurata), părţile pot conveni asupra revocării sau modificării sale însă, aceste operaţiuni juridice nu pot produce efecte retroactive,şi aceasta datorită ireversibilitaţii prestaţiilor deja executate.


Povestea unor ordine controversate ale ANREDespre ce decizii ale ANRE este vorba exact? Pe 23 decembrie 2020, ANRE a emis Ordinul 241 privind unele condiții de furnizare a energiei de către furnizorii de ultimă instanță. Reamintim că acest statut de furnizori de ultimă instanță îl au ENEL, CEZ, Electrica, E.ON.

Pentru că foarte mulți consumatori casnici nu știau că urmează liberalizarea, în ordin apare o prevedere care lasă posibilitatea de a alege oferta de furnizare aplicabilă de la data de 1 ianuarie 2021 până la sfârșitul lui ianuarie. Însă, în acest ordin mai apare o prevedere la art. 4, alin. 4, care spune că operatorii care au și calitatea de furnizori de ultimă instanță compensează sumele plătite în plus pe serviciul universal, în perioada de la 1 ianuarie 2021 până în momentul în care este încheiat contractul în regim concurențial. Mai exact, furnizorul emite o factură de regularizare.

Aceasta în condițiile în care de la 1 ianuarie, persoanele care primeau energie în regim reglementat sunt transferați automat la furnizorii de ultimă instanță, dacă nu au încheiat un contract pe piața liberă. La furnizorii de ultimă instanță vor fi obligați să plătească serviciul universal, la preț mai mare decât dacă încheie un contract pe piața liberă.

Ce face Ordinul ANRE? Reglementează posibilitatea ca furnizorul de ultimă instanță să emită această factură de regularizare, acoperind diferența dintre prețul pentru serviciul universal și prețul din contractul concurențial. Exemplu: Sunt client ENEL și până la 1 ianuarie 2021 eram în regim reglementat. Nu am încheiat un contract pe piața liberă nici cu ENEL, nici cu vreun alt furnizor. Atunci sunt trecut automat la ENEL, în calitate de furnizor de ultimă instanță și plătesc prețul cerut pentru serviciul universal, unul care este mai mare decât pe piața liberă. Mult mai mai mare, în general, decât prețul oferit de mulți alți furnizori în afară de cel de ultimă instanță. Reușesc să închei un nou contract abia pe 31 ianuarie cu ENEL. Potrivit ordinului, compania îmi trimite în termen de 90 de zile o factură de regularizare care să acopere diferența dintre prețul pentru serviciul universal și cel din contractul de pe 31 ianuarie, pentru consumul realizat între 1 ianuarie și 31 ianuarie.

Condiția pentru a primi această factură de regularizare este să închei contract cu cel care își este acum furnizor de ultimă instanță. Dacă închei contract cu alt furnizor, nu mai primești această factură de regularizare, aceasta fiind o prevedere care avantajează furnizorul de ultimă instanță. Un consumator care nu știe că poate încheia contracte pe piața liberă la prețuri mult mai avantajoase, pe termen lung, va fi atras de ideea de a primi o factură de regularizare, chiar și pentru o diferență de 3 lei. Trebuie precizat că, în general, prețurile din ofertele de pe piața liberă ale operatorilor care sunt și furnizori de ultimă instanță sunt destul de ridicate și nu cu mult mai mici față de prețurile pentru serviciul universal. Diferența mare apare între prețurile pentru serviciul universal și ofertele celor care nu sunt furnizori de ultimă instanță.

Luni, pe 4 ianuarie, ANRE vine cu un proiect de Ordin prin care prelungește această perioadă până pe 31 martie. Adică, dacă închei un contract pe 31 martie, furnizorul de ultimă instanță îmi va emite o factură de regularizare pentru perioada 1 ianuarie- 31 martie. Ideea de a primi factură de regularizare pare și mai tentantă pentru un consumator captiv marilor furnizori.

