Senatorii au adoptat, marti, un proiect de lege care prevede anularea taxei auto si restituirea banilor celor care au platit-o. Mai exact, initativa legislativa propusa de senatorii si deputatii PD-L abroga articolele din Codul Fiscal care fac referire la taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, precum si restituirea sumelor deja incasate. Proiectul de lege a fost adoptat cu 45 de voturi pentru, 6 impotriva (doi liberali, trei de la UDMR si unul de la PD-L) si o abtinere si urmeaza sa merga spre dezbatere la Camera Deputatilor.

Potrivit initativei legislative, ministerul Economiei si Finantelor este obligat sa restituie persoanelor fizice si juridice indreptatite sumele incasate prin taxele speciale pentru autoturisme si autovehicule in termen de 90 de zile de la depunerea de catre acestea a solicitarii.

Guvernul s-a opus proiectului, argumentand ca taxarea excesiva a masinilor vechi din alte state membre a fost respinsa de Comisia Europeana care a solicitat autoritatilor de la Bucuresti inlocuirea taxei si nu eliminarea ei.

Toate grupurile parlamentare au votat in favoarea proiectului de lege. Din 15 senatori liberali prezenti in sala, 13 au votat pentru eliminarea taxei auto. Teodor Melescanu si Tiberiu Prodan au votat pentru taxa auto.

Documentul urmeaza sa merga in dezbatere la Camera Deputatilor care este si forul decizional in acest caz.

Executivul a adoptat la sfarsitul lui aprilie o ordonanta de urgenta a taxei de poluare auto, care inlocuieste vechea taxa de prima inmatriculare. Noua taxa se va aplica incepand cu 1 iulie si asta pentru ca pana atunci este in vigoare vechea taxa.