Ministrul Economiei, Constantin Nita, si presedintele Airbus Helicopters, Guillaume Faury, au semnat miercuri, la sediul Guvernului, Memorandumul de intelegere incheiat intre Guvernul Romaniei si Airbus Helicopters privind "Proiectul Super Puma MK 1", informeaza biroul de presa al Guvernului. Este un memorandum extinderea pe piata din Romania si de a dezvolta capacitatile de productie pentru elicopterele de tip Super Puma MK1 in cadrul Parcului tehnologic aerospatial de pe platforma IAR Brasov.

"Prin semnarea acestui Memorandum de Intelegere, facem un pas mai departe in consolidarea parteneriatului strategic privind dezvoltarea industriei de fabricatie a elicopterelor in Romania. Guvernul Romaniei ofera intregul sprijin investitorilor interesati de piata locala. In acelasi timp, suntem mai mult decat bucurosi atunci cand avem companii straine interesate sa dezvolte parteneriate cu companiile romanesti", a declarat Constantin Nita, ministrul Economiei.

Airbus Helicopters si IAR Brasov S.A. au dezvoltat in sistem joint-venture compania Eurocopter Romania (ECRom), care asigura mentenanta, reparatiile si activitatile de revizii generale pentru elicoptere. ECRom este un furnizor roman pentru mentenanta, reparatii si activitatile de revizii generale. Ministerul Economiei, in calitate de actionar majoritar, va sprijni IAR SA Brasov sa devina actor important in proiectul de fabricatie al elicopterului de tip Super Puma MK1, prin producerea de subansamble si componente ale elicopterului.

"Am incredere ca, pe baza acestui Memorandum, cele doua companii vor coopera pentru dezvoltarea capacitatilor de productie pentru Super Puma MK1, ceea ce va marca repunerea Romaniei pe harta producatorilor mondiali de elicoptere. Pentru Romania, acest parteneriat inseamna locuri de munca directe si indirecte, dezvoltarea industriei de aviatie, satisfacerea pietei locale dar si a pietei de export cu nevoi diferite de dotare cu elicoptere grele, taxe si impozite la bugetul consolidat al statului", a adaugat Constantin Nita.

La randul sau, premierul Victor Ponta a vorbit despre importanta Airbus Helicopters pentru sistemul de medicina de urgenta din Romania, SMURD beneficiind la ora actuala de opt elicoptere EC135: "In acest moment, Romania are probabil cel mai performant sistem de interventii in situatii de urgenta din Europa. Insa in perioada urmatoare, atat Armata, Ministerul Apararii Nationale, cat si Ministerul de Interne au nevoie sa isi modernizeze flotele de elicoptere si sunt convins ca un produs fabricat in Romania, cu tehnologia cea mai inalta la nivel mondial, este un obiectiv pentru ministerele de resort din Romania. Sunt convins ca proiectul care va demara in 2015 va fi un proiect in primul si in primul rand competitiv si la nivel tehnologic cel mai inalt, ca va crea noi locuri de munca la Brasov si mai ales va pregati o noua generatie de specialisti din Romania si pe plan European", a spus Ponta.

Pentru IAR SA Brasov, cooperarea in domeniul industriei de fabricatie a elicopterelor a inceput in anul 1970 odata cu cumpararea de catre Romania a licentei de fabricare a elicopterului SA/IAR 316 B Aloutette III, continuata apoi in anul 1974 prin achizitionarea de catre Romania a licentei de fabricare a elicopterului SA/IAR 330 Puma. Un alt pas important il reprezinta infiintarea in anul 2002 a societatii mixte Eurocopter Romania SA, cu participarea Airbus Helicopters si IAR SA Brasov, societate care in cei 12 ani de la infiintare a devenit un pilon al industriei de aviatie din Romania. Consolidarea parcului industrial aeronautic de pe platforma IAR SA Brasov s-a facut si prin dezvoltarea in perioada 2009-2010 a companiei Premium Aerotec SRL - companie apartinand concernului Airbus Group - si care in prezent realizeaza componente pentru avioane din familia Airbus.