De altfel, nici nu a fost încă aprobat acest Ordin, fiind abia pus în dezbatere pe site-ul ANRE, că unul dintre marii furnizori a și trimis un comunicat de presă prin care anunță clienții că au timp până pe 31 martie să aleagă oferta "potrivită nevoilor lor" și că oferă discount pentru perioada 1 ianuarie 2021-31 martie 2021. "În cazul în care aceștia depun oferta CEZ semnată până la data de 31 martie 2021, furnizorul va emite o factură de discount pentru perioada în care s-a aplicat prețul nou de Serviciu Universal astfel încât în perioada
01.01.2021 – 31.03.2021 clienții beneficiază de prețul negociat conform noului contract semnat", anunță furnizorul de ultimă instanță CEZ.

Altfel spus, ordinul ANRE vine mănușă intereselor furnizorului de ultimă instanță, care poate astfel ademeni clientul cu un discount aparent atractiv. Aparent, pentru că acel discount poate fi mult mai mic față de diferența dintre prețul pentru serviciul universal și oferta altor furnizori de pe piața liberă.

Ordinul din decembrie mai prevede că dacă vor, furnizorii care nu sunt de ultimă instanță pot să aplice "o reducere la prețul din oferta concurențială care să permită recuperarea de către client a diferenței față de prețul aplicat în perioadă cuprinsă între data de 1 ianuarie 2021 și data intrării în vigoare a contractului în regim concurențial". Însă, este greu de crezut că un furnizor care are deja oferte mult mai reduse față de cel de ultimă instanță ar oferi o reducere cu diferența până la prețul pentru serviciul universal. În unele cazuri ar fi o diferență de până la 10 lei pentru un consum mediu de 100 MWh.


Eșecul ANRE în gestionarea liberalizării pieței energieiTot ceea ce a făcut ANRE în privința liberalizării pieței energiei pare să fi favorizat furnizorii de ultimă instanță, începând de la faptul că nu a informat consumatorii casnici până la aceste ordine.

Liberalizarea pieței energiei este un eveniment foarte important, iar ANRE era obligată să se implice activ pentru informarea cetățenilor. Ar fi trebuit să fie actorul central în acest proces, mai ales că prin lege, ANRE are și rol de informare și protecție a consumatorilor.

Nu s-a întâmplat acest lucru. Dimpotrivă, a refuzat până în ultimele zile să comunice pe acest subiect. Ba, mai mult, a favorizat marii furnizori prin faptul că nu le-a impus să informeze eficient clienții că urmează să aibă loc o liberalizare, iar că cei care nu încheie contracte pe piața liberă vor rămâne în regim de serviciu universal, la prețuri mult mai mari decât cele din zona concurențială. Consumatorii care se află acum în regim reglementat nu au fost anunțați din timp că vor trece automat în regim de serviciu universal, la prețuri cu până la 26% mai mari față de decembrie, dacă nu se duc pe piața liberă.

HotNews.ro a atras atenția în urmă cu patru săptămâni că toți consumatorii casnici sunt ignorați exact într-un moment cheie, cum ar fi liberalizarea pieței energiei electrice. Un studiu al Asociației Energia Inteligentă arăta că doar 10% dintre consumatori cunoșteau în acel moment că piața urmează să se liberalizeze de la 1 ianuarie și că ar trebui să caute oferte avantajoase.

ANRE ar fi trebuit să publice pe site-ul său și să mediatizeze masiv recomandări pentru clientul casnic, să tipărească și să distribuie pliante cu mai mult timp înainte de momentul liberalizării, lucru pe care nu l-a făcut.

După insistențe din partea HotNews.ro și nu numai, ANRE a binevoit să publice, pe 15 decembrie, pe propriul site, niște recomandări pentru clientul casnic, deși ele erau întocmite cu mai mult timp în urmă. ANRE nu a anunțat prin vreun comunicat de presă că a publicat aceste recomandări, ci a lăsat pe fiecare persoană interesată să descopere singură acest lucru.

Cu doar câteva zile înainte de liberalizare, explodează informația că de la 1 ianuarie urmează să crească masiv prețurile pentru serviciul universal, oferit de furnizorii de ultimă instanță, adică ENEL, CEZ, Electrica, E.ON, iar cei care nu au apucat să încheie contracte pe piața liberă vor plăti facturi mult mai mari. Bineînțeles, ANRE nu a transmis nicio informație legată de majorarea prețurilor la serviciul universal. Nu a atenționat în niciun fel consumatorii că vor plăti facturi umflate din ianuarie dacă nu vor semna rapid un contract pe piața liberă.

