Bursele europene au inregistrat cresteri semnificative in sesiunea de azi, recuperand o mica parte din pierderile care au dus indicii la minimele ultimilor 12 ani.

Indicele Euro Stoxx 50 a crescut cu 4,22% pe fondul asteptarilor unor noi planuri de sprijinire a economiilor mondiale aflate sub presiunea unor recesiuni severe.

China urmeaza sa publice maine datele unui nou pachet de stimulus economic, acesta adaugandu-se celor 585 de miliarde dolari cheltuite deja de guvernul chinez.

Premierul britanic Gordon Brown aflat in vizita in SUA a pledat pentru o actiune coordonata la nivel mondial pentru a oferi noi stimulente financiere economiilor aflate in dificultate. Aceste declaratii vin inaintea Summitului G20 care va figazduit de Londra luna viitoare.

De asemenea, maine va avea loc sedinta Bancii Centrale Europene care va stabili noua dobanda de referinta la euro, estimarile indicand o reducere de 0,5% la valoarea de 1,5%.

Daca acest lucru se va intampla, singurele monede importante cu o dobanda mai mare sau egala cu 2% vor ramane dolarul australian si cel neo-zeelandez. Asteptarea stimulului economic pregatit de China a dus la o crestere importanta a metalelor si petrolului.

Astfel, in topul companiilor care au contribuit cel mai mult la cresterea indicelui londonez FTSE primele sase sunt miniere sau petroliere. FTSE a inchis cu un avans de 3,81%, in timp ce indicele german DAX a avut cea mai mare crestere dintre indicii europeni, apreciindu-se cu 5,42%.