Guvernul a aprobat miercuri un memorandum care prevede ca operatorii economici din domeniul mestesugurilor si artizanatului vor beneficia de ajutor de minimis. Potrivit Guvernului, sprijinirea dezvoltarii sectorului intreprinderilor mici si mijlocii este o prioritate atat la nivelul Uniunii Europene, cat si la nivel national. Bugetul schemei de ajutor de minimis pentru mestesuguri si artizanat este 890.000 lei.

Schemele de minimis pentru sprijinirea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii implementate prin programele nationale sunt bugetate pentru anul 2016 cu suma de 159,490 milioane lei lei, conform anexei la legea bugetului de stat pe anul 2016

In aceasta toamna va fi organizat, de altfel, un festival al antreprenoriatului, care "face parte din demersurile guvernului de activare si sustinere a potentialului economic al sectoarelor culturale si creative din Romania. In cadrul evenimentului, pozitionat ca un festival al industriilor creative, vom imbina cultura cu initiativa de business, iar autoritatea publica se pozitioneaza ca facilitator si catalizator al initiativei private, ca determinant al dezvoltarii sectorului creativ si cultural", a declarat Claudiu Vrinceanu, secretar de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri.

Scopul schemei de ajutor de minimis, administrata de Oficiile Teritoriale pentru IMM si Cooperatie, este de a sustine operatorii economici prin stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, prin acordarea de ajutoare de minimis pentru acoperirea costurilor de participare la targuri, in conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1407/2013 si este complementara cu programele finantate din fonduri europene.

Schema de minimis este conceputa ca program multianual, pana in anul 2020, cu finantare de la bugetul de stat, iar selectia beneficiarilor ajutorului de minimis se face prin inscriere anuala, in limita bugetului alocat prin legea bugetului de stat si cu respectarea unor conditii de eligibilitate.

Schema de minimis pentru mestesuguri si artizanat, cu finantare de la bugetul de stat este elaborata pentru anul 2016, cu posibilitatea prelungirii pe urmatorii ani. Data estimata la care va intra in vigoare aceasta schema este luna septembrie 2016, iar perioada estimata in care se vor efectua platile ajutorului de minimis este pana la finalul anului 2016.

Numarul minim al operatorilor economici beneficiari ai acestei scheme de ajutor de minimis este estimat la 160/an, respectiv 800 beneficiari pentru perioada 2016-2020.

In perioada 2009-2015, au fost finantati prin intermediul Programului un numar de 625 operatori economici. Bugetul schemei, aprobat prin legea bugetului de stat pentru perioada 2009-2015 a cumulat 7,780 milioane lei lei, ceea ce a permis finantarea a 625 operatori economici.