Abia cu o zi înainte de finalul anului, ANRE a anunțat printr-un comunicat de presă că peste o zi, piața energiei se liberalizează complet, iar consumatorii casnici ar trebui să încheie contracte în regim concurențial, dacă nu vor să plătească facturi mai mari din ianuarie. Abia atunci a informat ANRE că cei care nu încheie contracte și rămân în regim de serviciu universal vor plăti facturi mai mari.

ANRE are o conducere complet politizată, fapt care ar putea fi explicația ineficienței sale. Actualul președinte, Dumitru Chiriță, nu s-a remarcat cu nimic deosebit în timpul mandatului său, pe care îl deține din octombrie 2017. Acum, în mandatul său, un eveniment deosebit cum este liberalizarea este gestionat dezastruos.

Dumitru Chiriță este plătit pentru efortul de a fi președinte al ANRE cu peste 56 mii lei/ lună, unul dintre cele mai mari salarii din România.


Pentru mai multe amănunte, citește și:
.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

117897 vizualizari

 • -6 (26 voturi)    
  investitori de apartament (Marţi, 5 ianuarie 2021, 9:58)

  gpavel [utilizator]

  cred ca masurile sunt corecte(dar putin probabil sa reziste),firmele de apartament,practic fara angajati,fara alta dotare decat un calculator,nu ar trebui sa concureze marii producatori(ar fi o concurenta neloiala,neacceptata in majoritatea tarilor din europa)!dar aceste firme au legaturi puternice in politica,deci vor "birui"!
  • +10 (16 voturi)    
   și totuși piața liberă.. (Marţi, 5 ianuarie 2021, 10:52)

   mgexpert [utilizator] i-a raspuns lui gpavel

   ..Hidroelectrica e și ea firmă de apartament,
   sau vrea să vândă direct energia,
   fără comisioanele pe care le pun cei mari
   când o revând ?
  • +14 (16 voturi)    
   bah nene (Marţi, 5 ianuarie 2021, 11:05)

   young_e [utilizator] i-a raspuns lui gpavel

   hidroelectrica e firma de apartament?! ai vrea tu asa apartament...
  • +4 (4 voturi)    
   aproape (Marţi, 5 ianuarie 2021, 11:11)

   spy [utilizator] i-a raspuns lui gpavel

   o secretara, un contabil, emit o factura si gata. dar furnizorul nu poate face concurenta producatorilor, e un non-sens
 • +17 (27 voturi)    
  Nimic nou! (Marţi, 5 ianuarie 2021, 10:07)

  Rescator [utilizator]

  Niște bandiți corupți plătiți cu salarii de 15.000-
  20.000 de euro pe lună.Am mai scris că indivizii,
  printr-o lege ticăloasă(așa sunt 90% din legile emise
  de Șparlament) percep un anume procent din cifra de afaceri a furnizorilor,deci au un interes direct și
  profund imoral,ca facturile noastre să fie cât mai mari.
  De ce se întâmplă asta? Pentru că șefii politruci de
  la toate coteriile politice și numitele coterii își extrag
  din pradă.De aceia nimeni nu va face nimic pentru
  cetățenii jumuliți cu seninătate.
  • +9 (9 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 5 ianuarie 2021, 10:21)

   [anonim] i-a raspuns lui Rescator

  • -2 (6 voturi)    
   N-am inteles nimic (Marţi, 5 ianuarie 2021, 12:29)

   Denulu [utilizator] i-a raspuns lui Rescator

   Cine sunt banditii?
   Ce procent "anume"?
   • +4 (4 voturi)    
    Citește Legea de funcționare a ANRE (Marţi, 5 ianuarie 2021, 15:19)

    Rescator [utilizator] i-a raspuns lui Denulu

    și vei înțelege!Șefii de la ANRE au declarat de multe ori public,că entitatea de profitori politici,se
    autofinanțează.Fiecare leuț vine din facturile
    plătite de noi.Sper că după studii aprofundate vei
    înțelege,mai ales că în titlu era vorba de ANRE,
    nu de CAP VIERU.
    • -2 (4 voturi)    
     un pic de paranoia? (Marţi, 5 ianuarie 2021, 21:52)

     spy [utilizator] i-a raspuns lui Rescator

     banii vin din acordarea de licente, atestate, autorizari, amenzi etc care sint taxe fixe, procent e numai in functie de puterea instalata a unitatilor de productie noi.

