Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) a fost mandatata la data de 8 octombrie 2015 "sa asigure intregul suport logistic si uman necesar pentru inventarierea, colectarea si pregatirea tuturor informatiilor si documentelor necesare actionarului majoritar pentru scopul desfasurarii, in bune conditii, a litigiului arbitral ICSID initiat intre actionarul majoritar Gabriel Resources (Jersey) Ltd si Statul roman", se arata intr-o hotarare a actionarilor publicata miercuri in Monitorul Oficial. Amintim ca in luna iulie din acest an, Gabriel Resources a depus o cerere de arbitraj international pentru nedemararea proiectului de exploatare aurifera de la Rusia Montana.

Zona miniera de la Rosia MontanaFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei
  • "Se mandateaza Societatea (n.a RMGC) sa asigure intregul suport logistic si uman necesar pentru inventarierea, colectarea si pregatirea tuturor informatiilor si documentelor necesare actionarului majoritar pentru scopul desfasurarii, in bune conditii, a litigiului arbitral ICSID initiat intre actionarul majoritar Gabriel Resources (Jersey) Ltd si Statul roman (dosar ICSID nr. ARB/15/31) si se confirma prin prezenta activitatile suport similare desfasurate de catre Societate. Avand in vedere cele de mai sus, se confirma ca Societatea va continua de asemenea sa acorde orice alt sprijin ce ar putea fi solicitat in mod rezonabil, in limitele legii, de actionarii Societatii", se arata intr-o hotarare din data de 8 octombrie 2015 a adunarii generale extraordinare a actionarilor RMGC, care a fost publicata miercuri in Monitorul Oficial.

Datele de pe site-ul Centrului Internaţional pentru Soluţionarea Diferendelor referitoare la Investiţii (ICSID) arata ca acest litigiu a fost inregistrat in data de 30 iulie 2015 si ca bulgarul Stanimir A. Alexandrov a acceptat numirea sa ca arbitru in acest dosar, incepand cu data de 5 octombrie 2015.

Amintim ca in 22 iulie 2015, Gabriel Resources Ltd. a anuntat ca a depus o cerere de arbitraj in fata Centrului International pentru Solutionarea Diferendelor referitoare la Investitii (ICSID), impotriva Romaniei, pentru nedemararea proiectului de exploatare aurifera de la Rusia Montana, dupa cum HotNews.ro a scris aici.

Compania acuza Romania ca, "prin actiunile si lipsa de actiuni", a blocat implementarea proiectului de exploatare miniera fara nicio compensatie si a cauzat "pierderi semnificative" pentru Gabriel Resources.

Jonathan Henry, presedintele - CEO al companiei, spunea in comunicatul citat ca Gabriel Resources "crede in continuare ca interesele tuturor actionarilor, mai cu seama ale statului roman, ar fi servite cel mai bine prin dezvoltarea proiectului, iar compania este disponibila pentru discutii cu presedintele si guvernul Romaniei".

Compania canadiana a amenintat inca din luna septembrie a anului trecut ca va da in judecata guvernul roman si ca va cere despagubiri de pana la patru miliarde de dolari, din cauza "multiplelor incalcari ale tratatelor de investitii". Gabriel este reprezentata de White & Case LLP in acest dosar.

RMGC este detinuta de Gabriel Resources in proportie de 80,69% si de compania de stat Minvest Rosia Montana, in proportie de de 19,31% din actiuni.

  • UPDATE Actionarii au mai decis in 8 octombrie ca RMGC sa renunte la judecata litigiilor aflate pe rolul instantelor de judecata din Romania, din cauza nevoii de reducere a costurilor ocazionate de aceste litigii si in contextul rezultatelor financiare negative din ultimii ani

Tot in Monitorul Oficial de miercuri, 4 noiembrie,sunt publicate si alte decizii luate in adunarea generala extraordinara a actionarilor RMGC din data de 8 octombrie 2015.

Una dintre acestea prevede:

  • 'Se aproba (I) renuntarea de catre Societate (n.a RMGC) la judecarea litigiilor aflate pe rolul instantelor de  judecata din Romania, in care Societatea are fie calitatea de relamant, fie cea de tert intervenient si (II) incetarea participarii Societatii in orice demersuri procedurale suplimentare in cadrul litigiilor in care Societatea are calitatea de parat. Litigiile vizate de masurile de mai sus sunt mentionate in Anexa 4 la convocatorul Adunarii (n.a lista nu este redata in Monitorul Oficial).
  • Demersurile de retragere din procedurile litigioase mentionate mai sus sunt determinate de nevoia de reducere a costurilor ocazionate de implicarea Societatii in aceste litigii prin raportare la beneficiile imediate probabil a fi obtinute de Societate, si in contextul rezultatelor financiare negative ale Societatii din ultimii ani cauzate de esecul autoritatilor romane in a gestiona in mod rezonabil procedurile legale de evaluare si de autorizare a proiectului minier Rosia Montana, in pofida eforturilor continue si semnificative ale Societatii'

O alta decizie publicata miercuri in Monitorul Oficial prevede ca:

  • 'se aproba continuarea activitatii Societatii (n.a RMGC), avand in vedere ca, potrivit situatiilor financiare ale Societatii aferente anului 2014, nivelul activului net al Societatii este sub limita de 50% din capitalul social prevazuta de lege. Consiliul de Administratie va analiza optiunile de remediere a situatiei ce trebuie implementate pana la 31 decembrie 2016'

O alta decizie prevede reducerea capitalului social al RMGC:

'1. Se aproba reducerea capitalului social al Societatii (n.a RMGC) cu suma de 118.987.431,36 lei (aport in numerar), de la valoarea de 133.212.637,32 lei la valoarea de 14.225.205,96 lei, prin reducerea numarului total de actiuni de la 158.586.473 actiuni la 16.934.769 actiuni.

Reducerea capitalului social se face in temeiul art. 153 din Legea nr. 31/1990, avand in vedere pierderile constatate urmare a aprobarii situatiilor financiare pentru anul 2013 care nu au putut fi acoperite din rezerve si avand in vedere Hotararea AGEA din 29.12.2014.

2. Se aproba modificarea Art. 6.2 din Actul Constitutiv al Societatii dupa cum urmeaza:

'Capitalul social al Societatii este de 14.225.205,96 lei, divizat in 16.934.769 actiuni, numerotate de la 1 la 16.934.769 inclusiv, cu o valoare nominala de 0,84 lei fiecare, subscris si integral varsat, in natura si numerar, dupa cum urmeaza:

  • - Gabriel - 13.663.954 actiuni nominative cu o valoare nominala de 0,84 lei fiecare si o valoare totala de 11.477.721,36 lei, reprezentand 80,6858% din capitalul social al societatii subscris si integral varsat in numerar
  • - Minvest Rosia Montana - 3.270.815 actiuni nominative cu o valoare nominala de 0,84 lei fiecare si o valoare totala de 2.747.484,60 lei, reprezentand 19,3142% din capitalul social al Societatii, subscris si integral varsat in numerar si natura, din care 133.141,58 lei au fost varsati in natura, iar 2.615.343,02 lei au fost varsati in numerar''

Citeste si: Gabriel Resources a depus o plangere in fata unei curti de arbitraj impotriva Romaniei, pentru proiectul Rosia Montana