Guvernul a decis mentinerea pragului pentru achizitiile publice fara licitatie la 15.000 de euro, potrivit unei Ordonante de Urgenta adoptate in sedinta de marti, a declarat purtatorul de cuvant al Executivului, Andrei Zaharescu, citat de Agerpres.

Executivul a adoptat OUG privind pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii.

Prin acest act normativ, Romania aliniaza reglementarea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de servicii la prevederile Comisiei Europene.

"OUG reglementeaza in principal ajustarea pragurilor peste care exista obligatia efectuarii unei publicitati la nivel european in sensul corelarii cu noile prevederi europene. De asemenea, OUG vizeaza corelarea cu prevederile Legii 554/2004 si cu cele ale noului Cod civil", a spus Zaharescu.

Intrucat s-au primit semnale din partea societatii civile, pragul pentru achizitia directa ramane echivalentul in lei a 15.000 de euro fara TVA, a afirmat oficialul.

Pragul valoric al contractelor de la care autoritatile pot cumpara direct produse, servicii sau lucrari, fara sa fie obligate sa initieze licitatii publice, urma sa fie majorat, potrivit proiectul initial de OUG, de la 15.000 de euro la 30.000 de euro.

Pentru flexibilizarea procesului de atribuire a contractelor de achizitie publica se instituie obligatia notificarii in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) de catre autoritatile contractante a achizitiilor directe ce depasesc echivalentul in lei a 5.000 de euro plus TVA.

Totodata, se reduce de la 14 la 10 zile termenul de verificare a documentatiei de atribuire de catre Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice.

De asemenea, se reglementeaza un termen de trei zile pentru evaluarea documentatiei de atribuire ce reprezinta o revenire la o documentatie respinsa de ANRMAP si un termen de doua zile pentru verificarea eratelor la invitatiile de participare.

Mai multe ONG-uri au acuzat intentia de modificare a pragului achizitiilor publice, acuzand lipsa transparentei si "secretizarea ofertelor".