Victor Cionga, fost director general al Bursei de Valori, si George Ciobanasu, auditor financiar, au renuntat la functia de membru in Consiliul de Administratie al CFR SA la numai o saptamana de la numirea in aceasta pozitie, au declarat pentru Mediafax surse apropiate situatiei. Potrivit surselor, cei doi si-au anuntat retragerea inca de joi.

Mediafax precizeaza ca Cionga si Ciobanasu nu au putut fi contactati pana la ora transmiterii acestei stiri.

Adunarea Generala a Actionarilor CFR SA, compania care administreaza infrastructura feroviara si controlata de stat prin Ministerul Transporturilor, a revocat la 10 ianuarie intregul Consiliu de Administratie, invocand managementul defectuos, si a numit o noua structura de conducere.

Noii administratori selectati sunt Ovidiu Putura, secretar de stat in Ministerul Justitiei, Ovidiu Petrisor Artopolescu (membru al Consiliului de Supraveghere al Transelectrica), Victor Cionga (in prezent managing partner la AZ Capital Advisors), Florin Luca (consultant financiar) si George Ciobanasu (auditor financiar).

Vechiul Consiliul de Administratie era format din Florian Raimund Kubinski (presedinte, CFO Volksbank Romania), George Micu (membru, director general CFR SA), Enache Jiru (membru, secretar de stat in Ministerul Finantelor) si Sebastian Tcaciuc (membru).

Kubinski a comunicat la 11 ianuarie ca in cele noua luni de mandat Consiliul de Administratie din care facea parte a respectat angajamentele asumate in fata institutiilor financiare internationale si a adoptat masuri care au avut ca efect inregistrarea de profit si eliminarea datoriilor fata de buget.

Corpul de Control al Ministerului Transporturilor a sesizat DNA si Sectia Regionala de Politie de Transporturi Bucuresti dupa un control la CFR SA, in urma caruia au fost constatate deficiente de natura economica, administrativa sau organizatorica, precum si indicii privind savarsirea de infractiuni.

Ministerul Transporturilor a dispus controale si la companiile Tarom, CFR Marfa, CFR Calatori si Societatea de Administrare Active Feroviare SAAF, perioada analizata fiind ianuarie 2012 - septembrie 2013.

Peste 1.000 de vagoane, adica aproape jumatate din din numarul total detinute de compania CFR SA, nu au fost identificate in teren, este una dintre concluziile raportului realizat de o comisie de control a Ministerului Transporturilor la Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA si publicat de Ziua News. In plus, raportul realizat pe perioada ianuarie 2012 - septembrie 2013 concluzioneaza ca pe anul 2012 CFR a raportat profit, desi trebuia sa raporteze pierderi, ca managerul privat George Micu a incasat doua salarii, ca mai multe contracte au fost incheiate si atribuite ilegal, iar gradul de absorbtie a fondurilor europene era de doar 7,8%.