Rata somajului, calculata conform criteriilor Biroului International al Muncii (BIM), a scazut la 7,2% in cel de-al doilea trimestru al anului, de la 7,6% in primele trei luni ale anului, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Somajul a crescut insa comparativ cu trimestrul corespunzator al anului trecut, cand rata somajului se situa la 6,8%.

Rata şomajului BIM a inregistreaza cel mai ridicat nivel, de 21,8%, în rândul tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 24 ani.

Pe sexe, ecartul dintre cele două rate ale şomajului BIM a fost de 0,7 puncte procentuale (7,5% pentru bărbaţi faţă de 6,8% pentru femei), iar pe medii rezidenţiale, de 3,0 puncte procentuale (8,5% pentru mediul urban, faţă de 5,5% pentru mediul rural).

Potrivit INS, rata de activitate a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost de 63,5%.

Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă de 58,8% a scăzut faţă de cea înregistrată în trimestrul corespunzător din anul precedent (-1,3 puncte procentuale) şi a crescut faţă de cea înregistrată în trimestrul anterior (+0,8 puncte procentuale).

Gradul de ocupare era mai mare pentru bărbaţi (65,1%, faţă de 52,5% pentru femei) şi pentru persoanele rezidente în mediul rural (59,1% faţă de 58,6% în mediul urban). Rata de ocupare a tinerilor (15-24 ani) a fost de 24,3%.

Somerii in sens BIM sunt persoanele in varsta de 15-74 ani care indeplinesc simultan urmatoarele trei conditii: nu au un loc de munca, sunt disponibile sa inceapa lucrul in urmatoarele doua saptamani si s-au aflat in cautare activa a unui loc de munca, oricand in decursul ultimelor patru saptamani. Rata somajului in sens BIM reprezinta ponderea somerilor BIM in populatia activa.

Somajul in sens BIM se bazeaza pe cercetare statistica si consta intr-un sondaj desfasurat la domiciliu din care rezulta numarul somerilor si cel al populatiei active.