Posibila tranzactie prin care Ford ar putea vinde compania Volvo chinezilor de la Geely a mai trecut un obstacol, dupa ce chinezii s-au inteles cu Ford pe tema drepturilor de proprietate intelectuala ale Volvo. Aceasta chestiune este una din cele mai importante cand e vorba de o tranzactie de proportii, iar depasirea etapei e un semn ca cele doua companii se apropie de o intelegere, noteaza Reuters.

Daca tranzactia se va finaliza, Geely va prelua controlul asupra tuturor tehnologiilor dezvoltate exclusiv de Volvo. Tot ca parte a intelegerii, Volvo va continua sa aiba acces la orice tehnologie Ford care ar fi cruciala pentru dezvoltarea marcii in viitor, inclusiv la cele legate de siguranta si protectia mediului. Totusi, Geely nu va avea drept de proprietate asupra acestor tehnologii.

Ford a anuntat in octombrie ca Geely e singura companie cu care poarta discutii pentru a vinde Volvo. Problema drepturilor asupra proprietatii intelectuale era una spinoasa, fara de care nu se putea merge inainte.

Presa a scris recent ca Geely a promis ca in cativa ani vor duce productia Volvo la circa un milion de unitati anual, fata de 400.000 in prezent.

Geely pregateste doua miliarde dolari pentru preluarea Volvo, fiind sustinuta de banci si fonduri de investitii din China.

Ford a vandut in 2007 Aston Martin la fonduri de investitii arabe, a dat Jaguar si Land Rover anul trecut indienilor de la Tata Motors, iar acum si Volvo are sanse mari sa se duca spre Asia.