ANRE, o instituție de stat care ar trebui să fie independentă față de actorii de pe piață, permite prin legislație practici neconcurențiale.
În conformitate cu Legea Energiei ”prețurile se formează în baza cererii și ofertei, ca rezultat al unor mecanisme concurențiale” , fiind interzisă orice intervenție așa cum este articolul din ordinul ANRE.
În conformitate cu jurisprundenta la Codul Civil ”în prezenţa unui contract cu executare succesivă (asa cum este energia electrica care este un bun de gen care este consumata imediat dupa ce este livrata/masurata), părţile pot conveni asupra revocării sau modificării sale însă, aceste operaţiuni juridice nu pot produce efecte retroactive,şi aceasta datorită ireversibilitaţii prestaţiilor deja executate.
Povestea unor ordine controversate ale ANRE
Despre ce decizii ale ANRE este vorba exact? Pe 23 decembrie 2020, ANRE a emis Ordinul 241 privind unele condiții de furnizare a energiei de către furnizorii de ultimă instanță. Reamintim că acest statut de furnizori de ultimă instanță îl au ENEL, CEZ, Electrica, E.ON.
Pentru că foarte mulți consumatori casnici nu știau că urmează liberalizarea, în ordin apare o prevedere care lasă posibilitatea de a alege oferta de furnizare aplicabilă de la data de 1 ianuarie 2021 până la sfârșitul lui ianuarie. Însă, în acest ordin mai apare o prevedere la art. 4, alin. 4, care spune că operatorii care au și calitatea de furnizori de ultimă instanță compensează sumele plătite în plus pe serviciul universal, în perioada de la 1 ianuarie 2021 până în momentul în care este încheiat contractul în regim concurențial. Mai exact, furnizorul emite o factură de regularizare.
Aceasta în condițiile în care de la 1 ianuarie, persoanele care primeau energie în regim reglementat sunt transferați automat la furnizorii de ultimă instanță, dacă nu au încheiat un contract pe piața liberă. La furnizorii de ultimă instanță vor fi obligați să plătească serviciul universal, la preț mai mare decât dacă încheie un contract pe piața liberă.
Ce face Ordinul ANRE? Reglementează posibilitatea ca furnizorul de ultimă instanță să emită această factură de regularizare, acoperind diferența dintre prețul pentru serviciul universal și prețul din contractul concurențial. Exemplu: Sunt client ENEL și până la 1 ianuarie 2021 eram în regim reglementat. Nu am încheiat un contract pe piața liberă nici cu ENEL, nici cu vreun alt furnizor. Atunci sunt trecut automat la ENEL, în calitate de furnizor de ultimă instanță și plătesc prețul cerut pentru serviciul universal, unul care este mai mare decât pe piața liberă. Mult mai mai mare, în general, decât prețul oferit de mulți alți furnizori în afară de cel de ultimă instanță. Reușesc să închei un nou contract abia pe 31 ianuarie cu ENEL. Potrivit ordinului, compania îmi trimite în termen de 90 de zile o factură de regularizare care să acopere diferența dintre prețul pentru serviciul universal și cel din contractul de pe 31 ianuarie, pentru consumul realizat între 1 ianuarie și 31 ianuarie.
Condiția pentru a primi această factură de regularizare este să închei contract cu cel care își este acum furnizor de ultimă instanță. Dacă închei contract cu alt furnizor, nu mai primești această factură de regularizare, aceasta fiind o prevedere care avantajează furnizorul de ultimă instanță. Un consumator care nu știe că poate încheia contracte pe piața liberă la prețuri mult mai avantajoase, pe termen lung, va fi atras de ideea de a primi o factură de regularizare, chiar și pentru o diferență de 3 lei. Trebuie precizat că, în general, prețurile din ofertele de pe piața liberă ale operatorilor care sunt și furnizori de ultimă instanță sunt destul de ridicate și nu cu mult mai mici față de prețurile pentru serviciul universal. Diferența mare apare între prețurile pentru serviciul universal și ofertele celor care nu sunt furnizori de ultimă instanță.
Luni, pe 4 ianuarie, ANRE vine cu un proiect de Ordin prin care prelungește această perioadă până pe 31 martie. Adică, dacă închei un contract pe 31 martie, furnizorul de ultimă instanță îmi va emite o factură de regularizare pentru perioada 1 ianuarie- 31 martie. Ideea de a primi factură de regularizare pare și mai tentantă pentru un consumator captiv marilor furnizori.
