Este o problema extrem de importanta continuarea lucrarilor la Magistrala 5 de metrou Drumul Taberei - Universitate, a declarat premierul Victor Ponta, la inceputul sedintei Guvernului de miercuri. Ponta a mai afirmat ca saptamana viitoare vor fi asigurate 100 de milioane de lei pentru continuarea lucrarilor.

In acest context, Ponta a criticat guvernarea anterioara pentru costurile foarte ridicate ale lucrarilor.

"In primul, am apreciat generozitatea Guvernului Boc, care a negociat foarte bine si nu ne costa decat 1,2 miliarde euro. Deci, de la Facultatea de Drept pana in Drumul Taberei ne costa cat Comarnic-Brasov. Ca sa stiti cat de bine este sa fii generos, sa semnezi cu 1,2 miliarde si sa aloci in 2011 o suma de 12 milioane lei. Atat a fost pus in buget de Guvernul Boc si vine Guvernul asta care trebuie s-o plateasca", a afirmat Ponta.

"Domnul ministru Voinea, pe care nu doar dvs, dar si presedintii de Consilii judetene l-ati considerat inamicul public numarul unu, saptamana viitoare va gasi inca o suta de milioane pentru metrou. Lucrarea trebuie sa o continuam, probabil ca o s-o inaugureze urmatorul Guvern, dupa ce o facem din banii alocati de noi", a mai spus Ponta.

Ponta a mai spus ca o societate privata a incheiat contracte de circa 600 milioane de lei cu statul, doar pentru efectuarea de studii si servicii de consultanta.

"Domnule ministru Fenechiu, in premiera va zic si dvs, ca sa stiti de ce va cearta sindicalistii. In perioada 2007-2009, o societate privata, care are 250 de actionari, privatizata prin metoda MEBO, a incheiat contracte de 245 de milioane de lei pentru efectuarea de studii, servicii de consultanta si asistenta tehnica. In perioada 2009 - 2011, ca era criza, aceeasi societate a incheiat contracte de 339 de milioane de lei tot pentru efectuarea de studii pentru dezvoltarea si modernizarea retelei de metrou. Deci, la metrou e mult mai profitabil sa faci studii si consultanta, decat sa faci vreo linie de metrou", a mai afirmat Ponta.

Aceste declaratii au fost facute in urma unor articole aparute in presa care aratau ca lucrarile la Magistrala 5 au fost blocate. De mai bine de o luna, santierul este aproape parasit, potrivit Evz.

La inceputul saptamanii, premierul a afirmat ca lucrarile vor continua cu finantare asigurata din creditul Bancii Europene de Investitii si din fonduri guvernamentale. Constructia nu este oprita in acest moment, a mai afirmat Ponta. Acesta a aratat ca, inaintea intalnirii cu presedintele B.E.I., a avut, impreuna cu ministrul Finantelor si ministrul pentru Buget, o discutie cu conducerea Metrorex si directorii celor doua companii care lucreaza la acest proiect, Astaldi si Max Bogel, si s-a putut convinge ca lucrarile continua.

"M-am convins exact de la reprezentantii companiilor ca nu s-a oprit nicio lucrare acolo. Necesarul de finantare pentru acest proiect va continua sa fie asigurat. In primul rand, avem in continuare inca 300 milioane de euro din creditul de la B.E.I., care urmeaza sa fie accesat intr-un calendar care sa se incadreze si in obligatiile noastre privind deficitul bugetar. De asemenea, e vorba de fonduri guvernamentale care sunt afectate", a declarat premierul.