- HotNews a prezentat miercuri cum a reusit Constantin Roibu, cu doar doua luni inainte de a-si da demisia, sa semneze doua contracte pentru ipotecarea unor echipamente si instalatii cu o valoare de inventar de circa 42 de milioane de euro, in contul unei datorii de 10 milioane de euro catre Polchem Societe Anonyme din Liechtenstein. Aceasta in conditiile in care o decizie a Consiliului de Administratie din 30 mai permitea ipotecarea unor echipamente de 15 milioane de euro. Intre timp, datoria a scazut la 7 milioane de euro, fiind facute plati si compensari de 3 milioane euro in perioada iunie-august, insa ipoteca a ramas aceeasi, iar furnizorul avand dreptul sa treaca la executare silita cand dorea.
Polchem livra materii prime catre Oltchim, in baza unui contract incheiat in luna februarie 2012. La data de 29 mai 2012, Oltchim inregistra catre furnizor o datorie de 10,9 milioane de euro, reprezentand contravaloarea livrarilor de propilena si orto-xylen. Pe 30 mai, Consiliul de Administratie al Oltchim a decis garantarea sumei prin ipotecarea unor bunuri imobiliare (doua terenuri si constructiile aferente) si a unor bunuri mobiliare (echipamente tehnologice aferente imobilelor).
Practic, nu puteau fi constituite garantii decat in limita permisa prin decizia CA. Terenurile nu au facut obiectul contractelor de ipoteca, nefiind o miza din cauza posibilelor contaminari. In schimb, au fost ipotecate echipamente peste ceea ce permitea hotararea CA. Consiliul de Administratie a hotarat ipotecarea unor bunuri mobile, in limita a maxim 68,1 milioane de lei (circa 15 milioane euro). Acestea au fost cuprinse intr-un contract de ipoteca semnat de Constantin Roibu cu reprezentantul furnizorului pe data de 21 iunie. Pe 26 iulie, a mai fost semnat un contract suplimentar de ipoteca asupra unor echipamente de circa 26,9 milioane euro, aflate in sectia de piroliza.
Dupa semnarea contractelor, in lunile iunie-august, datoria a fost redusa de la 10 milioane de euro la 7 milioane euro, insa ipoteca a ramas. Practic, Constantin Roibu a ipotecat pentru o datorie de 7 milioane de euro, o mare parte din petrochimia Bradu din cadrul Arpechim Pitesti, preluata in februarie 2010 de la OMV Petrom. Potrivit unor reprezentanti ai Ministerului Economiei, de la preluare pana la sfarsitul lui 2011, pe platforma Arpechim au fost realizate investitii de circa 60 de milioane de euro pe programe de revizie si modernizare.
Datoria pentru care au fost ipotecate instalatii de 42 de milioane de euro era o datorie curenta si nu avea termen de plata. Neexistand un termen de plata, datoria era scadenta din momentul in care au fost facturate produsele. In aceasta situatie, furnizorul poate executa silit oricand. Contractele au fost incheiate la sfarsitul lunii iunie, chiar daca in acel moment se stia ca Oltchim poate oricand sa fie inchis, ceea ce s-a si intamplat, de altfel, in luna august.
In tara asta platim ca prostii dari si taxe .
Aproape toate institutiile platite din bani nostrii nu fac altceva decat sa se preocupe cum sa-si imopgateasca sefii.
In opinia mea Romania ar trebui lasata in totalitate la mana UE .
NU poate fi mai rau ca acum.
La cat de prost si-au facut datoria Parlamentul si Guvernul nu vad de ce am mai avea nevoie de ele.
Somn usor natiune romana.
Toate nenorocirile se intimpla pentru simplul fapt ca nu ne pasa decat de ce este in gradina proprie fiind profund nepasatori la consecintele ce rezulta din hotiile si neleguirile ce au loc sub nasul nostru.
MAI are cu totul alta treaba decat economia tarii. N-are sens sa dezvolt, ca mi-e sila sa tot scriu lucruri atat de evidente.
Dar tu esti roman, implicit habar nu ai cum functionaza institutiile statului. Tu dai din gura si te vaicaresti ca prostu', ca de ce platim impozite pentru SRI si MAI, cand de fapt ce s-a intamplat la Oltchim e treaba guvernului. Aham, a guvernului USL, tataie.
