Titlurile grupului financiar italian Unicredit si actiunile altor 16 companii au fost suspendate de la tranzactionare la Bursa de la Milano din cauza scaderilor puternice.

EFE a anuntat ca scaderile puternice au determinat suspendarea de la tranzactionare a 17 din cele 40 de titluri care formeaza principalul indice bursier, intre care si actiunile principalelor banci italiene, UniCredit si Intesa Sanpaolo, dar si actiunile Telecom Italia si Fiat. In cazul titlurilor care se tranzactioneaza inca se inregistreaza pierderi, cum este cazul actiunilor Enel care sunt in scadere cu 9,15 procente.

Luni, titlurile UniCRedit Italia au recuperat aproape integral pierderile din debutul sedintei, dupa ce actiunile bancii au fost suspendate de la tranzactionare la bursa din Milano, ca urmare a deprecierii excesive, la o zi dupa aprobarea unei majorari de capital de 6,6 miliarde de euro.

Actiunile bancii au mai fost suspendate de la tranzactionare si in data de 1 octombrie, tot ca urmare a ieftinirii sub limita inferioara.

Duminica, Unicredit a anuntat un plan anticriza pentru salvarea institutiei, care presupune o majorare a capitalului cu 6,6 miliarde de euro. Aceasta presupune inlocuirea dividendelor in numerar pentru 2008 cu actiuni noi in valoare de 3,6 miliarde de euro si vanzarea de valori mobiliare convertibile, in valoare de trei miliarde de euro.

De asemenea, banca a coborat previziunile de castig pentru acest an, pe fondul deteriorarii conditiilor din piata.

Decizia a fost luata in urma reuniunii de duminica dupa-amiaza a Consiliului de administratie care a durat mai mult de cinci ore si vine pe fondul raspandirii tot mai mult a crizei financiare in Europa.

Actiunile bancii au scazut mult in ultimele zile, dupa ce luna trecuta s-au ieftinit cu 30%.

Bursa milaneza a deschis, vineri, in cadere libera cu 8,15 la suta, in primele minute de la debutul tranzactiilor indicele principal Mibtel ajungand la valoarea de 15.172 puncte, in scadere cu 1.347 puncte comparativ cu valoarea de 16.519 puncte inregistrata joi seara.