Minerii de la exploatarea de huila Lonea, din Valea Jiului, au intrat marti in subteran cu intarziere, ei fiind nemultumiti ca nu si-au luat salariile si ca nu mai au materiale cu care sa poata lucra in abataje, a declarat, pentru Agerpres, presedintele sindicatului de la mina Lonea, Vasile Paduraru.

'Oamenii sunt nemultumiti pentru ca trebuiau sa-si primeasca salariile din 15 mai si inca banii nu sunt pe carduri. Minerii au intrat in subteran cu intarziere, iar starea de spirit in randurile acestora este una tensionata', a spus marti Paduraru.

Potrivit acestuia, minerii nu mai dispun nici de materialele si sculele necesare pentru a-si putea desfasura activitatea de productie din subteran. In acest context, liderul sindical a apreciat ca lipsa materialelor poate pune in pericol si viata celor care lucreaza in abataje.

'Lipsa materialelor este o criza veche, dar de patru zile nu mai avem nimic. Ni se pune viata in pericol pentru ca aceste materiale sunt necesare atat pentru productie, cat si pentru siguranta muncii in subteran. Nu mai avem plasa de sarma, lemn, utilaje, scule. Daca nu se rezolva problema salariilor si a materialelor, minerii vor iesi in strada, ca nu se mai poate', a mentionat presedintele sindicatului de la Mina Lonea.

Paduraru a mai spus ca starea de criza aparuta este consecinta directa a situatiei financiare in care se afla Complexul Energetic Hunedoara (CEH), compania de stat avand datorii de peste 1,5 miliarde de lei, din care 1,2 miliarde catre stat.

In perioada ianuarie - mai 2016 CEH a fost in procedura de insolventa, in prezent Curtea de Apel Alba Iulia dispunand rejudecarea dosarului la Tribunalul Hunedoara.