Sau in mintea ta de roman obisnuit, cred ca e o varza totala ca ce e aia SRI, MAI, guvern... lasa, nu-i nici o problema: tu sa mergi in 9 decembrie sa votezi cu USL, fraiere! (scuze, am vrut sa spun romane).
Poate ca sunt fraier daca consider ca incepand din 1990 , SRI , MAI , ... si nu in ultimul rand cei din sindicatele de la acea vreme ar fi trebuit sa fie mai vigilenti cu cei care faceau afaceri cu statul. Dar de ce sa le pese lor atat timp cat lor le mergea bine.
Te rog sa nu ma pui sa vin cu dovezi. Fiecare este liber sa interpreteze evidentele dupa cum crede de cuvinta.
Eu unul nu am nevoie de hotarari judecatoresti pentru a trage o concluzie referitor la jaful la care a fost supusa tara asta.
Nu stiu legea SRI, dar ar fi fost de bun simt ca o institutie responsabila de siguranta nationala sa informeze si parchetul nu numai politicienii referitor la pericolele devalorizarii economiei romanesti .
Daca ar fi sa ma iau dupa comentariul tau ar trebui sa inteleg ca esti multumit de felul in care este folosit banul public de catre majoritatea institutiilor statului si de asemenea multumit de spiritul civic din Romania.
Nu de alta dar , in opinia mea ai tras concluzii la alt text.
Eu unul nu am afirmat mai nimic din ce mi-ai reprosat.
Eu unul sunt nemultumit ca astfel de contracte paguboase facute de guvern sau institutii de stat nu sunt oprite si anulate ca urmare a actiunilor SRI , MAI si MJ.
PS. Fi linistit , cat traieste Ion Iliescu nu voi vota cu PSD sau alta alianta care contine PSD pentru ca m-a jignit si m-a facut Golan in 1990.
Mai usor cu jignirile !
La nervi pot fi interpretate gresit.
Mai bine nu iti cereai scuze fiindca rezulta o echivalenta nu prea placuta .
Daca Premierul nu-i da imediat afara pe toti factorii de raspundere de la Ministerul Economiei, in frunte cu ministrul, atunci cred ca nici domnul Ponta nu are ce cauta in fruntea unui guvern.
Parerea mea.
Ce s-a ales de promisiunile pontiste ? Doar fraierii cred asemenea poante !
Multi nu vor mai dormi bine inclusiv de prin Parlament daca ajunge asta la inchisoare.
Merite are evident si Diaconescu care a f*** licitatia doar ca sa-si faca reclama. noa, are reclama pe spatele si voata catorva mii de oameni. da' ce mai conteaza ...
Deci popor roman, ciocu' mic, joc de glesne si in 9 decemrbie, mars la vot si voteaza cu USL!
Obsesia anti = Basescu
Obsesia pro = USL (Becali included ☺ )
Am observat insa un lucru evident:
Voi, USL-asii incepeti sa fiti defensivi.
Asta inseamna ca simtiti o usoara adiere printre neuronii vostri intepeniti.
Hai, curaj, ganditi voi insiva nu doar prin antene si realitati de 2 bani!
https://www.youtube.com/watch?v=9OCqX5vlByY
Ce nu se mai face la noi se face la altii, adica prospera altii. Ia dati un search sa vedeti ce combinate si-au marit exporturile? Hint: cautati prin Rusia.
caci asa o executau si bancile, care au sute de milioane de euro de incasat.
va pati ceva?
Dupa care ma uit in documentul atasat de hotnews si observ, chiar in prima pagina, langa stampila textul: "Afisat la sediul BEJ Emilia Mateescu in data de 7.11.2012" Asta-i tot? S-a indeplinit obligatia de anuntare publica prin afisarea "la sediul BEJ Emilia Mateescu" a unei foi de hartie?
Revin si ma uit la data documentului PDF: 16.11.2012 UPS!!! Cum putea fi afisat un document pe 7 daca e facut pe 16?
Poate e gresit la Hotnews, ma duc pe siteul din document la http://executor-pitesti.ro/index.php?act=licitatii unde gasesc alt document, surprinzator creat tot in 16.11.2012. Verificati proprietatile pdf-ului, nu minte!
Acum ma intreb ca prostu: Daca a facut documentul pe 16.11.2012, cum a putut sa-l posteze pe 7.11.2012??? Mai degraba nu l-a afisat pe pagina ei de web.
Ceva e putred in Danemarca