​Saab a avut pentru scurt timp productia oprita in cursul zilei de marti din cauza unui litigiu cu unii furnizori care nu au fost platiti la timp, scrie AFP. Olandezii de la Spyker care detin producatorul suedez au spus ca productia a fost reluata miercuri la uzina care fabrica 224 de masini/zi. Actiunile Spyker au scazut cu 10% la Bursa de la Amsterdam din cauza problemelor aparute.

Saab a fost salvata de la desfiintare in ultimul moment la final de 2009 cand General Motors anunta ca nu a gasit cumparator si va lichida marca suedeza. Totusi, olandezii de la Spyker au cumparat Saab ajutati de o serie de fonduri de investitii si planurile de relansare aratau bine.

Lucrurile nu merg insa grozav, iar Saab anunta intial ca vrea sa vanda 50.000 de masini in 2010 si 100.000 anul acesta, insa vanzarile de anul trecut au fost 32.000 de masini, iar tinta pentru 2011 a fost ajustata spre 80.000 unitati.

Seful unei asociatii suedeze de comert a spus ca Saab nu si-a platit la timp furnizorii, iar in aceasta situatie s-ar afla cel putin cinci companii. Litigiile aparute pe tema platilor si livrarilor au facut ca productia sa fie intrerupta scurt timp marti din cauza lipsei unor componente pe care furnizorii nemultumiti nu le-au livrat. Si compania de publicitate care se ocupa de Saab a incetat temporar colaborarea din cauza facturilor neplatite.

Saab spune ca cel putin pe termen scurt are solutii financiare suficiente si spune ca lucreaza pentru ca aceste solutii sa fie disponibile si pe termen lung. Totusi, multi sunt ingrijorati de problemele financiare aparute la o companie care este in plina relansare si amintesc faptul ca seful Saab a anuntat saptamana trecuta ca va renunta la pozitie, iar Spyker a inregistrat pierderi de peste 200 milioane euro anul trecut.