In perioade ca aceasta prin care trecem acum se fac cele mai bune investitii. Dobanzile sunt in scadere, preturile sunt inca joase, cursul de schimb e stabil, iar economia Romaniei a avut cea mai mare crestere a PIB din Europa in trimestrul 3. Tu cum iti adaptezi portofoliul personal la noul climat macroeconomic? Cum poti lua cele mai bune decizii financiare? Cunosti avantajele de a investi pe Bursa? Despre cum te poti folosi de piata de capital in cresterea randamentului propriilor economii a discutat online Bogdan Gherghe de la Tradeville.

Bogdan GhergheFoto: Tradeville

Fragmente din interviu:

  • Cresterea economiei in Romania este unul dintre motivele care ar duce la evolutia mai buna a companiilor, atat din punct de vedere al profitabilitatii, cat si al evolutiei bursiere.
  • Romanilor le lipseste putin partea de educatie financiara. Simt un anumit risc pe partea de investitii si nu sunt hotarati sa faca pasul sa faca pasul decisiv si sa invete cum se tranzactioneaza la bursa. In plus, trebuie sa isi dea seama exact unde se plaseaza ca investitori: ar putea sa accepte un risc investitional mai mare, mai mic sau mediu.
  • Un investitor incepator poate participa la unul dintre seminariile noastre pentru a intelege exact ce inseamna tranzactionarea la bursa, ce profil de risc are, ce oportunitati sunt in momentul acesta si cum sa isi construiasca un portofoliu. In plus poate sa isi faca un cont demonstrativ si sa exerseze ce a invatat. Pasul urmator este contul de tranzactionare si prima experienta de investitor.
  • Brokerul il alegi cand semnezi contractul de tranzactionare. Este foarte important ca acel broker sa fie autorizat de ASF, autoritatea care supravegheaza tranzactionarea la bursa si sa iti ofere informatiile disponibile.
  • Perspectivele noastre sunt pozitive, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. Urmarim companii din domeniul energetic care au profit cum e OMV Petrom, Romgaz dar si din alte domenii care care ar putea da un dividend mare in anul viitor.

Bogdan Gherghe, analist financiar Tradeville, este specializat in construirea de portofolii adecvate profilului investitional si in strategii de management al riscurilor financiare. In ceea ce priveste analiza de companie, expertiza sa este in sectoarele auto, bunuri de consum, fonduri de investitii si tehnologie. Absolvent al Facultatii de Asigurari, Banci si Burse de Valori din cadrul ASE, Bogdan este inscris in programul CFA Institute.