     pt furnizare de exemplu taxa e 2500 lei si se poate acorda pe 10 ani, in factura impactul e infinitezimal (vreo 20 de lei pe luna impartit la cite zeci sau sute de mii de consumatori are furnizorul)
     • +1 (1 vot)    
      O întrebare! (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 9:06)

      Rescator [utilizator] i-a raspuns lui spy

      De unde și recuperează furnizorii banii
      plătiți pe licențe,autorizări,amenzi,etc.?
      Îi aduc oare din noptiera de acasă.Insist,
      dacă se poate, să citiți legislația ticăloasă.
  • -1 (5 voturi)    
   Bine zis (Marţi, 5 ianuarie 2021, 12:49)

   Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui Rescator

   ''cetatenii jumuliti cu seninatate''.De aceea nu va mai merge nimeni la vot.Este cum am mai scris pe aici:PNL+USR+=Armaghedon=ciuma +holera=saracie cu tichie.Si daca nu era pandemia,baietii astia aplicau un ''program de austeritate'',bineinteles numai pentru popor(camarila liberala va prospera).Criza asta le va da prilejul sa ramana in istorie ca cei mai ticalosi.Vor trece inaintea cuplului Basescu+Boc(tusea+junghiul) ,cuplu care si el a adus nenorociri poporului roman.De aceea vom ramane vesnic in urma occidentului,cu cotete numite pompos spitale.Diferenta intre spital si cotet=spaga mioritica.
  • +2 (2 voturi)    
   ... (Marţi, 5 ianuarie 2021, 19:05)

   prio [utilizator] i-a raspuns lui Rescator

   capusare totala, asa au distrus industria (chipurile nu exista piata de desfacere , cum zicea Votcarescu producem pe stoc mai nene), au trecut la Administratia locala, nu mai vorbesc de bugetari , ministere toti sug prin toti porii protejati de legislatia votata de 30 de ani incoace de (cum bine a zis Dl din comentariile de mai sus ) Sparlament .
   E groasa fratilor ne ducem de rapa sa vedeti cind or incepe impuscaturile pe strada ca oamenii nu mai rezsita mult.
   Camora ,.. mici copii sau copii de mingi , asta a creat PSD de 30 de ani incoace
   In vazul si in disoretul fata de noi.
 • +4 (4 voturi)    
  ANRE (Marţi, 5 ianuarie 2021, 11:39)

  TOSS [utilizator]

  si totusi, pe comparator ANRE, preturile care trebuie introduse in casute, cat si preturile afisate contin sau nu TVA?
  • +2 (4 voturi)    
   Contin TVA (Marţi, 5 ianuarie 2021, 12:35)

   Denulu [utilizator] i-a raspuns lui TOSS

   Poti sa verifici dand click pe linkul "Vezi detalii" la oricare dintre oferte. Faci suma componentelor, inmultesti cu 1,19, si obtii exact suma din coloana "Valoare unitara factura (lei/kwh)".
   • +3 (5 voturi)    
    nu toti au luat parte la crearea bombei atomice (Marţi, 5 ianuarie 2021, 14:29)

    TOSS [utilizator] i-a raspuns lui Denulu

    Nivel Tensiune? de unde sti ce tensiune ai?
    Mod transmitere factura? incredibil, sunt furnizori care nu trimit pe email, sau nu au aplicatii, sau nu trimit prin posta...vai mama lor

    Per total, un comparaotor facut foarte prost. Plus ca astazi sunt oferte modificate, dupa marele tam-tam. In 30.12 firmele de aprtament aveau preturi apropiate de Eon, acum ca s-a spart buba au scazut preturile.
    • +1 (1 vot)    
     vezi ca (Marţi, 5 ianuarie 2021, 21:33)

     spy [utilizator] i-a raspuns lui TOSS

     scrie in factura si cine are MT stie oricum deja
  • +5 (5 voturi)    
   Cu cat mai vag (Marţi, 5 ianuarie 2021, 13:04)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui TOSS

   su atat popuulimea poate sa ia teapa. Citesti si nu priepi nimic.
 • -11 (21 voturi)    
  hehe (Marţi, 5 ianuarie 2021, 11:47)

  jeanvaljeanro [utilizator]