De altfel, nici nu a fost încă aprobat acest Ordin, fiind abia pus în dezbatere pe site-ul ANRE, că unul dintre marii furnizori a și trimis un comunicat de presă prin care anunță clienții că au timp până pe 31 martie să aleagă oferta "potrivită nevoilor lor" și că oferă discount pentru perioada 1 ianuarie 2021-31 martie 2021. "În cazul în care aceștia depun oferta CEZ semnată până la data de 31 martie 2021, furnizorul va emite o factură de discount pentru perioada în care s-a aplicat prețul nou de Serviciu Universal astfel încât în perioada
01.01.2021 – 31.03.2021 clienții beneficiază de prețul negociat conform noului contract semnat", anunță furnizorul de ultimă instanță CEZ.
Altfel spus, ordinul ANRE vine mănușă intereselor furnizorului de ultimă instanță, care poate astfel ademeni clientul cu un discount aparent atractiv. Aparent, pentru că acel discount poate fi mult mai mic față de diferența dintre prețul pentru serviciul universal și oferta altor furnizori de pe piața liberă.
Eșecul ANRE în gestionarea liberalizării pieței energiei
ANRE ar fi trebuit să publice pe site-ul său și să mediatizeze masiv recomandări pentru clientul casnic, să tipărească și să distribuie pliante cu mai mult timp înainte de momentul liberalizării, lucru pe care nu l-a făcut.
După insistențe din partea HotNews.ro și nu numai, ANRE a binevoit să publice, pe 15 decembrie, pe propriul site, niște recomandări pentru clientul casnic, deși ele erau întocmite cu mai mult timp în urmă. ANRE nu a anunțat prin vreun comunicat de presă că a publicat aceste recomandări, ci a lăsat pe fiecare persoană interesată să descopere singură acest lucru.
Cu doar câteva zile înainte de liberalizare, explodează informația că de la 1 ianuarie urmează să crească masiv prețurile pentru serviciul universal, oferit de furnizorii de ultimă instanță, adică ENEL, CEZ, Electrica, E.ON, iar cei care nu au apucat să încheie contracte pe piața liberă vor plăti facturi mult mai mari. Bineînțeles, ANRE nu a transmis nicio informație legată de majorarea prețurilor la serviciul universal. Nu a atenționat în niciun fel consumatorii că vor plăti facturi umflate din ianuarie dacă nu vor semna rapid un contract pe piața liberă.
Dumitru Chiriță este plătit pentru efortul de a fi președinte al ANRE cu peste 56 mii lei/ lună, unul dintre cele mai mari salarii din România.
- Perioada pentru încheierea unui contract de furnizare a energiei pe piața liberă, pentru ofertele aplicabile de la 1 ianuarie, va fi prelungită până pe 31 martie- proiect de Ordin
- Liberalizarea în energie: Cât mai multe contracte cu alți furnizori înseamnă concurență mai mai mare și prețuri mai mici
- ANRE s-a trezit abia cu o zi înainte de finalul anului / Recomandă consumatorilor de energie să încheie contracte pe piața liberă pentru a nu plăti facturi mai mari din ianuarie
- Scandalul facturilor la energie- dezinteres sau premeditare din partea ANRE
- Îmi schimb furnizorul de energie, ce am de făcut?
- Cum ar putea consumatorii casnici să plătească facturi mult mai mari la energie, cu până la 26%, de la 1 ianuarie, dacă nu încheie noi contracte.
sau vrea să vândă direct energia,
fără comisioanele pe care le pun cei mari
când o revând ?
20.000 de euro pe lună.Am mai scris că indivizii,
printr-o lege ticăloasă(așa sunt 90% din legile emise
de Șparlament) percep un anume procent din cifra de afaceri a furnizorilor,deci au un interes direct și
profund imoral,ca facturile noastre să fie cât mai mari.
De ce se întâmplă asta? Pentru că șefii politruci de
la toate coteriile politice și numitele coterii își extrag
din pradă.De aceia nimeni nu va face nimic pentru
cetățenii jumuliți cu seninătate.
Ce procent "anume"?
autofinanțează.Fiecare leuț vine din facturile
plătite de noi.Sper că după studii aprofundate vei
înțelege,mai ales că în titlu era vorba de ANRE,
nu de CAP VIERU.
pt furnizare de exemplu taxa e 2500 lei si se poate acorda pe 10 ani, in factura impactul e infinitezimal (vreo 20 de lei pe luna impartit la cite zeci sau sute de mii de consumatori are furnizorul)
plătiți pe licențe,autorizări,amenzi,etc.?
