UPDATE 17.33Bursa din Atena a inchis ziua de luni cu o scadere - neoficiala - de 16%, aceasta fiind prima sedinta dupa cinci saptamani in care a avut activitatea suspendata.

Titlurile bancare au cazut cu 30%, atingand limita zilnica de variatie, in conditiile in care numerosi investitori se inghesuiau sa le vanda fara a avea practic cine sa le cumpere.

UPDATE 12:54 Indicele ATHEX si-a redus usor pierderile, dupa primele doua ore de tranzactii, la -18,21% si 653,33 puncte, la ora 09,30 GMT

Actiunile bancare, in schimb, raman puternic afectate, cu pierderi de aproape 30%.

UPDATE Bursa greceasca s-a prabusit luni dimineata dupa cinci saptamani de suspendare a activitatii. Indicele principal a scazut cu 23% la debutul sedintei, cea mai mare corectie din istoria pietei de actiuni de la Atena.

National Bank of Greece, cea mai mare banca comerciala din tara era la minus 30%, limita maxima zilnica.

Indicele ce include bancile listate la Atena coborase si la maximul permis.

“Mare parte a presiunii la vanzare a fost consemnata in sectorul actiunilor bancare, unde sunt ordine de vanzare ne-executate in valoare de circa 100 de milioane de euro”, a declarat Theodore Mouratidis, consultant de investitii.

“S-ar putea sa se pregateasca noi scaderi pentru marti, daca nu apar cumparatori”, a adaugat acesta.

Cotatiile futures ale indicelui ce inglobeaza principalele actiuni de pe bursa din Atena au cazut puternic luni dimineata, la deschiderea pietei, preturile pentru contractele cu scadenta pe 21 august scazand cu 18% pana la 202 puncte, dupace se corectase cu 15,2% in primele tranzactii, informeaza Reuters.

Tranzactionarea pe bursa din Atena a fost suspendata la sfarsitul lunii iunie ca parte a controalelor de capital impuse pentru a evita intrarea in colaps a Greciei.

Oamenii de afaceri greci au aratat duminica ca se asteapta ca ziua de luni sa fie una de pierderi masive, piata de valori de la Atena deschizandu-se dupa o pauza de cinci saptamani, in incercarea de a opri colapsul financiar al Greciei.

"Posibilitatea de a vedea chiar si o singura crestere in sesiunea de maine este aproape de zero", declara Takis Zamanis, trader-sef la Beta Securities.