  Romanii stiu sa faca ce au invatat sute de ani: sa se certe intre ei. NU ANRE e de vina, ci nababii de lux de la Bruxelles sunt de vina pentru ca sistemul smecheresc a fost inventat in laboratoarele de lobby de la Bruxelles! Cum sa liberalizezj monopolurile naturale care nu pot fi liberalizate de facto?
  • +5 (7 voturi)    
   Atunci (Marţi, 5 ianuarie 2021, 12:54)

   Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui jeanvaljeanro

   du-te in Rusia.Romanasul giugiuc da vina mereu pe Europa.Europa nu poate sa ne lecuiasca de prostie.Poate cand vor inventa americanii s germanii un vaccin pentru boala asta.Dar si atunci,fiind niste mutanti,nu ne va folosi.
 • -5 (5 voturi)    
  deci (Marţi, 5 ianuarie 2021, 12:49)

  cmariusalin [utilizator]

  daca hotness se lamenteaza sigur masura e benefica majoritatii romanilor.
 • +6 (8 voturi)    
  Energia (Marţi, 5 ianuarie 2021, 12:59)

  Fitter [utilizator]

  Consumul casnic este de cca 30% din consumul total de energie electrica . Este ciudat de ce se bat toti "furnizorii", care de fapt sunt samsari de energie electrica, pe acesti amarati de consumatori si nu se bat pe marii consumatori din industrie. Singura explicatie plauzibila este ca cel mai usor de inselat este consumatorul casnic (care nu are in spate o armata de consilieri si avocati) si in acelasi timp este cel mai constiincios platitor al facturilor de teama deconectarii in caz de intarziere in timp ce marile societati si administratia publica poate amana plata luni de zile fara pericolul de a fi deconectati
  • 0 (0 voturi)    
   nope (Marţi, 5 ianuarie 2021, 21:36)

   spy [utilizator] i-a raspuns lui Fitter

   bataia pt marile firme a inceput de acum cca 10 ani, liberalizarea pietei s-a facut treptat, acuma au ramas firimiturile de la casnici unde se merge pe volumul de contracte
 • +4 (6 voturi)    
  Baietii destepti din energie (Marţi, 5 ianuarie 2021, 13:03)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  trebuie protejati. Statul liberal cu aceeasi veche clientela cum a tot fost
 • +6 (6 voturi)    
  In sfarsit, am inteles ce face ordinul ANRE (Marţi, 5 ianuarie 2021, 13:23)

  Denulu [utilizator]

  Multumesc autoarei, acesta e primul articol in care se explica exact ce se prelungeste in ordinul ANRE. Toate articolele pe care le-am citit pana acum dau de inteles ca dupa 31 martie nu se va mai putea trece de la serviciul universal la o oferta concurentiala.

  Sunt convins ca acest ordin al ANRE nu ar fi aparut daca presa nu s-ar fi concentrat atat de mult pe detaliul ca "de la 1 ianuarie urmează să crească masiv prețurile pentru serviciul universal".

  E doar un detaliu, pentru ca ofertele concurentiale ale furnizorilor de ultima instanta sunt aproape identice cu cele de serviciu universal. Dar pentru ca presa a vuit despre cum lumea nu are destul timp sa studieze ofertele concurentiale (pentru o diferenta de 3 lei), ministrul si ANRE s-au simtit obligati sa dea acest ordin.

  Intr-adevar, ANRE e de vina ca nu a facut o campanie de informare mai ampla. Dar nu puteau sa forteze marii furnizori sa faca reclama gratis altor furnizori cu preturi mai mici, asa ca nu era nici o diferenta daca informatiile despre liberalizare si ofertele identice erau pe prima pagina a facturii in loc de ultima pagina.

  Si presa are o vina, pentru ca a scris romane intregi despre cum marii furnizori si-au permis sa mareasca preturile, dar mult prea putin despre ce alternative exista. Multa lume, inclusiv eu, nu are super multa incredere in furnizori "de apartament" ca SC AIK ENERGY ROMANIA SRL (primul rezultat in comparatorul ANRE pentru mine), si presa ar fi putut ajuta enorm aici.

