RMGC: 70% dintre angajatii companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) intra in somaj tehnic din 17 februarie 2015
Reprezentantii companiei spun ca masura somajului tehnic este impusa de incertitudinea prelungita privind calendarul de autorizare a proiectului minier de la Rosia Montana, ceea ce determina continuarea programului de reducere a activitatilor si a costurilor companiei.
Presedintele Klaus Iohannis a transmis, pe 6 februarie, pe Facebook, un mesaj cu ocazia implinirii a 1884 de ani de la data atestarii documentare a localitatii Rosia Montana, seful statului afirmand ca viitorul acestei zone "trebuie gandit in acord cu normele europene de mediu si cu legislatia privitoare la patrimoniul cultural, dar si cu opiniile tuturor specialistilor care ar putea aduce o contributie valoroasa la un proiect de renastere economica a zonei".
"Rosia Montana implineste astazi 1884 de ani de la data atestarii documentare a localitatii. In ultimii ani, acest loc unic din Muntii Apuseni a devenit un simbol al patrimoniului nostru cultural si natural. In numele Rosiei Montane s-a creat o miscare civica si comunitara despre care s-ar putea spune ca "muta muntii" atunci cand este in joc pastrarea autenticitatii si a traditiei vechi a acestei localitati. Viitorul Rosiei Montane trebuie gandit in acord cu normele europene de mediu si cu legislatia privitoare la patrimoniul cultural, dar si cu opiniile tuturor specialistilor care ar putea aduce o contributie valoroasa la un proiect de renastere economica a zonei. La multi ani, Rosia Montana!", a transmis Iohannis.
Presedintele Klaus Iohannis a declarat in luna ianuarie, intr-un interviu la Realitatea TV, ca pozitia sa privind proiectul Rosia Montana nu s-a schimbat si considera in continuare ca nu a fost bine abordat, precizand ca ii invita pe cei implicati, firma care doreste sa investeasca si Guvernul, sa reia discutiile, aminteste Mediafax.
"Trebuie revazut, sunt foarte multe aspecte. Nu este treaba presedintelui sa renegocieze contractele, nici treaba presedintelui sa spuna ce solutii tehnice exista, dar este treaba mea sa spun ca, dupa parerea mea, asa cum a fost conceput proiectul, mie nu mi se pare potrivit si sa invit pe cei care sunt implicati, direct, sa reia discutiile", a mentionat Iohannis.
Seful statului mai spunea ca fara o negociere buna, serioasa si aplicata, lucrurile nu vor putea fi rezolvate, iar negocierea trebuie sa aiba loc intre firma care doreste sa investeasca si reprezentantii Guvernului Romaniei.
In luna iunie a anului trecut, Camera Deputatilor a respins proiectul de lege privind exploatarea minereurilor auro-argentifere din Rosia Montana. O luna mai tarziu, premierul Victor Ponta afirma ca proiectul Rosia Montana este blocat pana cand nu exista o sustinere politica clara, el adaugand ca, personal, considera ca pentru Romania este mai bine totusi sa fie exploatate toate resursele naturale, inclusiv aurul, daca sunt respectate toate normele de mediu.

Guvernul cu o singură femeie ministru a numit doar patru femei în funcția de prefect
11 lucruri pe care poate nu le știai despre femeile românce
Sir Alex Ferguson, frica de singurătate, mintea care-ți joacă feste și întrebarea firească: "Ce se întâmplă atunci când mori?"
FOTOGALERIE Lacul Plumbuita din Sectorul 2 este sufocat de gunoaie / Cum se plimbă locuitorii din Colentina într-un parc plin de deșeuri
daca toti ati trantit o civra de 70% de somaj tehnic, nu ne spuneti si noua care este NUMARUL somerilor? sigur este unul infim. aurul nu poate fi dat pe trei salarii la patru magadai. nu suntem in africa, unde copiii extrag cu mercur pe o coaja de paine
Punct si de la capat ,anulat contractul ,aviz de mediu ba.solutia cu iazul de decantare o timpenie mai mare nu se putea !!!,dupa ce Romania a avut deja doua catastrofe :cea de la B Mare in anii 90si cea de la Certej din anii 70 !.
1. Toate avizele obținute până acum (cu concursul politicienilor corupți și cu șpăgile aferente!) le-ați obținut ilegal. Și au fost contestate în instanță. Unele sunt încă pe rol, celelalte au avut câștig de cauză.
2. RMGC este urmărită penal, pentru spălare de bani.
3. Dificultatea majoră pe care o conţine proiectul minier ţine de statul de drept şi de constituţionalitatea unor prevederi. Nu poţi modifica legile statului ca să favorizezi o companie, oricare ar fi aceasta, căci nu faci decât să deschizi cutia Pandorei. Nu poţi încălca brutal drepturile constituţionale ale unor persoane oricât de ”profitabil” ar părea proiectul.
4. Să nu uităm tentativa guvernului Ponta de schimbare a legislației care ar fi favorizat nelegitim RMGC să exploateze prin cianurare zăcământul de la Rosia Montană. Legea aia specială, cu dedicație, ale cărei prevederi ar fi exceptat compania de la obtinerea avizelor necesare exploatării.
Și care a scos România în stradă.
Așa că... cel mai bine, pentru toată lumea, ar fi să vă luați tălpășița. Cât mai repede cu putință!