Îi aduc oare din noptiera de acasă.Insist,
dacă se poate, să citiți legislația ticăloasă.
E groasa fratilor ne ducem de rapa sa vedeti cind or incepe impuscaturile pe strada ca oamenii nu mai rezsita mult.
Camora ,.. mici copii sau copii de mingi , asta a creat PSD de 30 de ani incoace
In vazul si in disoretul fata de noi.
Mod transmitere factura? incredibil, sunt furnizori care nu trimit pe email, sau nu au aplicatii, sau nu trimit prin posta...vai mama lor
Per total, un comparaotor facut foarte prost. Plus ca astazi sunt oferte modificate, dupa marele tam-tam. In 30.12 firmele de aprtament aveau preturi apropiate de Eon, acum ca s-a spart buba au scazut preturile.
Sunt convins ca acest ordin al ANRE nu ar fi aparut daca presa nu s-ar fi concentrat atat de mult pe detaliul ca "de la 1 ianuarie urmează să crească masiv prețurile pentru serviciul universal".
E doar un detaliu, pentru ca ofertele concurentiale ale furnizorilor de ultima instanta sunt aproape identice cu cele de serviciu universal. Dar pentru ca presa a vuit despre cum lumea nu are destul timp sa studieze ofertele concurentiale (pentru o diferenta de 3 lei), ministrul si ANRE s-au simtit obligati sa dea acest ordin.
Intr-adevar, ANRE e de vina ca nu a facut o campanie de informare mai ampla. Dar nu puteau sa forteze marii furnizori sa faca reclama gratis altor furnizori cu preturi mai mici, asa ca nu era nici o diferenta daca informatiile despre liberalizare si ofertele identice erau pe prima pagina a facturii in loc de ultima pagina.
Si presa are o vina, pentru ca a scris romane intregi despre cum marii furnizori si-au permis sa mareasca preturile, dar mult prea putin despre ce alternative exista. Multa lume, inclusiv eu, nu are super multa incredere in furnizori "de apartament" ca SC AIK ENERGY ROMANIA SRL (primul rezultat in comparatorul ANRE pentru mine), si presa ar fi putut ajuta enorm aici.
Chiar si despre Hidroelectrica stiu numai ca pana in toamna au contractat foarte putini clienti casnici (de ce, nu stiu). Era frumos daca un jurnalist n-ar fi fost surprins de liberalizare si ar fi incercat sa treaca la Hidroelectrica anul trecut, pentru ca acum sa poata scrie un articol despre experienta lui/ei.
Poate ca multi cetateni au dormit linistiti pentru ca nu stiau ca urmeaza un tsunami - sa vezi nene tarife, sa vezi nene si sa nu mori de inima cand o sa vezi factura ce va sa vina...
Pentru ca sunt client ENEL la sfarsit de decembrie am observat cum ii durea profund in cot pe astia de la ENEL - numai balarii scoteau pe gura cand te duceai la ei...
Unde poti sa ii reclami?
Este un call center sau sa merg direct la protectia consumatorului???
Massmedia a dormit si ea linistita - era un subiect de mare scandal care putea sa le aduca audienta dar..
sa ai zic ca Ministrul putea sa iasa public si sa avertizeze someze asupra efectelor somnului prea linistit in diferete zone??? Cred ca dormea si domnia sa...Se putea emite o HG, un act normativ inainte de....dar....
Si dupa aceea ne miram de ce ne merge prost!
SC AIK ENERGY ROMANIA SRL
2019
Venituri: 1 390 332 434 RON
Profit: 35 931 658 RON
Datorii: 374 515 131 RON
Nr angajati: 5
Fima infintata in 2017 cu capital de 22 340 RON
firma atat de profitabila nu prea mai gasesti.....
Raportat la numarul de angajati am putea spune ca 5 romani au devenit milionari in euro peste noapte
cu astfel de salarii la stat nesimtite ?
Oare de cat timp se iau astfel de salrii ??
Oare cine mai stie de astfel de salarii nesimtite ?
Care sunt complici la JAFUL asta ????
BNR , cei de la finate ???
Oare SRI chiar nu stie nimic ??
Platim degeaba SRI-ul ????
Au mai fost astfel de scandaluri cu salari nesimtite la regiile de stat cu datorii uriase si care inca primesc ajutoare de la stat ( vezi TAROM ).
Romania de CACAT !!!
Plecati dragi romani afara !!!
Si ne mai miram ca 6 milioane de romani pleaca afara la munca !