  Chiar si despre Hidroelectrica stiu numai ca pana in toamna au contractat foarte putini clienti casnici (de ce, nu stiu). Era frumos daca un jurnalist n-ar fi fost surprins de liberalizare si ar fi incercat sa treaca la Hidroelectrica anul trecut, pentru ca acum sa poata scrie un articol despre experienta lui/ei.
  • +1 (1 vot)    
   nu prea am inteles (Marţi, 5 ianuarie 2021, 15:31)

   Razorxyz [utilizator] i-a raspuns lui Denulu

   Deci platesc 0,410 lei/kwh pana in martie ,la ENEL, apoi trec pe hidroelectrica la 0,256 lei/kwh, cine ma compenseaza retroactiv pe cele trei luni ?
  • 0 (0 voturi)    
   Pt. ca (Marţi, 5 ianuarie 2021, 21:52)

   bardiCristi [utilizator] i-a raspuns lui Denulu

   Hidroelectrica nu prea are chef sa vanda clientilor casnici la pret "mic". Pt. ei, clientii comerciali sunt mai profitabili. De-aia!
   • 0 (0 voturi)    
    nu neaparat (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 1:40)

    spy [utilizator] i-a raspuns lui bardiCristi

    e mai simplu sa faca o factura cu mii de MWh decit sute de facturi mici desi profitul e mai mic la cantitati mari unde poti negocia
 • +5 (5 voturi)    
  cine a gresit aici? (Marţi, 5 ianuarie 2021, 14:36)

  ..13 [utilizator]

  ANRE, companiile, massedia si cetatenii...

  Poate ca multi cetateni au dormit linistiti pentru ca nu stiau ca urmeaza un tsunami - sa vezi nene tarife, sa vezi nene si sa nu mori de inima cand o sa vezi factura ce va sa vina...

  Pentru ca sunt client ENEL la sfarsit de decembrie am observat cum ii durea profund in cot pe astia de la ENEL - numai balarii scoteau pe gura cand te duceai la ei...

  Unde poti sa ii reclami?
  Este un call center sau sa merg direct la protectia consumatorului???

  Massmedia a dormit si ea linistita - era un subiect de mare scandal care putea sa le aduca audienta dar..

  sa ai zic ca Ministrul putea sa iasa public si sa avertizeze someze asupra efectelor somnului prea linistit in diferete zone??? Cred ca dormea si domnia sa...Se putea emite o HG, un act normativ inainte de....dar....

  Si dupa aceea ne miram de ce ne merge prost!
 • +5 (5 voturi)    
  aik aik (Marţi, 5 ianuarie 2021, 14:46)

  Aik [utilizator]

  au venit baietii destepti din energie din nou.

  SC AIK ENERGY ROMANIA SRL

  2019
  Venituri: 1 390 332 434 RON
  Profit: 35 931 658 RON
  Datorii: 374 515 131 RON
  Nr angajati: 5

  Fima infintata in 2017 cu capital de 22 340 RON

  firma atat de profitabila nu prea mai gasesti.....
  Raportat la numarul de angajati am putea spune ca 5 romani au devenit milionari in euro peste noapte
  • 0 (0 voturi)    
   pina cind (Marţi, 5 ianuarie 2021, 21:38)

   spy [utilizator] i-a raspuns lui Aik

   o sa dea faliment si o sa alerge consumatorii ca potarnichile
 • +3 (7 voturi)    
  RomaniaDeCacat (Marţi, 5 ianuarie 2021, 15:03)

  aliosa77 [utilizator]

  Oare cate astfel de cazuri sunt
  cu astfel de salarii la stat nesimtite ?
  Oare de cat timp se iau astfel de salrii ??
  Oare cine mai stie de astfel de salarii nesimtite ?
  Care sunt complici la JAFUL asta ????
  BNR , cei de la finate ???
  Oare SRI chiar nu stie nimic ??
  Platim degeaba SRI-ul ????
  Au mai fost astfel de scandaluri cu salari nesimtite la regiile de stat cu datorii uriase si care inca primesc ajutoare de la stat ( vezi TAROM ).

  Romania de CACAT !!!
  Plecati dragi romani afara !!!

  Si ne mai miram ca 6 milioane de romani pleaca afara la munca !


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by